Vid Legradić | 25. 3. 2022, 07:28

Bermudski trikotnik kot turistična destinacija (za najbolj pogumne raziskovalce mističnega)

profimedia

Bi si upali potovati v Bermudski trikotnik in izzvati skrivnostne sile, povezane z izginotji letal, ladij, celo ljudi? Morda se za naš konec sveta sliši nenavadno, a Bermudski trikotnik je odlična turistična destinacija. Znotraj njenih meja najdemo čudovite koralne grebene, rajske otoke in zanimive lokacije za potapljanje. Le kdo si ne želi obiskati Bahamov, Miamija ali Barbadosa? Tudi ti kraji so del Bermudskega trikotnika.

Bermudski trikotnik se začne s samimi Bermudi. To otočje je del britanskih prekomorskih teritorijev. Trikotnik meji še na Florido, že omenjene Bahame in Portoriko. Gre za veliko področje, kjer se dogaja nekaj težko razložljivega. To naj bi zaznal že Krištof Kolumb, ki je na potovanju v Novi svet plul skozi to območje in na svojem kompasu opazil napačne odčitke. Danes vemo, da sta se takrat, prav za čas Kolumbovega raziskovanja, v Bermudskem trikotniku združila pravi in magnetni sever.

Magnetna deklinacija (razmak med pravim in magnetnim severom) se je od poznega srednjega veka naprej že spremenila, zato Kolumb danes ne bi bil več zbegan. In vseeno so se in se še dogajajo nenavadne stvari, predvsem izginotja ladij in letal. Incidentov ni malo in nekateri so resnično čudni.

Eno takih je izginotje dveh potniških letal, ki sta nosili imeni Tiger in Ariel. Eno je izginilo leta 1948, drugo 1949, prvo je imelo na krovu 29 ljudi, drugo pa 20. Nobena od posadk ni na radijsko kontrolo naslovila klica v sili. Nobenega od letal tudi niso nikoli več našli, prav tako ne potnikov. So se pa leta 1998 - daleč od dosega letal - v Andih našle zarjavele razbitine letala enakega tipa, kot je bil Tiger, ki je bil vrh vsega obarvan še v barve enakega letalskega prevoznika kot eno od izginulih letal. Človeških ostankov v razbitini ni bilo. Od mnogih ladijskih incidentov v trikotniku je omembe vredno izginotje ameriške bojne ladje Cyclops. Leta 1918 je izginila brez sledu in še danes je to največja izguba mornariškega osebja v zgodovini, ki ni povezana z bojem. Na Cyclopsu je neznano kam izginilo 309 ljudi.

Zaradi izginotij in legend so Bermudi še bolj turistična destinacija, kot bi sicer bila.

profimedia

Kakšen je torej najbolj vroči kot trikotnika, otok Bermuda oziroma njegov arhipelag?

Največja atrakcija so rožnate plaže. Pesek na teh plažah dobi svojo barvo iz zdrobljenih koral in školjk, katerih skeleti so rožnati. Druga pomembna znamenitost je zgodovinsko mesto Sveti Jurij, ki je bilo ustanovljeno leta 1612. Utrdbe tega mesta so bile skupaj s starim mestnim jedrom leta 2000 uvrščene na Unescov seznam svetovne dediščine. Nacionalna pijača Bermude je »Rum Swizzle« ali rumov koktajl, ki poleg osnove vsebuje še mešanico različnih citrusovih sokov in začimb. Uradni jezik je angleščina, večina prebivalcev je afriško-ameriškega porekla. Najbolj nenavadna žival je bermudski svetleči črv. To malo, dva centimetra dolgo morsko bitje živi le v plitvinah bermudskega otočja. Ko priplava na površje se zasveti v zeleni barvi.

Ne samo na Bermudih, tudi ko ste doma, lahko v toplih poletnih dnevih nosite bermuda hlače. Te resnično prihajajo iz Bermudov; izumil jih je domačin Nathaniel Coxon, lastnik čajnih plantaž. Razlog za »bermudke« je bil preprost: da obiralcem in obiralkam ne bo prevroče, saj so Bermudi tropsko otočje. Moda se je kasneje razširila po vsem svetu, kratke hlače tega otočja pa zato, ker pokrivajo kolena, še danes veljajo kot primerne za skoraj vsako priložnost za oba spola.
Teorije o nadnaravnem

Obstajajo mnoge teorije, ki razblinjajo nadnaravne dogodke bermudskega trikotnika. Poleg križanja različnih severov je popularna tudi ta, da zaradi velikih količin železove rude na tamkajšnjem morskem dnu navigacijske naprave ne delujejo pravilno. Nekateri tudi menijo, da v trikotniku ni prav nič več nesreč kot drugje. Le bolj izpostavljene so. A skepticizmu navkljub dvom vsekakor ostaja.

Bermudski ali Hudičev trikotnik je prava destinacija, če vas privlačijo kraji obdani s skrivnostmi in ugankami. Ob obisku bo treba paziti le, da se boste ob morebitni preveliki količini užitega ruma znali iz druge dimenzije vrniti nazaj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.