18. 3. 2022, 11:00

POZOR! Netflix uvaja spremembe in poostreno nadzira tiste, ki račun delite s prijatelji!

Profimedia

Netflix testira spremembe, s katerimi bodo vplivali na uporabnike, ki svoje geslo dobrodušno delite z ljudmi izven lastnega gospodinjstva. Ste med njimi?

Ker je bil Netflix vedno nekoliko dražja storitev, v primerjavi s podobnimi pretočnimi platformami, kot sta HBO Max in Amazon Prime Video, se je sprva predstavljal in oglaševal kot naročnina, ki jo delimo s prijatelji in sorodniki. Princip, ki so ga pri Netflixu zagovarjali je, da si nekoliko višjo naročnino razdelijo ljudje v gospodinjstvu ali prijatelji, ki imajo potem vsi dostop do platforme, uživajo Netflix vsebine in potem o njih kramljajo na pivu ali kavi.

Netflix je že pred časom spremenil pogoje uporabe

V pogojih je določeno, da se računa ne sme deliti izven gospodinjstva, a tega niso mogli strogo uveljavljati. Zato so nedavno tega že nekoliko podražili cene svojih naročninskih paketov. 221 milijonov registriranih uporabnikov kasneje, pa se je Netflix očitno odločil, da gledalce, priklopljene na en račun iz različnih gospodinjstev, udari po žepu – z novim plačilnim sistemom in uvajanjem t.i. pod-računov.

Testiranje trenutno poteka v Čilu, na Kostariki in v Peruju – za Netflix je značilno, da morebitne spremembe najprej testira na tujih trgih in ne v domačih Združenih državah. Če bo ta sprememba postala uradni poslovni model Netflixa po vsem svetu, bomo uporabniki imeli na voljo dve možnosti:

  • Dodajanje dodatnega člana: Uporabniki standardnih in premium računov bodo lahko dodali pod-račun (sub account) za ljudi, ki ne živijo v istem gospodinjstvu, ki ga bo potrebno plačevati dodatno, a bo cena nižja, kot če bi odprli popolnoma nov račun. Ta pod-račun bo deloval kot ločen profil, z lastnimi vstopnimi podatki in geslom.
  • Prenos profila na nov račun: Uporabniki osnovnih, standardnih in premium račinov bodo lahko ljudi, s katerimi si trenutno delijo Netflix račun, prenesli na popolnoma nov račun ali pa v pod-račun – s tem se temu uporabniku obdrži zgodovina gledanja, seznam My List in personalizirani predlogi.

Naš čaka podražitev?

Trenutna cena na testu je 2,99 USD, a britanski mediji predvidevajo, da bo to poenotena vsota ne glede na valuto, kar pomeni, da bi se naši Netflix računi podražili za 2,99 EUR. Najdražji – premium – paket trenutno stane 11,99 EUR na mesec, z enim pod-računom pa bi ta cena potem bila 14,98 EUR (oziroma 12,98 EUR za uporabnike standardnega paketa, ki bi imeli enega zunanjega uporabnika).

Po statistikah večina ljudi, ki si deli Netflix račune izven enega gospodinjstva, vključuje predvsem družine, ki ne živijo več skupaj – starše in odseljene otroke oziroma starše in otroke, ki študirajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.