Znanost pravi, da obstaja 5 kategorij lastnikov mačk – v katero sodite vi?

Za mačjeljubce

11. 9. 2020, 13:13 | Prosti čas

              Znanost pravi, da obstaja 5 kategorij lastnikov mačk – v katero sodite vi? (foto: profimedia) profimedia

Znanstveniki z univerze Exeter v Angliji trdijo, da se lastnike mačk lahko uvrsti v pet glavnih kategorij, od 'vestnega oskrbnika' do 'tolerantnega skrbnika'. Kategorije določa način, na katerega domača mačka stopa v stik z okoljem, na kar pa najbolj vpliva prav nivo nadzora njenega lastnika.

Če nekateri lastniki mačk sprejmejo bolj divje tendence njihovih mijavkajočih domačih ljubljenčkov in jim nudijo celo možnost, da se potikajo zunaj stanovanja ali hiše, pa drugi lastniki raje vidijo svoje mačke kot striktno hišne živali, kjer jih imajo lahko ves čas pod nadzorom. Je pa vmes še cel spekter odstopanj, ki tvori 5 najbolj tipičnih lastnikov domačih mačk.

Avtorji projekta so svoja dognanja objavili v raziskovalnem eseju z naslovom Mački, lastniki mačk in divje živali (Cats, Cat Owners and Wildlife), z namenom, da predstavijo najbolj primerne načine domače oskrbe mačk,  s katerimi lastniki lahko ustrezno nadzorujejo mačje vedenje. Končni cilj je, da zmanjšajo število prosto živečih mačk in posledično preprečijo oz. zmanjšajo pobijanje divjih mačk. V Angliji, kjer je bil projekt izpeljan, naj bi po grobih ocenah živelo več kot 10 milijonov domačih mačk, kar lahko predstavlja problem, če večje število teh mačk začne živeti neodvisna življenja.

Kakšen tip lastnika mačk ste?

V projektu so izpostavili pet kategorij lastnikov mačk in jih opredelili takole:

 • Zaskrbljeni zaščitniki, ki se osredotočajo predvsem na varnost mačke.
 • Zagovorniki svobode, ki glasno dajejo prednost neodvisnosti mačk in nasprotujejo omejevanju mačjega vedenja.
 • Tolerantni skrbniki, ki verjamejo, da mačka potrebuje dostop do zunanjega sveta, a jim ni najbolj všeč to, da mačke lovijo druge živali.
 • Vestni oskrbniki, ki čutijo odgovornost, da mački omejijo možnost lova drugih živali.
 • Lastniki, ki verjamejo v politiko nevmešavanja in zato bolj ali manj ne vedo, kakšni so sprehajalni in lovski vzorci njihovih mačk.

Prosto živeče mačke sicer ne ogrožajo samo ptic in glodavcev, ampak so brez skrbnega nadzora v nevarnosti, da se spopadejo še z drugimi mački ali celo drugimi prosto živečimi živalmi. Poleg tega so prosto živeče mačke izpostavljene nevarnosti prometa, dodatno tveganje pa jim predstavljajo tudi nalezljive bolezni.  

Ne glede na to, v katero kategorijo sodite, pa v projektu znanstveniki poudarjajo, da veliko naredi že čisto malo pozornosti in nadzora na vedenjem vaše mačke. »Upamo, da bo ta raziskava navdušila ljudi za pogovor o tem, kakšni lastniki mačk so in posledično sprožila debate o odgovornostih, ki tej vlogi pritičejo.«

Več o sami metodologiji pa je na objavljeno v znanstvenem žurnalu Frontiers in Ecology and the Environment.