Uredništvo | 19. 2. 2024, 11:45

Lanišek z ženo pred kamerami spregovoril o tragični poškodbi, ki mu je ukradla nastop na svetovnem prvenstvu

RTV/Posnetek zaslona

Anže in Nastja Lanišek sta stopila pred kamere ter naslovila temo, ki zanima mnoge športne navdušence - njegovo poškodbo.

Anže Lanišek in njegova žena Nastja sta bila gosta v oddaji Nedeljsko popoldne, kjer sta tudi spregovorila o svoji družinski dinamiki, v katero javnost nima pogosto vpogleda. Lanišek je uvodoma svoji boljši polovici namenil nekaj lepih besed ter jo označil za osebo, ki se potrudi za vsakega ter ki postavlja druge na prvo mesto namesto sebe. "Je čudovita in krasna oseba," je dodal.

Izkušnja in ne smola

Med drugim je tema pogovora nanesla tudi na poškodbo kolena, ki se je prejemniku Bloudkove nagrade pripetila tik pred svetovnim prvenstvom v smučarskih poletih. Nastja Lanišek je tako poškodbo označila za izkušnjo, življenje in ne za smolo.

Profimedia

"Se zgodi, sprejmeš, poskušaš predihati in vzameš iz tega največ, kar lahko. In se mi zdi, da nam je uspelo, povezali smo se, rekli smo si: 'Prav, nimamo veliko priložnosti, da preživimo na primer Ianov rojstni dan skupaj ali pa maškare, ki so bile zdaj. Smo se potrudili, da smo doživeli te trenutke, in smo hvaležni, ker smo lahko skupaj, čeprav je ta poškodba ... Ampak dobro ... Veliko pozitivnega smo se iz tega naučili in verjamem, da bo Anže prišel nazaj še veliko bolje pripravljen, kot je bil prej, ker dela in se izpopolnjuje tudi na področjih, za katera prej ni bilo veliko časa, tako da res ne vidim ničesar slabega."

Profimedia

Lanišek je med drugim dodal, da tu ne gre le za športni vidik, ampak tudi za vse stvari, ki se počnejo zraven. "Preprosto je to proces, poškodba, karkoli. Treba je stopiti dva koraka nazaj, pogledati širšo sliko, to, kar meni ne uspeva, sploh ne, imam kar velike težave s tem. Ampak imam zato najboljšo podporo: Nastjo in terapevtko Meto."

Zdaj pa Lanišek na skoke gleda kot "kavč selektor", kot je dejal, skoke še vedno ves čas spremlja. Med pogovorom pa je tudi priznal, da ima ob prihodu na letalnico neko vrsto strahospoštovanja "in prav je, da ga imaš, da ne greš takoj preveč na vso moč, ampak da imaš pet odstotkov rezerve, da ne izsiljuješ", je zaključil skakalec.

Med drugim je ljubeči par tudi povedal, kaj najraje počnejo skupaj kot družina. Kot je dejala voditeljica, naj bi Lanišek imel tudi izjemno dober posluh za glasbo. Tako je tudi enkrat nastopil na odru, kjer je z glasbeno skupino Fehtarji skupaj zapel ter zaigral. "To je bila šala," je še pripomnil športnik.

"Kot družina se najraje crkljamo na kavču," je dodala Nastja Lanišek. "To je najbolj tisto pristno … ta dotik skupen. To nam vsem največ pomeni. Kakšen sprehod, kolo," jo je dopolnil Lanišek. Obenem je tudi povedal, da bi vsekakor spodbujal svojega otroka k skakanju, če bi on izrazil željo po tem.

"Da bi ga pa silil v karkoli, pa mislim, da se mora otrok sam odločiti." Par skupaj rad tudi kolesari ter hodi v hribe. "Jaz sem upokojena športnica, jaz imam svoj tempo, on gre naprej. Sem zelo tekmovalna, tako da če imam dan, se ne pustim. Zdaj pa se malo 'bremzam', ker si mislim, da sem imela svoj čas in naj sem bolj ženstvena."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol