D.H. | 8. 9. 2020, 12:29

Preverite, kako je bila videti lokacija vašega rojstnega mesta pred milijoni let

profimedia

Pred 90 milijoni let na lokaciji, kjer je danes Ljubljana, ni bilo kopnega. Le sinje modro morje. Je pa bilo tam kopno pred 500 milijoni let. In potem spet pred 50 milijoni let. Interaktivni zemljevid kalifornijskega paleontologa pokaže stanje Zemlje vse tja do 750 milijonov let nazaj.

Interaktivni spletni globus, ki ga je programiral Ian Webster, omogoča zabavno in poučno raziskovanje zgodovine našega planeta. Med drugim se lahko naučimo, kdaj so se na zemlji začeli pojavljati prvi plazilci in kdaj so začele poganjati prve cvetlice.

Kot je povedal Webster, je trenutno stanje kontinentov naključna posledica časa. Nekoč, v daljni prihodnosti, bo površje Zemlje videti precej drugačno, kot je danes.

Spletni zemljevid omogoča, da zavrtimo čas vse tja do 750 milijonov let nazaj, ko so se pričele pojavljati prve alge, in si na geološkem modelu ogledamo površje našega planeta v različnih časovnih obdobjih.

Webster je za izdelavo interaktivnega zemljevida uporabil program GPlates, ki ga uporabljajo geologi za vizualiziranje tektonske rekonstrukcije in sorodnih podatkov skozi geološko zgodovino.

Najbolj zanimiv del za uporabnike pa je zagotovo možnost, da v levem zgornjem kotu vpišejo izbrani kraj ali mesto (recimo rojstno mesto) in potem na različnih časovnih razmakih vidijo, kje se je lokacija tega mesta nahajala stotine milijonov let nazaj.

Namen zemljevida je, da bi pri ljudeh vzbudil fascinacijo, zanimanje in posledično tudi spoštovanje do znanstvenikov, ki se trudijo, da bi ljudje bolje razumeli naš planet in njegovo zgodovino. Webster je še dodal, da pogled v zgodovino ponuja kup presenečenj, med drugim tudi to, da je bila Amerika nekoč razdeljena s plitvim morjem, Apalači so bili po višini primerljivi z današnjo Himalajo, na mestu jugovzhodne Evrope (vključujoč lokacijo, kjer je danes Italija, Avstrija, celoten Balkan, pa tudi Madžarska, Bolgarija, Romunija in Turčija), pa je bilo pred 170 milijoni let morje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.