14. 8. 2022, 19:00 | Vir: STA

Kaj imajo skupnega Metallica, Mariah Carey in Maneskin?

Profimedia/fotomontaža

Na prvi pogled morda ne veliko, vendar jih druži ista skrb. Kakšna?

Metallica, Mariah Carey in Maneskin bodo med izvajalci, ki bodo nastopili v newyorškem Central Parku na letošnjem Global Citizen koncertu. Na odru se jim bodo pridružili še Rosalia, Charlie Puth, Jonas Brothers  in Mickey Guyton.

Namen koncerta je med drugim podpora mednarodni pomoči pri izkoreninjenju skrajne revščine po svetu.

Tokrat koncert tudi v Gani

Letošnji festival v New Yorku, ki je že deseti, bo 24. septembra. Koncert bodo takrat pripravili tudi v ganski prestolnici Akra, kje bodo nastopili Usher, SZA, Stormzy, H.E.R., Sarkodie, Stonebwoy in Tems.

Ganski predsednik Nana Akufo-Addo je v odzivu izjavi dejal, da je njegova država "počaščena", da gosti Global Citizen koncert.

"Prihodnji generaciji dolgujemo življenje v svetu brez revščine, bolezni in propadanja okolja. Moramo uskladiti sile, da bomo vplivali na Afriko," je povedal Akufo-Addo.

Letošnji festival bo vodila Priyanka Chopra Jonas (na fotografiji z begunkami iz Ukrajine).

Letošnji festival bo vodila Priyanka Chopra Jonas (na fotografiji z begunkami iz Ukrajine).

Profimedia

Srečanje svetovnih voditeljev - kaj lahko storijo?

Global Citizen koncert poteka od leta 2012 v času, ko se svetovni voditelji zberejo v New Yorku na Generalni skupščini Združenih narodov. Podporniki, ki se zavežejo, da bodo ukrepali, kot je pošiljanje pisem svojim vladam v podporo razvojni pomoči, dobijo brezplačne vstopnice.

"Desetletja sistemskih in političnih neuspehov so človeštvo pripeljala do konvergentnih in hitro slabšajočih se kriz - podnebne, lakotne, zdravstvene, vojne in konfliktne," je v izjavi dejal soustanovitelj in izvršni direktor Global Citizen Hugh Evans.

Letošnji Global Citizen festival bo gostila indijska igralka Priyanka Chopra Jonas. Ob tem se je že pojavil poziv svetovnim voditeljem in filantropom k odpisu dolgov, opolnomočenju deklet, izboljšanju dostopa do hrane ter vlaganju v podnebne rešitve v državah, ki najbolj trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb, a so njihove emisije ogljika minimalne v primerjavi z najbogatejšimi državami sveta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.