25. 9. 2016, 10:00 | Vir: Playboy

Noro okusna in zabavna izkušnja v okrepčevalnici Luda

Na Poljanski cesti 11 stoji Luda. Za Ludo stojita Luka Nagode in Urška Dvoraček. Kuharja, ki pripravljata točno takšno hrano, kot jo najraje jesta tudi sama. Brez pompa, brez drame, brez umetnih dodatkov.

Ura je šest zvečer in iz prostora, v katerem še najbolj izstopa omamno dober vonj, se obračajo vsi, ki mize niso rezervirali ... že pred časom. Playboy se ni ustrašil navala ter se na lastne oči in usta prepričal, da je naval – upravičen. Minimalizem spletne strani, samega prostora ter drže obeh kuharjev se v ustih namreč spremeni v maksimalizem nepričakovanih, a ne preveč ekstravagantnih kombinacij naravnih, polnih okusov. Ravno prav posebnih, posebno okusnih, domiselnih, niti ne trendnih, zato pa moderno staromodnih. Pa tega občutka ne vzbujajo le majhni krožniki in skodelice iz babičine dote.

Kaj smo jedli? Za začetek v Ludini kuhinji narejeno maslo s soljo in poprom, ki smo ga mazali na ravnokar spečen kruh. Odžejali smo se s hrustljavo lubenico v kombinaciji s skuto, pinjolami in čilijevim oljem. Po grlu nam je poleg ekoloških vin iz hiš Šumenjak in Burja stekel osvežilen gazpačo z lardom Patanegra. V ustih se nam je stopil jajčevec s kremo iz ovčjega jogurta, bottargo, drobtinami iz posušenega inčuna in prekrit z aromatično rdečo baziliko. Jedli smo najboljše možne sveže torteline s špinačo, skuto in tartufi. Veliko tartufov, veliko mesne in sirove omake ter veliko rjavega masla! Zadišal nam je oslič s Krka s krebuljico, pehtranom, koprcem in masleno omako iz dagenj. Še krvav je na mizo prišel zrezek iz teletine angus, z dišečim pirejem iz jurčkov, ajdovo kašo in porovo majonezo. Čisto za konec sta na mizo zašli še dve božanski sladici. Ni besed, da bi jih prav opisali, mogoče je kot opis še najbolj na mestu kar ime okrepčevalnice.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec