Princ William nad Bezosa in Muska: "Se ne bi raje fokusirala na Zemljo?"

Ljudje so navdušeni

14. 10. 2021, 15:13 | Scena

              Princ William nad Bezosa in Muska: "Se ne bi raje fokusirala na Zemljo?" (foto: profimedia) profimedia

Princ William je v zadnjem intervjuju za BBC kritično spregovoril glede nedavnih merjenj 'vesoljskih mišic' milijarderjev Jeffa Bezosa in Elona Muska ter požel množične ovacije na družbenih omrežjih.

William, ki je bil v oddaji BBC Newscast med drugim povprašan o klimatskih spremembah, je med drugim povedal:

"Potrebujemo največje človeške možgane in ume tega sveta, da bi nam lahko uspelo popraviti škodo, ki smo jo prizadejali planetu. Prav nič nam na tej točki ne morejo pomagati iskanja nekih drugih planetov v vesolju, kamor bi se lahko preselili."

39-letni William je nato še posvaril pred 'pametnimi besedami, ki pa jim ne sledijo tudi dejanja', pri čemer je imel v mislih skorajšnje srečanje COP26 v Glasgowu.

"Mislim, da na COP zelo modro govorijo, pa tudi pošteno priznajo, kje so problemi in kaj morebitne rešitve. Pa vendar. Ne potrebujemo še več pametnih besed. Potrebujemo akcijo."

William je nato spregovoril o tem, da vse več in več mladih ljudi trpi za t.i. klimatsko anksioznostjo, pa tudi, kako zelo ga je strah in kakšna 'absolutna katastrofa' bi bila, če bi njegov sin George moral čez 30 let še vedno govoriti o tej isti temi.

"Povsem jasno je mogoče čutiti, kako narašča klimatska anksioznost. Saj veste, ljudje, mladi ljudje se pričenjajo zavedati, kako zelo ogrožena je njihova prihodnost. Kar človeka seveda naredi nervoznega, saj veste, zelo anksioznega."

Gledalce intervjuja pa je William še posebno navdušil, ko se je 'spotaknil' ob vesoljsko tekmo milijarderjev, še posebno, ker se postavljanje tovarn na drugih planetih (kar načrtujejo pri Tesli) še dolgo ne bo zgodilo. Ali kot je rekel Elon Musk: "Upam, da bomo prvo postavili še za časa mojega življenja. Mislim, vsaj rad bi to videl preden umrem. To bi bilo res kul."

Pa do takrat?

William je bil v intervjuju več kot jasen: "Reševanje zemlje naj ima prednost pred vesoljskim turizmom. Kaj, če bi se raje fokusirala na Zemljo?"