Virtualna potovanja

31. 5. 2021, 09:14 | Promocijsko sporočilo

              Virtualna potovanja (foto: Profimedia) Profimedia

Tehnologija pete generacije bo prinesla razvojni pospešek tudi v turizmu, ki je v korona času utrpel veliko škodo, s tem pa še bolj odprla pot pametnemu turizmu. Turistični delavci so že lani določene destinacije predstavljali digitalno. V Sloveniji smo ponujali od virtualnih izletov, klekljanja, spletnih festivalov do različnih natečajev, nastali so tudi mnogi novi produkti.  

Na turističnih straneh portala Slovenija.info je zaživela nova vsebina, ki vabi k virtualnemu odkrivanju bogatih zbirk v nekaterih naših nacionalnih muzejih in galerijah. Na voljo so slikovite podobe podzemnega sveta, gradov, jezer, slapov, sotesk in vintgarjev. Gre za objavo več kot 30 javno dostopnih točk, ki obiskovalcu nudijo virtualne oglede in sprehode po Sloveniji ter njenih kulturnih in naravnih bogastvih. Virtualno lahko vstopite v največje atrakcije slovenskih mest, se odpeljete na vožnjo po bohinjski železniški progi ali pa se odpravite na izlet po sledeh Soške fronte.

Navidezna potovanja

Če so bila navidezna potovanja med pandemijo naša realnost, pa moramo v prihodnosti na njih gledati kot na dopolnilo turističnih izkušenj. Največje turistične znamenitosti so najbolj oblegane, zato je virtualni ogled dobra alternativa, sploh s pomočjo napredne tehnologije 5G in dovršene navidezne resničnosti. Le redki imajo dovolj časa in denarja, da bi si ogledal vse znamenitosti sveta, sploh v določenem letnem času ali ob točno določenem dogodku. Izleti na Antarktiko, Kilimandžaro ali Mount Everest niso dosegljivi povprečnemu turistu, nove tehnologije pa nas lahko virtualno prenesejo tudi na Luno ali Mars. Za nekatere tehnologije, ki se uporabljajo v turizmu, kot na primer virtualna in razširjena resničnost, omrežje 5G uporablja večjo pasovno širino. Nižja latenca, poleg sinhronizacije med uporabnikovim gibanjem in vizualno zaznavo, izboljša vsebino, izkušnja pa postane veliko bolj poglobljena. Hitrost, količina podatkov in krajši reakcijski čas bodo vplivali na umetno inteligenco, obdelava informacij, odzivnost naprav oziroma aplikacij bo tako z uporabo tehnologije 5G še učinkovitejši.

Pametne turistične destinacije

Pametne turistične destinacije že danes s pomočjo avdio in video vodnikov ponujajo sprehod skozi zgodovino, s tehnologijo 5G pa bo to še veliko bolj intenzivno. Z uporabo virtualne ali razširjene resničnosti bodisi prek pametnega telefona ali pametnih očal, turist vidi, kakšna je bila destinacija pred stoletji, ali pa je celo priča zgodovinskim dogodkom. V korak s časom so stopili tudi v Kočevju, kjer z mobilno aplikacijo TravelAR, s pomočjo pametnih očal za obogateno resničnost, raziskujete izginuli kočevski grad. Na 5G tehnologijo pa stavijo tudi vi Barceloni, tam so se v znameniti Passeig de Gràcia v okviru Smart City Expo World Congress obiskovalci s pomočjo prepletene resničnosti potopili v znamenitosti, trgovine in ustanove, med njimi znamenite hiše La Pedrera in Casa Batllò, hotele Majestic in Monument, trgovine Mango in Orange ter turistične organizacije Katalonije in Barcelone. Gre za prvi korak pri prilagajanju turističnih izkušenj novi digitalni resničnosti in novim napravam, kar bo povečalo možnosti poglobitve turistične izkušnje in ponudbe virtualnih vsebin tako za turiste kot prebivalce mesta. Promotor projekta je javno-zasebna iniciativa 5G Barcelona, ki promovira Barcelono in Katalonijo kot inovativno, odprto okolje za testiranje, potrjevanje in uporabo tehnologij in aplikacij 5G v realnem okolju.

Nova potovalna izkušnja

Nove tehnologije bodo obogatile tako poslovni kot prostočasni turizem, potovanja in aktivnosti se bodo izvajale bolj učinkovito ter prilagojeno njihovim osebnim potrebam turistov. Popotniki bodo uživali v celoviti podpori prek svojih 5G naprav, od prevoza, nastanitve, do razvedrila v virtualni obliki, z izboljšanimi vmesniki človek-stroj, ki vključujejo prevajanje, lokalizacijo in ponovno načrtovanje storitev. 5G bo turistom zagotovil novo potovalno izkušnjo, z oplemenitenjem znanja in poglobitvijo izkušnje na vsaki destinaciji v kulturnem, gastronomskem, nakupovalnem in zgodovinsko-umetniškem smislu. Uporabniška izkušnja podpornikov in gostov bo izboljšana, saj 5G tudi turističnim podjetjem prinaša možnosti za boljše poznavanje gostov, njihovih navad, okusov in preferenc.

Prvo pametno letališče na svetu

Evropska komisija v svoji digitalni strategiji zagotavlja, da bo celotno območje EU do leta 2030 pokrito s signalom 5G, kar bo še olajšalo turistični preboj manj obljudenih krajev, turistom pa omogočilo boljšo uporabniško izkušnjo. Prav tako lahko pričakujemo, da bodo v bodoče vsa večja svetovna letališča opremljena s tehnologijo pete generacije. Primer dobre prakse je novo istanbulsko letališče, največje in hkrati prvo pametno letališče na svetu, ki je že danes v celoti pokrito s tehnologijo prihodnosti. Uporabnikom omogočajo prenos podatkov hitrosti do 1 GB/s, nudijo pa tudi 100-odstotno pokritost s 4T4R v zaprtih prostorih z visoko gostoto obiskovalcev, kot so okenca za prijavo, odhodni saloni in brezcarinske trgovine, kar uporabnikom prinaša vodilno svetovno izkušnjo pokritosti. Pametna tehnologija dramatično spreminja tudi upravljanje letališč, v Istanbulu uporabljajo najsodobnejše naprave in računalniške programe, ki pospešujejo vse letališke postopke in potnikom olajšajo potovanje. Poleg naprednih in sodobnih sistemov, s katerimi upravljajo letalski promet, potnike na terminalih pričakajo kar roboti, pametna svetila se prižigajo samodejno glede na gostoto obiskovalcev, pohvali pa se lahko še s celo vrsto inovativnih rešitev in pripomočkov.