11. 12. 2021, 22:17 | Vir: STA

Na festivalu v Berlinu nagrada za režijo Jasmili Žbanić, najboljši igralec Anthony Hopkins

profimedia

Evropska filmska akademija je razglasila evropske filmske nagrade. Slavila je bosanska režiserka Jasmila Žbanić s filmom Quo Vadis, Aida?, ki je prejel nagrado za najboljši film, Jasmila Žbanić pa nagrado za najboljšo režiserko. Nagrajena je bila tudi igralka tega filma Jasna Đuričić. Dva kipca je prejel film Oče - za scenarij in glavnega igralca.

V filmu Quo Vadis, Aida? Jasmila Žbanić predstavlja boleče spomine na eno največjih tragedij sodobnega časa, dogajanje v Srebrenici. Ob prejemu nagrade se je zahvalila več filmskim ustvarjalcem, zlasti pa ženskam v Srebrenici. Tem se je zahvalila tudi Jasna Đuričić, ki je prejela nagrado za najboljšo igralko. Obenem se je zahvalila tudi režiserki, da je šla tja, kamor si nihče drug ne bi upal. Film je po njenih besedah namenjen vsem žrtvam in materam.

Dva kipca je prejel film Oče. Florian Zeller in Christopher Hampton sta bila razglašena za najboljša scenarista, Anthony Hopkins pa za najboljšega igralca.

Več nagrad je prejela tudi nordijska koprodukcija Flee, pod katero se podpisuje dansko-francoski režiser Jonas Poher Rasmussen, in sicer za najboljši dokumentarec, animirani film, kratki film in nagrado študentov.

Za evropsko komedijo je bila razglašena Ninjababy norveške režiserke Yngvild Sve Flikke. Nagrado za kratki film je prejel koprodukcijski film My Uncle Tudor moldavske režiserke Olge Lucovnicove, nagrado za inovativno pripoved pa je dobil Steve McQueen za britansko antologijsko filmsko serijo Small Axe.

Nagrado Fipresci za evropsko odkritje leta so letos dodelili britanski filmski ustvarjalki Emerald Fennell, nagrado Eurimages za koprodukcijski film pa norveški filmski producentki Marii Ekerhovd.

Na nocojšnji podelitvi so podelili tudi častno priznanje za evropski prispevek v svetovni kinematografiji, ki ga je prejela danska režiserka, scenaristka in producentka Susanne Bier. Kot je povedala, je sprva mislila, da so se podeljevalci zmotili. Ob prejemu nagrade iz rok danske filmske producentke Vince Wiedemann, se je zahvalila vsem, ki so pripomogli k njenemu delu.

Podelili so tudi nagrado za življenjsko delo, ki so jo namenili madžarski režiserki in scenaristki Marti Meszaros. O nagrajenki je na podelitvi spregovorila predsednica Evropske filmske akademije Agnieszka Holland, ki jo je označila za zelo močno osebnost s trdnimi stališči, s katero sta si zelo blizu, a se včasih zaradi podobnih značajnih lastnosti tudi spreta. O filmski ustvarjalki je bil prikazan kratek dokumentarni film.

Letošnjo 34. podelitev evropskih filmskih nagrad v hibridni obliki je vodila nemška igralka Annabelle Mandeng iz studia v Areni Berlin, kjer so jo sicer nameravali izpeljati v živo. V studiu so bili podeljevalci nagrad za različne kategorije. Nekateri zmagovalci so nagrade prejeli v živo, nekateri pa prek spleta.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.