Božični piškoti: Najlepši klasični recepti

18. 12. 2020
Božični piškoti: Najlepši klasični recepti (foto: profimedia)
profimedia

Čudoviti recepti za božične piškote, ki bodo v tvoj dom vnesli nostalgijo in vonj po božiču. 

Orehovi rogljički

Za 25–30 kosov potrebuješ:

• 160 g moke

• 100 g masla

• 50 g mletih orehov

• 1 rumenjak

• 20 g vaniljevega sladkorja

• maščobo za model

• sladkor v prahu

Priprava:

1 Iz moke, masla, mletih orehov, rumenjaka in vaniljevega sladkorja zgneti mehko in voljno testo. Zavij ga v prozorno folijo in ga za 30 minut postavi v hladilnik.

2 Namasti modelčke za rogljičke in vanje zatisni koščke testa. Približno 12 minut jih peci v pečici, segreti na 170 stopinj. Čas peke je odvisen od velikosti modela. Pečene piškote stresi iz modelčkov, jih potresi s sladkorjem v prahu in počakaj, da se ohladijo.

Piškoti z marmelado

Za 20–25 kosov potrebuješ:

• 3 trdo kuhane rumenjake

• 50 g sladkorja v prahu

• 120 g masla

• 250 g moke

Za nadev:

• 100 g ribezove (ali šipkove) marmelade

• sladkor v prahu

Priprava:

1 Rumenjake pretlači in jih zmešaj s sladkorjem in maslom. Dodaj presejano moko in zgneti mehko ter voljno testo. Za približno 1 uro ga nato postavi v hladilnik.

2 Testo razvaljaj približno 3 mm debelo in izreži zvezdice. Polovici zvezdic v sredini izreži še majhen krog. Vse testo razporedi po pekaču, obloženem s papirjem za peko.

3 Piškote peci približno 15 minut v pečici, segreti na 180 stopinj. Ko so pečeni, jih deni na kuhinjsko rešetko, da se ohladijo.

4 Zvezdice brez lukenj premaži z marmelado in nanje postavi tiste z luknjami. Piškote potresi s sladkorjem v prahu.

Vaniljevi piškoti

Za 30–35 kosov potrebujete:

• 300 g moke

• 80 g sladkorja v prahu

• 175 g masla

• 2 rumenjaka

• 100 g mandljev

• sredico pol stroka vanilje

• 2 zavitka vaniljevega sladkorja

• 2 žlici drobno mletega sladkorja

Priprava:

1 Moko in sladkor v prahu presej na delovno površino. Dodaj še koščke masla, rumenjaka, mlete olupljene mandlje in sredico pol stroka vanilje ter zgneti gladko in voljno testo.

2 Oblikuj dva zvitka testa. Vsak naj ima premer 3 cm. Zavij ju v aluminijasto folijo in ju za 2 uri shrani v hladilniku. Nato ju zreži na 4 mm debele rezine in jih razporedi po pekaču.

3 Piškote približno 8 minut peci v pečici, segreti na 180 stopinj. Še vroče jih potresi z mešanico vaniljevega in drobno mletega sladkorja.

Mandljeve meringe

Za 20–25 kosov potrebuješ:

• 4 beljake

• 150 g sladkorja

• 1 žličko limonovega soka

• 25 g sladkorja v prahu

• 50 g mletih olupljenih mandljev

• 60 g čokoladne kuverture

Priprava:

1 Pečico segrej na 120 stopinj. Nad vročo vodno kopeljo z električnim mešalnikom pri najvišji hitrosti stepi beljake in polovico sladkorja. Stepaj toliko časa, dokler se sladkor ne stopi. Skledo odstavi in postopoma primešaj še preostali sladkor (po 1 žlico) in limonov sok. Stepaj toliko časa, dokler ne začne sneg tvoriti konic. Nato primešaj še sladkor v prahu in mlete mandlje.

2 Pekač obloži s papirjem za peko. Beljakovo zmes deni v vrečko za dresiranje in na papir nabrizgaj majhne kupčke.

3 Meringe v pečici suši približno 50 minut, da se obarvajo rahlo zlato. Nato jih do polovice potopi v stopljeno čokolado. Meringe naj se ohladijo na kuhinjski rešetki.

Cimetove zvezdice

Za 20–25 kosov potrebuješ:

• 220 g moke • 120 g sladkorja v prahu

• 80 g mletih orehov

• 3 žličke mletega cimeta

• ščepec soli

• ščepec pecilnega praška

• 1 rumenjak

• 140 g masla

• 50–80 ml mleka

• moko za delovno površino

• 1 beljak • cimetov sladkor

• 1 žlico drobno mletega sladkorja

Priprava:

1 Moko presej v skledo in ji dodaj sladkor, orehe, cimet, sol, pecilni prašek, rumenjak in zmehčano maslo ter zgneti testo (najprej se ne bo dobro držalo skupaj). Po žlicah postopoma dodaj mleko ter testo gneti, da bo lepo voljno in elastično. Zavij ga v prozorno folijo in ga za 1 uro postavi v hladilnik.

2 Testo razvaljaj 2 mm debelo in izreži različno velike zvezdice. Položi jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Premaži jih z beljakom, potresi z mešanico cimetovega in drobno mletega sladkorja in jih 8–10 minut peci v pečici, segreti na 170 stopinj. Po koncu peke naj se ohladijo na kuhinjski rešetki.

Medenjaki

Za 20–25 kosov potrebuješ:

• 160 g medu

• približno 4 žlice mleka

• 1 rumenjak

• 100 g drobno mletega sladkorja

• 1 vaniljev sladkor

• 1–2 žlici začimb za medenjake

• 2 žlički sode bikarbone

• 500 g moke

• mleko

• olupljene mandlje

Priprava:

1 Medu dodaj 1 žlico vode in ga stopi. Kozico odstavi s kuhalne površine, in ko se med malce ohladi, mu dodaj 3 žlice mleka, rumenjak, obe vrsti sladkorja in začimbe za medenjake.

2 Sodo bikarbono stopite v 1 žlici mleka in jo primešaj medeni mešanici.

3 Moko presej. Dodaj ji medeno mešanico in zgneti voljno testo. Zavij ga v prozorno folijo in ga čez noč postavi v hladilnik.

4 Testo tanko razvaljaj in izreži različne oblike. Piškote porazdeli po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih okrasi z mandlji. Približno 15 minut jih peci v pečici, segreti na 180 stopinj.

Preizkusi še recept za domač Kinder Maxi King brez peke. Pripravi tudi najpreprostejše rogljičke.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ