Zagreb: Vabilo s podpisom umetnikov

13. 5. 2021, 12:00 | Promocijsko sporočilo

Zagreb je kot mesto s prepoznavno arhitekturo, vzdušjem in načinom življenja prijeten za svoje prebivalce in privlačen za obiskovalce. K njegovi lepoti in atraktivnosti prispeva prepletenost vsakdanjika in kulturne tradicije, zato mesto živi s svojimi umetniki in deli le teh ter obeležuje njihove obletnice kot svoje... Bi lahko bilo vabilo na obisk lepše? 

Foto: Croatian National Theatre, Sebastijan Carek

Zagreb je mesto globoko ukoreninjeno v evropskem kulturnem prostoru, h kateremu prispeva z nemerljivimi kulturnimi vrednotami. Univerza je stara več kot tri in pol stoletja, vsak obisk mesta pa je obenem tudi srečanje z bogato kulturo v muzejih, galerijah, na gledaliških in koncertnih scenah, vendar tudi z njihovimi novimi različicami – open-air festivali sodobnih zvokov in dinamične zabave, tako kot z raznovrstnimi glasbenimi in urbanimi umetniškimi izrazi.

Foto: Meštrović Atelier, J. Duval

Okoli štirideset muzejev, približno osemdeset galerij in umetniških zbirk – izmed katerih je večina znotraj cone za pešce – imajo zanimive in dragocene eksponate ter so prava zakladnica za vse, ki si želijo spoznati cenjena dela hrvaške, evropske in svetovne umetnosti, raziskovati preteklost in uživati v bogati kulturni sedanjosti. K njim je treba dodati tudi gledališke prostore, po katerih Zagreb slovi kot mesto z dolgo tradicijo, o čemer priča podatek, da je nacionalno Hrvaško narodno gledališče bilo odprto oktobra leta 1895. Od takrat do danes se predstave z raznolikimi vsebinami, od klasičnih do interpretacije sodobnih avtorjev, izvajajo v nacionalnem ter številnih mestnih in zasebnih gledališčih z bogatimi in heterogenimi repertoarji.

Foto: Museum of Contemporary Art, M. Vrdoljak

V družbi umetnikov

Zagreb so zaznamovale njegove velike umetniške osebnosti. Le te so številne in someščani se jim oddolžujejo s spomeniki in znamenitostmi. Tako boste lahko spili kavo v družbi bronastih kipov izumiteljev in prosvetiteljev, pesnikov, slikarjev, kiparjev, itd.

Foto: Nikola Tesla, Lice grada

Neprecenljiv del predstavlja tudi dediščina svetovno znanega kiparja in arhitekta Ivana Meštrovića (1883–1962), katerega prepoznavna dela so razstavljena v Atelierju Meštrović v Gornjem gradu, vendar tudi na ulicah, s čimer so postala del mestnega vsakdanjika – Vodnjak življenja pred stavbo Hrvaškega narodnega gledališča, spomenik izumitelju Nikoli Tesli, znamenitem đakovskem škofu in prosvetitelju Josipu Jurju Strossmayerju, znanstveniku Ruđerju Boškoviću, itd. Meštrović, ki je živel in ustvarjal na Hrvaškem in v ZDA, podpisuje tudi enega izmed zagrebških arhitekturnih simbolov, Dom hrvaških likovnih umetnikov, ki mu Zagrebčani kot posvetilo avtorju popularno rečejo tudi Meštrovićev paviljon ter z obiskovanjem dragocenih razstav, ki se v njem organizirajo, v njegovem ambientu dvojno uživajo.

Foto: The Well Of Life – Lice grada

Murtić in Kožarić: Ob stoti obletnici rojstva

Letos se Zagreb s priložnostnimi razstavami in drugimi dogodki oddolžuje Edu Murtiću (1921–2005), velikanu hrvaške moderne likovne umetnosti, ob stoti obletnici njegova rojstva.

Je slikar z močno umetniško osebnostjo, ki je na ta območja prinesel elemente abstraktne umetnosti ter jo tako obogatil z edinstvenim in prepoznavnim stilom ekspresivne geste, lirskega naboja in močnega kolorizma. Prejel je številne tuje in domače nagrade in priznanja, njegova dela pa najdete v večini reprezentativnih javnih in zasebnih kolekcij po celem svetu. Z bogatim slikarskim opusom Murtić opisuje tudi izvedbo gledaliških scenografij, fresk, mozaikov, emajlov, skulptur in keramike. V čast znamenitega umetnika, ki je v njem živel in ustvarjal, se bo v Zagrebu od 25. maja do 18. julija javnosti predstavljal projekt Murtić 100, ki je sestavljen iz dveh razstav, simpozija in street art aktivnosti tako kot delavnic za vse starosti.

V tem letu bo s priložnostno razstavo prav tako obeležena stota obletnica rojstva v prejšnjem letu preminulega Ivana Kožarića (1921–2020), cenjenega umetnika tako doma kot v svetu. Njegova zanimiva skulptura v središču mesta Prizemljeno sonce je izhodišče umetniške instalacije, ene izmed zagrebških atrakcij, Prizemljeno Osončje umetnika Davorja Preisa.

Bi lahko bil povod boljši in vabilo na rojstnodnevno proslavo v Zagrebu lepše?!