4. 1. 2014, 12:01 | Vir: Liza

Katarina Zakrajšek: "Včasih sem podarjala risbe in slike, zdaj pa sladka darila"

Goran Antley

Študentka sociologije kulture Katarina Zakrajšek je zelo natančna pri peki peciva. Če nekomu nekaj ponudi, potem želi, da je vse tako, kot mora biti. V to, kar kuha in peče, vloži vse, zato je ne moti več ur preživeti v kuhinji.

Kaj vas je privabilo k peki slaščic, in to zahtevnejših?

Že od nekdaj sem rada pekla in kuhala. Babica in teta sta kar precej vplivali name, ker sta obe kuharici. Pomagala sem jima in zaradi njiju peko še dodatno vzljubila, v srednji šoli pa sem vedno rada kaj spekla in okrasila, tako je do izraza prišla še kreativnost. Včasih tudi nisem bila zadovoljna s ponudbo sladic in sem si rekla, da bom sama poskusila kaj narediti. Marsikdaj mi ni uspelo, poskusila sem še enkrat in še enkrat. Različno hrano in specialitete sem vzljubila tudi na potovanjih.

Lahko rečemo, da se hrana dotika tudi vašega študija – sociologije kulture?

Seveda. Sicer pa gre pri peki za strast.

Kaj vas najbolj pritegne?

Sladice, sploh kakšne posebne, zahtevne, s kakšnim posebnim okusom. Kar se tiče mini tortic ... Navdušile so me v New Yorku. Poskušala sem jih narediti doma, in sicer tako, da sem jih priredila, ker so ameriške zelo sladke. Zelo rada imam sladko, ampak te so bile presladke. Potem sem 'padla' v kuharske knjige. Zelo so me fascinirale barve, okraševanje, ki je značilno za mini tortice. Zelo vzbudijo pozornost, saj padejo v oči. Sicer kar traja, da se naredi krema, speče testo ... So malo zahtevnejše, a meni je to všeč, saj imam rada kakšen izziv.

Radi pri peki slaščic naredite kaj po svoje?

Zelo rada in tudi vsak recept, ki ga dobim, priredim tako, da mi paše. Tudi kadar nekaj delam, rada naredim v kompletu, da ima zadeva rdečo nit. Zdaj pozimi sem se recimo domislila božičnih mini tortic z okusom po cimetu in čokoladnih mini tortic z vročo čokolado, mlečno čokolado in kakavom.

Pečete tudi za druge?

Že velikokrat sem za rojstne dneve pekla prijateljicam, tudi za svojo rojstnodnevno zabavo. Peka slaščic je moj konjiček.

Imate radi naravne materiale ali vam je najpomembneje, da sladica lepa na pogled?

Predvsem rada uporabljam naravne sestavine, kakovost mi je zelo pomembna. Če delam vaniljeve mini tortice, rada uporabim burbonsko vaniljo, razlika v okusu se kar pozna. Kar se pa tiče barv, poskušam najti čim bolj naravne.

Ste že vodili kakšno delavnico za peko slaščic?

V Sežani sem vodila delavnico, a s skromnim proračunom, zato mini tortic na žalost nismo pekli, primanjkovalo bi nam tudi časa in pribora za izdelavo. Smo pa pekli in krasili piškote. Razdelili smo se v skupine in delali piškote različnih okusov, potem pa jih še okrasili. Te piškote smo potem nesli še v dom za upokojence.

Zanimivo, da se tudi vaš fant ukvarja s hrano oziroma je kuhar.

Tako se je zgodilo, spoznala sem ga na knjižnem krožku.

Kdo je doma glavni kuhar?

Sem bolj za pol-pol, da vsak nekaj prispeva. Mislim, da je to najboljša kombinacija. Skupaj narediva tako, da se glavna jed ujema s sladico, da je med njima povezava.

Doma kaj razpravljata o receptih, skupaj raziskujeta?

Kar fant dela v službi, je povsem nekaj drugega od tega, kar delava doma. Doma delava, kar nama je všeč, imava dosti kuharskih knjig in si potem izbereva, kaj bova skuhala.

Kako se vidite v prihodnosti, se boste usmerili v slaščičarstvo?

Faks bom končala, izobrazba je le izobrazba, ampak če se bo peka mini tortic razvila, pa še toliko bolje. Bo še ena stvar, ki jo imam rada in jo počnem.

Želite povedati, da se ne bojite, da v življenju ne bi imeli česa početi?

Sem pozitivno naravnana. Zdi se mi, da če bom dobila službo v stroki, bom, če pa ne, bom naredila nov načrt in grem naprej.

Kaj pa pravijo doma za vašo strast?

Doma so vsi navdušeni, ker radi poskušajo. Kadarkoli naredim pokušino različnih okusov, je fajn. Sladice razdelim tudi prijateljicam, da povedo svoje mnenje.

Testirate tudi nove okuse?

Ja, še posebej za mojo stran Katarinine sladice na Facebooku in spletu. Preizkusila sem nekaj piškotov, kateri okus je najboljši za določen piškot. Za dekoracijo zelo rada uporabljam sezonske stvari, odvisno od letnega časa. Imam tudi svojo mini tortico, ki sem si jo izmislila. Je z vaniljevim biskvitom, kremo iz koncentrirane jagodne marmelade in maskarponejem ter z rožno vodo iz vrtnic, ki sem jo dobila iz Indije. Vse skupaj posujem s pistacijami in kandiranimi vrtnicami, kar je tudi barvno lepo videti.

Kar nekaj okusov ste pomešali.

Zelo se ujemajo, med sabo se ne tolčejo. Ni tako, da bi en sam okus posebej izstopal.

Kako ljudje izvejo za vas?

Zame vedo prijateljice, naredila pa sem tudi svojo stran Katarinine sladice na Facebooku in spletno stran.

Kaj boste spekli za letošnje praznike?

Napekla bom piškotke, slane in sladke, delala pa bom še tortice na palčkah. Te bodo iz čokoladnega biskvita, pomešanega s kremo, ki ga bom oblikovala v kroglico, oblila s čokolado in dala na palčke ter okrasila. Rada krasim bolj klasično, da ni preveč kičasto, a je vseeno živahno. Mogoče bom naredila še kakšne čokoladne tartufe, za klasično pecivo pa bosta poskrbeli babi in teta. Te slaščice potem tudi podarim, saj zelo rada podarim nekaj, kar naredim sama. Včasih sem podarjala risbe in slike, zdaj pa sladka darila.

Več o Katarininih sladicah na Facebooku Katarinine sladice in spletni strani http://zakrajsekkatarina.wix.com/katarininesladice

Napisala: Suzana Golubov, foto: Goran Antley in osebni arhiv

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec