Znamka, po gramu 2,5-krat dražja od 24-karatnega zlata, spet v britanski lasti

17. 7. 2021, 07:33 | Prosti čas | Vir: STA

              Znamka, po gramu 2,5-krat dražja od 24-karatnega zlata, spet v britanski lasti (foto: profimedia) profimedia

V Veliko Britanijo se po 143 letih vrača znamka, ki med filatelisti velja za sveti gral oz. za Mona Lizo med znamkami. Gre za t. i. Magento za en peni, ki je bila do sedaj v lasti Stuarta Weitzmana, junija pa so jo na dražbi prodali za 6,2 milijona funtov. Najredkejšo znamko na svetu je kupilo podjetje Stanley Gibbons, ki trguje z redkimi znamkami.

Znamka iz leta 1856 je bila skoraj stoletje in pol del zbirk v tujini, sedaj pa bo na ogled v središču Londona, v glavni trgovini podjetja Stanley Gibbons, poroča britanski The Guardian.

Po besedah novega lastnika naj bi bila znamka po gramu najbolj dragocen proizvod na svetu, saj je vredna 2,5-krat več kot 24-karatno zlato. Varnost je zato zelo pomembna - po prihodu na letališče Heathrow jo bodo prestavili v oklepni tovornjak, nato pa v sef v razstavnem prostoru. Na ogled bo v posebej naročenem okvirju, ki ne prepušča kisika.

Osmerokotna znamka je ime dobila po tem, da je natisnjena na papir, barve magenta, izdali pa so jo v Britanski Gvajani. Prikazuje jadrnico s tremi jambori in napis Damus Petimus Que Vicissim, ki pomeni: "Damo in pričakujemo v zameno."

Pri Stanley Gibbons že delajo načrte, da bodo znamko ponudili zbirateljem prek sheme deljenega lastništva. Generalni direktor podjetja Graham Shircore je dejal, da lahko javnost v prihodnjih tednih pričakuje naznanitev drznih načrtov, ki bodo vsem omogočili, da imajo v lasti del zgodovinske znamke. Lastništvo naj ne bi bilo namenjeno le bogatim zbirateljem, saj razvijajo model, "ki bo dovoljeval vsem, da se pridružijo klubu".

Med prejšnjimi 12 lastniki znamke sta bila francoska vlada in filantrop John du Pont. Od leta 1873 so vsi lastniki znamke na njenem hrbtišču pustili svoje znamenje, kot prvi pa je to naredil zbiratelj znamk Philipp von Ferrary. Dosedanji lastnik, priznani oblikovalec čevljev Weitzman, je nanjo s svinčnikom narisal čeveljček s peto.

Znamka je edina ohranjena iz majhne serije, ki so jo natisnili v Britanski Gvajani. Pripotovala je na ladji iz Anglije, ki naj bi prevažala 50.000 znamk, a jih je bilo na krovu le 5000.

Slovita znamka je bila uporabljena za pošiljko izdaje časopisa Royal Gazette, nato pa je bila pozabljena do leta 1873, ko jo je med stričevimi papirji našel 12-letni škotski šolar Louis Vernon Vaughan. Iz Stanley Gibbons so sporočili, da jo je deček prodal lokalnemu zbiratelju za šest šilingov, še navaja The Guardian.