15. 11. 2023, 19:04 | Vir: STA

Slovenski nogometaši pred tekmo, ki jo vsi nestrpno pričakujemo, prepričani, da se bo jim uspelo prebiti na evropsko prvenstvo

Facebook/Nogometna zveza Slovenije

Menite, da se bo slovenski nogometni reprezentanci uspelo prebiti na evropsko prvenstvo?

Slovenska nogometna reprezentanca bo v četrtek popoldne z brniškega letališča odletela proti Koebenhavnu, kjer jo v petek ob 20.45 čaka mogoče že odločilna tekma za preboj na evropsko prvenstvo 2024. Izbranci Matjaža Keka morajo za to premagati Dansko. V primeru poraza bodo imeli novo "zaključno žogico" v ponedeljek proti Kazahstanu.

Zdravstvene težave v obeh ekipah

Selektor v teh dneh poudarja, da prihajata tekmi, polni izziva, osredotočenost pa je povsem na tekmi z Dansko. Nekaj težav ima z zdravstvenim stanjem. "Imamo nekaj težav s poškodbami in naslednja treninga bosta že razkrila, kdo bo lahko igral v danski prestolnici ter kdo ne," je v torek za Nogometno zvezo Slovenije (NZS) pojasnil Kek.

Facebook/Nogometna zveza Slovenije

Težave pa imajo tudi Danci, ki bodo pogrešali napadalca Rasmusa Hoejlunda in vezista Christiana Eriksena. Vendar Kek opozarja, da to ne lajša dela.

"Če nekdo razmišlja, da je Slovenija samo Benjamin Šeško in Jan Oblak, se krepko moti. To velja tudi nasprotno in tudi Danske ne predstavljata zgolj Hoejlund in Eriksen," je poudaril Kek in pristavil, da o kakovosti danske vrste veliko govori tudi dejstvo, da sta manjkajoča igralca Manchester Uniteda zamenjala člana Napolija in Trabzonsporja.

Slovenci so zelo optimistični

A kljub kakovosti tekmeca, prvega favorita skupine, ima Slovenija, ki je doživela le en poraz na zadnjih 14 tekmah, v Koebenhavnu možnost za sanjski razplet in potrditev preboja na EP 2024. "Energija stadiona Parken bo pravi izpit za nas. Vložek je zelo velik, potrebno bo uživati in se v danem trenutku sprovocirati, da bomo dali vse od sebe ali pa še malo več. V takih primerih pa je Slovenija lahko zelo nevarna," je še povedal Kek.

Facebook/Nogometna zveza Slovenije

Ta je bil pred časom pri mnogih že zrel za odhod s selektorskega mesta, vendar mu je na dolgi rok uspelo zgraditi okostje ekipe in ozračje okoli nje, ki izžareva pozitivno energijo in optimizem. Ves čas ga je podpiral tudi predsednik NZS Radenko Mijatović, ki je v torek obiskal izbrano vrsto.

"Smo v izjemno dobrem položaju, treba pa je narediti še zadnji korak. Imamo zelo kakovostno generacijo, fantje so željni dokazovanja in upam, da nam bo uspelo. V petek imamo prvo zaključno žogico. Če ne bo šlo, imamo na voljo še popravni izpit, sam pa verjamem, da bomo v vsakem primeru prečkali ciljno črto," je pozitiven tudi Mijatović, ki se ga ob uspešnih nastopih reprezentance malce dotika tudi vraževerje.

"Vsi smo verjetno vsaj malo vraževerni. Tudi jaz v zadnjem času oblačim ista oblačila, ko hodim na tekme," je v šali pojasnil predsednik.

V resnejšem tonu pa je svoje videnje pred ključnima tekmama izrazil vezist Timi Max Elšnik, ki je imel v zadnjem obdobju nekaj težav s poškodbo, a se je je pravočasno znebil, tako da v petek, če bo dobil priložnost za igro, odločnosti pri njem ne bo manjkalo. "Na glavo, za državo, za grb!" je dejal in pripomnil, da bodo tako v tekmo vstopili vsi, ki bodo igrali.

Facebook/Nogometna zveza Slovenije

"Verjamem, da vsak od nas oziroma vsi Slovenci nestrpno pričakujemo ti dve tekmi. Že na prejšnjem zboru smo si s fanti želeli kar nadaljevati reprezentančne tekme, zdaj pa smo zares tukaj. Dnevi se vlečejo, ker bi radi čim prej zaigrali. Komaj čakam tekmo," je še povedal kapetan ljubljanske Olimpije.

Pred petkovim obračunom, ki jim lahko prinese veliko veselja, pa je dodal: "Na Danskem smo lahko neobremenjeni, brez pritiska. Ničesar ne izgubimo, če ne bomo zmagali, lahko pa veliko pridobimo." Obračun bodo sodili Španci, glavni sodnik bo Jose Maria Sanchez, pomočnika pa Raul Cabanero in Inigo Prieto.

Na evropsko prvenstvo so za zdaj uvrščene gostiteljica Nemčija, Belgija, Francija, Portugalska, Španija, Škotska, Turčija, Avstrija in Anglija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol