Uredništvo | 31. 7. 2023, 11:30

Ana Roš Stojan razkrila podrobnosti novega doma in spregovorila, zakaj še ni poskusila moževe specialitete

Danijel Čančarević

Svetovno znana chefinja o selitvi v novi dom, kulinaričnih ambicijah njenih otrok in tem, zakaj svojega Urbana ne spusti za štedilnik.

Najslavnejša slovenska chefinja Ana Roš Stojan pri petdesetih živi ljubezensko pravljico, saj je po ločitvi od Valterja Kramarja, s katerim sta skupaj zgradila kulinarični imperij, našla srečo pri poslovnežu Urbanu Stojanu Rošu, s katerim sta se zaročila v Anini najljubši restavraciji Lido 84 ob Gardskem jezeru, poročila pa lani na silvestrovo v Ljubljani.

"Po razhodu z Valterjem sem si rekla, da se bom vezala samo še, če bom srečala nekoga, ki je res nekaj posebnega. To osebo sem srečala in lahko rečem, da za vsakim dežjem res posije sonce in da je včasih potrpljenje zelo pomembno," je kulinarična zvezdnica povedala kot gostja v aktualni epizodi Elle podkasta, v kateri je razkrila kar nekaj zanimivih podrobnosti tako iz osebnega kot iz profesionalnega življenja. 

Dejala je še, da z Urbanom po devetih mesecih skupnega življenja (poročila sta se že po treh mesecih poznanstva) nista še niti blizu prvemu sporu.

"Ko se poročiš pri petdesetih, si zrel, znaš se pogovarjati in ko se o stvareh ne strinjaš, se pač pogovoriš. Lahko rečem, da je med nama neka popolna simbioza, a če želiš v tej simbiozi ostati, moraš na njej delati."

Sama se je v procesu psihoterapije denimo naučila, da takrat, ko se ji porajajo dvomi, položi karte na mizo, se odpre in začne partnerju postavljati vprašanja. "Namesto da kopljem po dvomu, se raje odprem. Iskrenost in neposrednost sta eni najlepših človeških vrlin."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ana ros (@anaros40)

"Rad bi te gledal, ko kuhaš"

Z Urbanom si trenutno urejata skupni dom, ki obema pomeni ogromno, saj zaradi narave svojega dela živita praktično "v kovčkih".

"To je gotovo eden od ciljev za prihodnost: da neham živeti v kovčku, ampak da najdem mir v nekem prostoru, ki bo moj oziroma najin," je povedala chefinja.

Največ prostora v novem gnezdu bosta, pričakovano, namenila kuhinji, katere del bo tudi pisarna, saj je imel Urban zanimivo željo: želi jo opazovati med kuhanjem.

"Oba veliko delava, že zjutraj odpreva računalnike in ko greva spat, je računalnik še zmeraj odprt, včasih tudi razpravljava o kakšnem delovnem problemu in tako dalje ... tako da sem rekla, ne bova nosila dela v vse prostore doma, imejva ločeno pisarno. Pa mi reče Urban: ne, ker vem, da boš ves čas kuhala, jaz pa bi te rad pri tem opazoval. Tako da bo pisarna tam, kjer bo kuhinja."

Izdala je še, da v novem domu ne bosta imela televizije, saj je ne gleda nihče od njiju, bo pa v njem mogoče najti ogromno knjig, velik kamin in zvočnik. "Pa razgledi na zelenje. Mislim, da je to že več kot dovolj za en čudovit prostor."

Danijel Čančarević

Otroka po njenih stopinjah

Danes je Ana Roš Stojan ena od najbolj mednarodno prepoznavnih Slovenk, a njena pot ni bila lahka. "Začela sem pri tridesetih, tri mesece noseča s sinom, ker je bila potreba po preživetju - da nekdo prevzame kuhinjo." Nekaj znanja je sicer že imela od prej, ker sta z nekdanjim možem Valterjem veliko potovala in odkrivala kulinarične svetove.

"Potem sem začela hoditi na konference, hkrati pa doma garala od jutra do večera, veliko jokala vmes, rodila dva otroka ... " Bilo je težko, pravi danes, a je bilo teh deset let nujno potrebnih, da so njene roke na krožniku znale speljati to, kar je videla v glavi.

Otroka sta zdaj že skoraj odrasla in čeprav je Ana Roš Stojan v podkastu dejala, da nobenega od njiju ne zanima zares visoka gastronomija, je dejstvo, da sta se oba odpravila po stopinjah uspešnih staršev.

Svit se je nekaj časa spogledoval z idejo o tem, da bi postal pilot ali športni komentator, vendar se je nato pojavila želja, da bi ustvarjal ob boku slavne matere, tako da danes študira na gastronomski šoli v Torinu.

"Zgodi se, da me pokliče in mi reče: mama, delal bom rižoto s šparglji, a greva na videoklic, ker bi res rad naredil najboljšo. Včeraj pa je na primer za sošolce pripravljal piščančji kari," se nasmehne chefinja.

Interes za njeno delo pa je pokazala tudi mlajša Eva Klara. Trenutno v Pekarni Ana skrbi za gourmet sendviče, del nove slane linije v pekarni, ki jih sicer izdelujejo v bistroju Ana in slon.

"Ti sendviči se tako dobro prodajajo, da Eva Klara štiri ure teče med eno lokacijo in drugo in zalaga pekarno z njimi. In ko vidi, da so vsi pošli, je presrečna, rekla mi je na primer, da so ti sendviči njeni otroci," je zadovoljna.

Danijel Čančarević

Prepričana je, da je uspešen starš kamen okrog vratu za svoje otroke, zato je njegova naloga, da jih razbremeni. Ne želi si, da bi kdorkoli od njenih otrok postal nova Ana Roš Stojan, ampak ju bo podprla pri tem, da si utirata nove smeri, je bila odločna v pogovoru.

"Svit bo gotovo ustvaril novo kariero znotraj tega sveta, pa naj bo v marketingu, menedžmentu, miksolog (kreator koktajlov, op. a.). Eva Klara pa bo morda imela najboljšo trgovino s sendviči v Ljubljani."

Za štedilnikom je posesivna

Kako pa se za štedilnikom znajde njen mož? "Iskreno, nimam pojma," je neposredno odvrnila chefinja.

"Ko sva se spoznala, so mi vsi govorili, srečna ti, ker Urban tako dobro kuha. O tem ne nazadnje govori tudi njegova zbirka nožev. Enkrat sem mu res dovolila, da mi pomaga pri kuhanju in sem videla, da ima občutek za sekljanje, do štedilnika pa ga za zdaj še nisem pustila, saj sem tam zelo posesivna."

"Zelo rada namreč hranim družino in tudi vabim ves čas ljudi na kosilo in večerjo. To, da kuham za druge, zame pomeni, da skrbim zanje. Zdi se mi, da je to neke vrste izkazovanje ljubezni. Menda pa Urban najboljše pripravi bučno juho, ampak meni je še ni pokazal," je zaključila.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ana ros (@anaros40)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord