24. 8. 2015, 08:56 | Vir: Playboy

Največji havajski otok Hawaii je poln raznolikih in adrenalinskih izzivov

Profimedia

Havajski Veliki otok (Hawaii) je preveč raznolik, da se ne bi lotili velikih podvigov, preden se podamo na plažo in pivo.

Na otoku so vulkani z zasneženimi vrhovi, plaže s črnim in belim peskom in podvodni svet, kjer so doma pojoči kiti grbavci, veličastni morski golobi in več kot 600 vrst rib – pa tudi osem od 13 podnebnih tipov, kolikor jih je na planetu.

Čeprav mai taije strežejo kot za stavo in nešteto ležalnikov komaj čaka, da se zavalimo nanje, se bodo neustrašni popotniki tem skušnjavam upirali dovolj dolgo, da pod nohte dobijo nekaj rdeče otoške prsti, popijejo nekaj slane vode in si do krvi odrgnejo kolena na ostrih vulkanskih skalah. Navsezadnje težko prislužena pijača najlaže steče po grlu.

Na vrh

Otok je nastal iz mitične in geološke tekoče kamnine, ki jo najdemo v narodnem parku Havajski vulkani, kjer se v višave pne Mauna Loa, 4169 metrov visoka zverina z zasneženim vrhom, in kjer zaradi jezera lave sije njena mala, a ognjevita sestra Kilauea.

Toda park je več kot le vsota svojih vrhov. V njem so nenavadne geološke formacije in podnebja, med katerimi najdemo vse od alpske pustinje do deževnega gozda.

Priporočamo, da otok raziščete z Warrenom Costo, zanesljivim otoškim vodnikom. Med njegovimi izleti po želji so tudi kratki tri- do šestkilometrski pohodi. Videli boste krater Kilauee, hodili skozi slavni Thurstonov predor iz lave in raziskovali meglene gozdove.

Če bi raje samo uživali v razgledih in čutili veter v laseh, razmislite o spustu s kolesom z vrha do morja z agencijo Bike Volcano. Začeli boste s kolesarjenjem po obroču kraterja Kilauee, potem pa se boste spustili skozi polja praproti in mimo kadečih se vulkanskih kanalov ter se postopoma približevali temno modrim vodam.

Na morje

Four Seasons Hualalai je najboljši in najrazkošnejši hotel na otoku, ki večkrat na leto privabi Dava Grohla in podobne kalibre. Njihov oddelek za aktivnosti na otoku ponuja veliko vrst zabave v Tihem morju. Veslači lahko skočijo v enega od kanujev ali pa vzamejo v roke desko, na kateri bodo stoje veslali.

Če ste izkušen potapljač, pojdite na podvodni ribolov z Jeremyjem Selgom in agencijo Topshot Spearfishing. Odpravite se v vodo z vodnikom in preživite jutro ob potapljanju do 10 metrov in lovu na roi, neužitno invazivno vrsto, ki so jo v havajske vode prinesli v 50. letih prejšnjega stoletja in se je tako namnožila, da ogroža lokalni ekosistem. Roi, ki jih boste nabodli, bodo končali kot ribja emulzija ali gnojilo na lokalnih organskih kmetijah, če pa naletite na kakšne umaumalei, lahko ustrelite tudi njih. Selg in njegova ekipa bodo narezali sašimi, ob katerem boste lahko uživali po potapljanju, preostalo pa bodo zapakirali in pozneje vrgli na raženj.

Ni treba, da je pustolovščine konec, ko pade noč. Agencija Jack's Diving Locker ponuja najboljše nočno potapljanje na otoku. V morje blizu Mednarodnega letališča Kona ekipa potopi podvodne žaromete, ki privabijo plankton, ta pa privabi lačne morske golobe in kakšnega tjulnja.

Na plažo

Zdaj ste si pa že zaslužili ležanje na plaži. Lahko se slečete s hipiji in sanjači na plaži s črnim peskom Kehena v Puni, plavate z morskimi želvami blizu kraja Punalu'u ali pa se sprostite v državnem parku Kekaha Kai, v katerem se bohotijo deviško čiste zaplate belega peska, ki jih obkrožajo tokovi nerodovitne črne lave.

Ob sončnem zahodu najdite plažo Hapuna blizu kraja Waimea na zahodni strani otoka, kjer se razteza slab kilometer belega peska – tam je voda ob mirnih dnevih kristalno čista, sončni zahodi pa veličastni.

Tekst Adam Skolnick

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.