Amanda Buhinjak | 1. 7. 2022, 09:14

Tanja Žagar praznuje okroglih 40 let! Z njo smo se iskreno pogovarjali o tem, kaj jo je v življenju najbolj zaznamovalo

Instagram/Tanja Žagar

Pevka, ki se je na glasbeni sceni prvič pojavila pri komaj 14 letih, je vse od prvega dne znana kot energična, nasmejana in pozitivna oseba. S svojo neverjetno zagretostjo dokazuje, da je tega lahko sposobna le zato, ker v vsak podvig vloži veliko mero ljubezni. Z njo smo se pogovarjali o novi življenjski prelomnici, družini, zaupala pa nam je tudi, kako in kje bo proslavila svoj rojstni dan. 

Tanja Žagar je pri le 14-letih s skupino Foxy Teens stopila na glasbene odre in s svojo neverjetno energičnostjo že takrat osvojila srca mnogih še zdajšnjih oboževalcev. V iskrenem pogovoru nam je zaupala marsikatero zanimivo podrobnost iz svojega življenja in kariere.

Kakšen nasvet bi dali sami sebi, ko ste šele dodobra stopili na glasbeno pot? Bi morda tudi kaj spremenili?

Glede na to, da po šestindvajestih letih prepevanja še danes z istim veseljem stopim na oder in da me v tem času nikoli ni "odneslo", saj ves čas stojim z nogami trdno na tleh, pravzaprav ne bi spreminjala ničesar. Edino, kar bi naredila prej, je to, da bi ustvarila zdravo distanco, ki je potrebna za zdrave odnose. Na tem področju mi kar nekaj časa ni šlo najbolje, a sem se z leti skozi izkušnje naučila tudi tega. 

Bobo

"Ključen nasvet, ki sem ga takrat že upoštevala in bi ga še enkrat, v kolikor bi ponovila to pot, je ta, da ne poslušam raznih tako imenovanih 'prišepetovalcev', od katerih vsi menijo, da vedo, kaj je najboljše zate."

Rekla bi si: Razmišljaj s svojo glavo, razmišljaj o sebi, o svojih željah, potrebah, ciljih. In delaj tako, da si na odru in pod njim ista oseba. 

Katere tri pesmi so vašo kariero najbolj zaznamovale? Se morda spomnite, kdaj ali kako se je porodila ideja za njih? 

Prva, ki je prav vse obrnila na glavo, je pesem Naj pada zdaj dež, ki smo jo s skupino Foxy Teens leta 1999 zapele na festivalu Slovenska popevka in zmagale. Še danes ne mine nastop ali koncert, da je ne bi izvajala. 

"In to, da jo po vseh teh letih še vedno skupaj z mano pojejo vsi, tudi tisti, ki se takrat še niso rodili, je nepopisno lep občutek."

Kot drugo bi izpostavila pesem Tiho, tiho čas beži, ki predstavlja prvo večjo prelomnico moje solo poti. Pesem sem pred publiko prvič zapela na dobrodelni prireditvi v Sevnici in aplavz je kar trajal in trajal. Takrat sem vedela, da je to pesem, ki jo bom pela še dolgo. 

Tretja pesem, ki je spet prinesla nov veter in s katero sem tudi sebe presenetila, je pesem Številka 3. Postala je velika uspešnica in ta, ki oboževalce obnori, saj se ob njej zgodi prava evforija.

Bi mi lahko zaupali tri dogodke, ki so vas v življenju najbolj zaznamovali? 

Prvi tak dogodek je vpis v glasbeno šolo, kjer sem naučila igrati na klavir. Še danes se spomnim, kako čudno in nesmiselno se je enemu izmed naših sosedov zdelo, da sta mi starša, še preden sem se začela učiti igranja, kupila klavir. Očetu je sosed rekel, da bi bilo bolje, da mi za začetek kupi en mali, otroški sintesizer, češ, saj ne veš, če iz tega sploh kaj bo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

"Moja starša sta imela na to popolnoma drugačen pogled. Rekla sta, če otroku kupiš igračo, potem se bo samo nekaj igračkal, saj ve, da ne gre zares."

Zato sta mi že na začetku kupila pravi instrument in me seveda na pravi način tudi spodbujala k temu, da bo šlo v glasbeni šoli zares, da bo treba veliko vaditi. In res ni bilo nikoli dneva, ko bi rekla, da se mi ne ljubi več. 

Druga in mislim da zame največja prelomnica je bila, ko sem pri štirinajstih letih postala članica skupine Foxy Teens. Če se takrat to ne bi zgodilo, dvomim, da bi imeli midve zdaj ta intervju. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

Tretja do zdaj zame največja prelomnica je bila, ko sem si ustvarila družino. Z rojstvom otroka, najprej Karla in potem Marine, se mi je izpolnila največja življenjska želja. In prav to mi je dalo največ nove motivacije in navdiha za nadaljnje delo.

Tanja in njen partner Miki Šarac.

Tanja in njen partner Miki Šarac.

Facebook/Špela Grošelj

Znani ste po svoji energičnosti. Vaši koncerti so polni plesa in glasnih vzklikov, kar pa pomeni tudi veliko vašega truda. Kako skrbite za svojo kondicijo? 

Pravzaprav se mi zdi zelo zanimivo ravno to, kako ta moja pevsko plesna kondicija kar nekako ostaja. Po dveletnem premoru je bil povratek tak, kot da od nastopov ni minilo toliko časa, ampak sem imela koncert pred štirinajstimi dnevi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

"To res rada počnem! To mi ne jemlje, ampak mi daje energijo, voljo in radost."

Vsekakor nisem tip človeka, ki bi samo posedal doma, pretiravam pa tudi ne z ničemer. Pri meni je vse skupaj, ravnam se po občutkih. Telo mi pove, kaj potrebuje in jaz mu to preprosto privoščim. Občasno telovadim, rolam, rada plavam, predvsem dolgi sprehodi so na našem družinskem urniku zelo redno. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

"Če povzamem, vedno bolj imam občutek, da mi kondicijo za vse nastope in koncerte daje predvsem to moje neizmerno veselje do dela." 

Niste le predani odrom, temveč tudi svoji družini. Kako usklajujete čas med koncerti in družino? Vam, ko potrebujete varstvo otrok, kdo pri tem priskoči na pomoč? 

Seveda svoje delo prilagajam družini in otrokoma, da smo lahko čim več skupaj. Prav iz tega razloga bi zadnji dve leti takoj še enkrat ponovila. Ta čas, ki smo ga imeli priložnost preživeti skupaj, je zame naprecenljiv.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

Sicer je pri mojem delu največkrat tako, da se z Mikijem odpraviva od doma zvečer, ko gresta otroka že skoraj spat in se vračava v poznih nočnih, oziroma zgodnjih jutranjih urah, ko še vedno spita.

"Z varstvom nimamo težav, saj sta navajena ljudi in ju lahko čuva kdorkoli. Tako da imamo kar dolg seznam varušk. Vsekakor pa je glavni med njimi dedi, moj oče, ki ima velik smisel in čut za otroke, zato z njim noro uživata." 

Se vam je zaradi obveznosti že kdaj zgodilo, da ste zamudili katerega izmed pomembnejših družinskih dogodkov?

"Ni nastopa, ni koncerta ali katerekoli druge obveznosti, zaradi katere ne bi bila prisotna na dogodkih, ki so pomembni za moja otroka." 

To se ne more zgoditi in o tem sva se z Mikijem pogovorila. Zaradi svoje službe, ki ima specifičen urnik, sem do zdaj seveda manjkala na mnogih takšnih in drugačnih dogodkih prijateljev, znancev, na raznih praznovanjih ali pa sem šla samo na kratko pozdraviti in sva nato odhitela naprej na delo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

"Ko pa gre za moja otroka, to ne pride v poštev. Je ni stvari, zaradi katere ne bi prišla na primer na nek nastop v vrtec, čeprav bi moj otrok nastopal le deset sekund. Hočem biti tam, hočem da ve, da mi je najpomembnejši, da ga podpiram, spodbujam in da se lahko zanese name v vsakem trenutku."

Ponavadi ob rojstnih dnevih prejemamo čestitke, a nas zanima, kaj bi vi voščili sami sebi? 

Sama sebi bi rekla: "Draga Tanjči, ti samo 'žagaj' dalje s tem optimizmom in voljo do življenja, ki sta ju tebi tvoja starša dala, saj do zdaj to več kot odlično si početi znala! In še naprej bodi vsake nove smejalne gubice ter vsake nove svečke na rojstnodnevni torti vesela, saj to pomeni, da si spet še eno leto srečna preživela!"  

BoboZdaj se je od tebe poslovila tvoja ljuba "Številka 3", a zagotovo ima tudi štirica zate pripravljenih veliko lepih stvari. Zato naj ti z ljudmi, ki jim najrajši zapoješ "Hvala, ker si ob meni ti", še naprej " Tiho, tiho čas beži." 

Mnogi si zadajajo cilje, da do določene starosti izpolnijo svoje cilje. Je vam uspelo uresničiti vse želje, ali je na kakšnem področju še ostalo kaj neizpolnjenega?

"Na to vprašanje bom odgovorila kar tako: Že zdaj se veselim, da bom čez deset let praznovala abrahama, saj mi je pri 40 letih važno le to, da sem že dvakrat mama." 

Že načrtujete, kako boste preživeli svoj rojstni dan? Bo ta v krogu družine ali na odrih, glede na to, da pade točno na petek? 

Prav danes imam koncert na gradu v Ribnici. V družinskem krogu bomo praznovali nekaj dni kasneje. Pravzaprav bomo letos to moje praznovanje kar malo raztegnili in praznovali večkrat, saj je kar dosti ljudi, s katerimi moram nazdraviti in ki morajo z mano pojesti kos torte.

Instagram/Tanja Žagar

"Rada imam zabavo, žur, druženje, glasen smeh, pogovore ... In takšna druženja so pri nas ne le ob raznih praznovanjih, ampak tudi ob povsem navadnih dneh."

Vsi oboževalci vemo, da svojima otrokoma za rojstne dneve zelo radi spečete torto. Boste to storili tudi zase ali se boste pustili razvajati? 

Nekaj podobnega torti bom zagotovo spekla. Ampak glede na to, da tokrat potrebujem malo več kosov te torte, moram še narediti načrt, kaj in kako. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

Ali morda za svoj okrogli jubilej tudi za poslušalce pripravljate kaj novega? Morda nova pesem, poseben koncert ali dogodek? 

Glede na to, da imam letos okroglo obletnico, sem se odločila, da je to leto kar celo moje.

"Tako da nekaj drugačnega, posebnega, nepričakovanega pripravljam za jesen." 

Kar zadeva glasbo bom predstavila še nekaj pesmi z zadnjega albuma z naslovom Moj roman. Kljub temu že ustvarjam nove pesmi, saj sem polna novih čustev, izkušenj in zgodb.

Trenuten trend na slovenski sceni so t. i. come-backi. To lahko trenutno vidimo predvsem pri skupinah Bepop in Game Over. Ali tudi Foxyce razmišljate o tem, da bi morda skupaj ustvarile veliko vrnitev? 

S Foxycami smo imele 25 let ravno v času korone, tako da je šlo to mimo. Ampak čez štiri leta bomo praznovale 30 let od naših začetkov.

"Mislim, da bo to prava priložnost za to, da morda res spet skupaj obudimo spomine na ta naša čudovita, nepozabna in neponovljiva glasbena leta."

Sicer sem punce leta 2015 povabila kot gostje presenečenja na svoja velika koncerta v Halo Tivoli in dvorano Tabor v Mariboru. Takrat sem praznovala deseto obletnico samostojne kariere. Vse so se z veseljem odzvale mojemu vabilu. Ker nas takrat ljudje niso pričakovali skupaj na odru, so bili več kot navdušeni in v dvorani je bilo čutiti tisto pravo nostalgijo.

Izjemno radi tudi vrtnarite, svoj vrtiček na balkonu ste že večkrat pokazali. Ali morda zdaj, ko ste že večja družinica, razmišljate o selitvi v hišo?

Zaenkrat se tu, kjer smo, počutimo odlično in samo to je pomembno. Kaj bo prinesla prihodnost, težko rečem. Z Mikijem enako razmišljava, in sicer, da ni potrebe, da bi moral imeti vsak otrok že ob rojstvu svoj "apartma". Kar naj bosta še nekaj časa skupaj v sobi. V tem vidiva veliko prednosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

Že imate načrte za letošnji dopust ali poletni oddih? Se nameravate odpraviti na morje, morda celo v gore? 

Največ časa bomo preživeli kar na morju, kjer bo svoj prvi rojstni dan praznovala tudi naša morska deklica Marina. Naša želja je, da se za nekaj dni odpravimo v kakšno gorsko kočo.

Instagram/Tanja Žagar

Za konec še vprašanje, ki zanima mnogo vaših oboževalcev: ali greste kdaj na splet in pokukate, kaj mediji in drugi pišejo o vas? Če ja, počnete to pogosto in ali ste kdaj prebrali kaj še posebej smešnega? 

Z branjem o sebi nimam nobenih težav, a najraje prebiram različne komentarje. To je pravzaprav moj hobi, včasih se ob tem na glas smejim. Tiste najbolj sočne si tudi zapišem. 

Ker imam pesem Tiho, tiho, čas beži in še eno balado z naslovom Tiho teče Sava, je pred leti nekdo napisal: "Joooj, ta Tanja Žagar! Pri njej tiho, tiho čas beži, pa tiho teče Sava, naj utihne še ona"! 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tanja Žagar (@tanjazagar)

Spet drugič berem: "Tanja Žagar ima glas kot ostareli gusar," in "Tak glas, kot ga ima Tanja Žagar, imam jaz po treh dneh lumpanja."

Te izjave rada povem tudi na svojih koncertih in vse zmeraj nasmejijo. Tako da bi lastnike teh in podobnih izjav z veseljem počastila s kakšno pijačo in z njimi malo poklepetala še od blizu. Morda pa bi se mi iz oči v oči še bolj odprli in bi bilo to lahko super izhodišče za kakšno novo stand-up komedijo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.