Zadnji dnevi avgusta bodo v Ljubljano znova privabili ljubitelje športa in kulture

Poulični festival v znamenju plezalnega dogodka

27. 8. 2020, 11:35 | Prosti čas | Vir: STA

              Zadnji dnevi avgusta bodo v Ljubljano znova privabili ljubitelje športa in kulture (foto: Profimedia) Profimedia

V mestnem jedru bo do sobote potekal poulični festival, nedelja pa bo že četrto leto zaporedoma v znamenju plezalnega dogodka z naslovom Triglav The Rock, a letos v malce drugačni, še drznejši izvedbi. Prizorišče so s Kongresnega trga preselili nad Ljubljanico.

Tekmovanje bo sestavljeno iz dveh delov. Od 9. do 17. ure bodo na sporedu kvalifikacije v rekreativnem oziroma uličnem plezanju. Po podatkih organizatorjev je v kvalifikacijah prijavljenih več kot 150 plezalcev.

Ti ljubiteljski plezalci bodo za nastop v finalu postavljeni pred posebne izzive. Plezali bodo po stavbah, spomenikih, strukturah, ograjah v središču Ljubljane. Vsak izziv bo ovrednoten s točkami. Šest najboljših, ki bo premagalo največ izzivov, se bo za nagrado pomerilo v finalnem spektaklu z začetkom ob 20. uri z vrhunskimi plezalci iz Slovenije in tujine.

In to ne kjerkoli, ampak na posebni steni nad Ljubljanico. Gre za edinstven dogodek, kakršnega še ni bilo. Na posebni plezalni steni, ki se bo vzdigovala nad reko, bosta sočasno plezala po dva tekmovalca, tisti, ki bo splezal višje oziroma bo prvi splezal do zadnjega oprimka, bo dobil dvoboj. Plezalo se bo lahko le z rokami, uporaba nog ne bo dovoljena.

Tekmovanje bo potekalo po piramidnem sistemu

Tekmovanje bo potekalo po piramidnem sistemu, na izpadanje, zmagovalec para bo napredoval v naslednji krog in tako do konca. Ker bo stena postavljena nad vodo, bo vsaka napaka kaznovana s padcem v Ljubljanico. Finalni dogodek si bo mogoče ogledati z nabrežja pri Novem trgu na velikem ekranu.

Atraktivni športni dogodek bodo izpeljali s podporo Mestne občine Ljubljana in Turizma Ljubljana. Turistični delavci namreč dogodek označujejo kot odlično priložnost za dodatno promocijo Ljubljane tudi kot športne prestolnice, kar je sploh v času krize zaradi pandemije novega koronavirusa izjemnega pomena za prepoznavnost Ljubljane kot turistične destinacije. V Turizmu Ljubljana si ob tem seveda nadejajo povečevanja števila tujih obiskovalcev in večjo turistično potrošnjo.

Od domačih so prihod v Ljubljano že potrdili ambasador dogodka Jernej Kruder, Anže Peharc, Zan Lovenjak Sudar, Gregor Vezonik, Vita Lukan, Mia Krampl, Lučka Rakovec in Katja Kadić, v Ljubljano skušajo kljub potovalnim omejitvam privabiti plezalce, kot so Michael Piccolruaz, Hannes Puman, Pol Roca, Nils Favre, Afra Hönig, Charlotte Andre, Chloe Caulier in Staša Gejo.

"Zaradi koronskih omejitev tekmovanja na Kongresnem trgu nismo mogli pripraviti, po drugi strani pa smo želeli nadaljevati zgodbo lanske odbojke na Ljubljanici, ki je bila ekstremno dobro sprejeta," je na predstavitvi v ljubljanski mestni hiši povedal Simon Rožnik, vodja agencije Extrem.

Tekmovanje tudi nad reko

Tako imenovano ulično oziroma urbano plezanje ni nekaj novega, zato pa se bodo prvič plezalci pomerili na tekmovanju nad reko, na steni nad Ljubljanico, kjer bo zgrešeni oprimek pomenil pljusk v vodo.

Kruder je tudi tokrat posnel napovedni film. Preplezal je največje Plečnikove ljubljanske znamenitosti. Tudi plezanje nad vodo mu ni tuje. Pred dvema letoma je na Majorki skupaj s sestro Julijo plezal brez varovanja v skali nad morjem. Uspešno pa se je spopadel tudi z zunanjo stranjo Tromostovja.

"V tem izzivu so združene številne plezalske prvine, hitrosti, balvanov in težavnosti, plezalo se bo le z rokami, ena na ena," napoveduje Kruder.