M.P./STA | 29. 7. 2022, 14:13

Novo športno RAZOČARANJE: prenos odbojkarskega spektakla dostopen le nekaterim?

Bobo

Med navijači vre, ker se zna zgoditi, da si bo tekme enega najbolj vrhunskih športnih dogodkov lahko ogledala le peščica Slovencev. Kaj se dogaja?

Slovenija bo skupaj s Poljsko med 26. avgustom in 11. septembrom gostila enega najbolj vrhunskih športnih dogodkov. A bi se znalo zgoditi, da bodo slovenski navijači ostali brez televizijskega prenosa. Sloveniji na prvenstvu pripada levji delež tekmovanja, saj bo gostila štiri od šestih predtekmovalnih skupin. Tako bo vsaj v prvem delu gostila 16 od skupno 24 držav udeleženk, ter polovico tekem osmine finala in četrtfinala.

Slovenci se bodo pomerili s Francijo, Kamerunom in Nemčijo. 

V slovenski odbojkarski zvezi so že napovedali, da bo dogodek po vsem svetu predvidoma dosegel 2,3 milijarde ljubiteljev športa.

Bobo

Kaj pa domači gledalci?

Kot navaja portal Necenzurirano.si, je televizijske pravice za prenose prvenstva ekskluzivno odkupil Sportklub. A je ta na voljo le naročnikom telekomunikacijskega operaterja Telemach.

"To pomeni, da bi lahko tekme v najboljšem primeru doma gledalo le 31 odstotkov uporabnikov televizije," so zapisali.

Slovenski gledalci so že junija letos doživeli hladen tuš. Večina ljubiteljev košarke namreč zaradi istega razloga ni mogla spremljati tekme v Stožicah med Slovenijo in Hrvaško, na kateri sta po dolgem času spet skupaj nastopila Luka Dončić in Goran Dragić. 

Zgodba bi se torej znala ponoviti tudi pri odbojkarskem spektaklu.

Želimo si le vzdušje, kot so ga navijači pripravili na zadnji košarkarski tekmi med Slovenijo in Hrvaško, mi pa bomo dali na parketu vse od sebe," pravijo slovenski odbojkaši,

Želimo si le vzdušje, kot so ga navijači pripravili na zadnji košarkarski tekmi med Slovenijo in Hrvaško, mi pa bomo dali na parketu vse od sebe," pravijo slovenski odbojkaši,

Profimedia

A obstaja "pomembna razlika" ...

Kot navaja portal, gre med košarkarskim in odbojkarskim športnim spektaklom za pomembno razliko. Za slednjega bo namreč porabljen državni denar.

Mednarodna zveza naj bi, kot navajajo, letos spomladi zaradi agresije na Ukrajino sredstva odvzela Rusiji ter jih podelila Poljski in Sloveniji.

S tem naj bi se prejšnja vlada zavezala, da bo zagotovila dva milijona evrov za plačilo kotizacije oziroma garancije za izvedbo prvenstva. Po njihovem pisanju naj bi Janševa vlada "iz neznanega razloga pozabila zahtevati, da mora biti zagotovljen prenos na televizijskih programih, ki bi jih lahko spremljala večina Slovencev in ne samo naročniki Telemacha." 

Bobo

Bi tekme lahko prenašal tudi Pop TV ali Kanal A?

Na odbojkarski zvezi, ki jo vodi Metod Ropret, so jim dejali, da je Slovenija zaprosila mednarodno odbojkarsko zvezo za možnosti, ali bi lahko slovenske tekme prenašala tudi kakšna druga televizija s širšim dosegom.

Ob tem so jim dejali, da naj bi bila mednarodna odbojkarska zveza glede prenosov v pogovorih z medijsko hišo Pro Plus (izdajateljico Pop TV in Kanal A, op.p.) in naj bi z njo v kratkem tudi sklenila dogovor o sodelovanju, še navaja Cenzurirano.

"V Sloveniji je že od leta 2003 z zakonom določeno, da mora biti ogled najpomembnejših športnih dogodkov omogočen večini ljudi. Neposredno jih morajo prenašati RTV Slovenija ali druge televizijske hiše, katerih programi so brezplačno na voljo najmanj 75 odstotkom prebivalstva."

Najbolj zanimive tekme naj bi iz Ljubljane prenašali celo obe medijski hiši, so še povedali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.