Zakaj vam vaša mačka vsepovsod sledi (tudi, ko greste na WC)?

Razlogi so nadvse prisrčni

1. 12. 2020, 14:04 | Prosti čas | Piše: N.Z.

              Zakaj vam vaša mačka vsepovsod sledi (tudi, ko greste na WC)? (foto: profimedia) profimedia

Številni mačjeljubci poznajo te bizarne navade svojih kosmatink. Znanost pa je zdaj prišla na sled tudi vzrokom zanje.

Mačke so radovedna in razigrana bitja, ki se rade mudijo v bližini svojih lastnikov. Se pa ti pogosto sprašujejo, zakaj jih morajo slediti tudi tja, 'kamor naj bi šel še cesar sam'.

Še več. Nadvse zanimivo je, da mačke načeloma ne marajo gledalcev, ko same opravljajo potrebo, a jih to nikakor ne moti, da bi ne delale družbe svojemu najljubšemu človeku, ko ta počne to isto.

Pa razlog za to njihovo nenavadno vedenje?

Mačke so v svoji osnovi predatorji z instinktom lovca, so si edini znanstveniki. Ker pa niso tako velike kot njihovi divji sorodniki, se hkrati dobro zavedajo, da bi lahko postale tudi plen.

Ker mačka svojega lastnika doživlja kot nekakšnega čuvaja (ali nadomestek starša), bi se lahko počutila ranljivo v njegovi odsotnosti.

Mačke so tudi 'mali mikro menedžerji'.

Znan je rek, da je 'radovednost ubila mačko', zato v trenutku, ko njen lastnik odide v sobo in za seboj zapre vrata, mačka to razume kot znamenje, da se za temi vrati dogaja nekaj skrivnostnega. Vaš doma mačka doživlja kot lasten teritorij, zato tako jemlje tudi kopalnico. Torej kot območje, do katerega ima dovoljen dostop. Še več. Mačkica bi se lahko razjezila, če boste na WC-ju za seboj zaprli vrata, saj je to vendar 'tudi NJENO ozemlje'.

In ker jo strašno zanima, kaj vi počnete tam notri, je edini način, da bi to izvedela, ta, da se vam tam pridruži.

Za živali je značilno, da se odločajo hipno glede na trenutne prioritete. Najvišjo vrednost ima pri tem seveda to, kar si želijo ta trenutek, zato jih to motivira k akciji. Strokovnjaki za vedenje živali te njihove impulze izkoriščajo za to, da jih lahko prek vzvodov nagrajevanja trenirajo.

Če je v situaciji posredi še tekmovalnost, pa je vrednost akcije še potencirana, kar se zgodi vsakič, ko na stranišču za seboj zaprete vrata. Taisti prostor si mačkica namreč lasti, zato se zna bojevito odzvati na prepoved vstopa.

Ranljivost, radovednost in tehtanje prioritet so skratka razlog, zaradi katerega nam mačke tako rade sledijo tudi na toaleto. Če k temu dodamo še njihovo pregovorno upornost (če že ne kar trmoglavost), lahko lastniki pričakujejo še, da bodo v primeru zapiranj vrat, postali njihovi vratarji.

Ko jo boste spustili notri, si bo ona želela biti zunaj. Če jo boste pustili zunaj, pa bo hotela biti z vami notri.

V mačji DNK je vgravirana močna želja po tem, da bi imele to, česar tisti hip ne morejo imeti.

Tudi zato se ne čudite, da se bo hitro naveličala polne sklede, hkrati pa bo negodovala, če je ta na pol prazna.

Takšne so pač naše mačkice in mi jih imamo neskočno radi prav zato, ker so tako posrečene in zabavne.

Povzeto po zadovoljna.hr