3. 1. 2022, 12:14

Ne le PLOŠČATA, obstaja tudi teorija zarote o zemlji, ki ima obliko ameriškega KROFA!

profimedia

Eno najboljših gojišč vedno novih teorij zarot je seveda internet, ki omogoča, da vsaka nova (tudi nora) ideja najde somišljenike iz celega sveta. Medtem ko nekateri verjamejo v 'ljudi kuščarje', so drugi zdaj že nekaj časa prepričani, da Zemlja ni le ploščata, ampak da je podobna kar ameriškemu krofu (t.j. cvrtju v obliki prstana).

Znanstveno se tej obliki reče TORUS.

Teorija krofa naj bi se na spletu prvič pojavila leta 2008 na enem od forumov 'ravnozemljašev' in je bila sprva mišljena kot šala. Uporabnik forumo z imenom Dr. Rosenpenis naj bi takrat zapisal: "Najbolj okusno telo v vesolju, naš s sladkorjem posipan planet Zemlja."

In potem se je zgodilo. Nekaj jih je idejo vzelo resno in so pričeli z iskanji 'znanstvenih' razlag, ki bi potrdili resničnost teorije.

Uporabnik foruma Varaug je npr. prepričan, da luknja v torusu zemlje obstaja, le da je ne vidimo zaradi 'ukrivljanja svetlobe, ki izginja za oblinami torusa, kar luknjo posledično naredi 'nevidno'".

Pojavilo se je kar nekaj YouTube videov, ki z neprikrito satiro razlagajo teorijo krofa ali pa v njih izpovedujejo strinjanje z Varaugovo teorijo. Našel se je tudi nekdo, ki je z olajšanjem komentiral: "Tako sem vesel, da vidim podpornike toroidne zemlje. Promoviram to idejo že zelo dolgo, pa me ni še nihče podprl. Res ne razumem zakaj."

Znanstveniki pa so, po drugi strani, idejo že debunkali.

Pravijo, da Zemlja ne more imeti oblike torusa, saj bi v tem primeru ne izkušali izmenjave dneva in noči tako, kot jo izkušamo. Prav tako bi izostala pojava sončnega vzhoda in zahoda.

Če bi Zemlja res imela obliko torusa, bi na različnih koncih svet izkušali letne čase zelo zelo drugače, kot jih, saj bi jih sončna svetloba dosegla pod povsem drugačnimi koti.

Siloviti in močni vetrovi ter drugi ekstremni vremenski pojavi bi bili stalnica na tako oblikovanem planetu, pa tudi oblaki, ki bi se formirali na takšnem planetu, bi bili trikrat višji kot so na okrogli Zemlji, da ne govorimo o gravitaciji. Ta bi bila šibkejša na notranji in na zunanji strani prstana, še ve povedati znanost.

In tisti, ki bi živeli blizu 'velike luknje v centru krofa', bi izkušali hitro spreminjajoče se letne čase. Ali povedano drugače: sredi julija bi se lahko naenkrat znašli v zimi, še navajajo pri Indy100.

Preberite tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.