Veljavnost turističnih bonov podaljšana do konca prihodnjega leta

Pomoč turizmu

3. 12. 2020, 16:51 | Prosti čas | Vir: STA

              Veljavnost turističnih bonov podaljšana do konca prihodnjega leta (foto: Profimedia) Profimedia

Vlada je na današnji seji podaljšala veljavnost turističnih bonov do konca leta 2021, je na vladni novinarski konferenci povedal govorec za covid-19 Jelko Kacin. S tem želi pomagati turističnemu sektorju, ki ga je epidemija močno prizadela.

Turistične bone je prinesel tretji protikoronski zakon. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, in sicer mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov. Koristiti jih je bilo mogoče za nočitve oz. nočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih, in sicer od 19. junija do zaprtja nastanitvenih obratov v drugem valu covida-19 konec oktobra.

Vlada je sprva predvidela, da bo bone mogoče koristiti do konca letošnjega leta, najkasneje za nočitev s 30. na 31. december. A si je že pred oktobrskim ponovnim zaprtjem hotelov v petem protikoronskem zakonu pridržala možnost, da njihovo veljavnost podaljša.

Skupno število bonov je 2.047.261, njihova skupna vrednost pa nekaj manj kot 356,9 milijona evrov. Od tega je bilo do 28. novembra deloma ali v celoti unovčenih 932.900 bonov v skupni višini 127,9 milijona evrov. Neporabljenih torej ostaja še za 228,9 milijona evrov bonov.

Turistični boni so marsikje, zlasti na Obali, v gorskih destinacijah in termah, rešili poletno turistično sezono, drugim destinacijam, zlasti mestnim in tradicionalno bolj priljubljenim pri tujcih, pa skorajda niso prinesli učinka.

Doslej je turizem v Sloveniji vse od leta 1992 beležil stalno rast, število prenočitev se je od takrat povečalo za trikrat. Posebej visoko rast je bilo opaziti v zadnjih petih letih. Slovenija se je uveljavila kot atraktivna zelena destinacija in tudi za letos so turistični delavci pričakovali rast števila tujih turistov za tri do pet odstotkov.

Epidemija je prekrižala te načrte. Letos je bilo do konca oktobra ustvarjenih 36,6 odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju lani, pri čemer se je število nočitev tujih gostov zmanjšalo za 68,5 odstotka. Medtem se je število nočitev domačih gostov tudi zahvaljujoč turističnim bonom povečalo za 49,2 odstotka.