J. B./STA | 19. 12. 2022, 12:17

V kaj je katarski vladar oblekel Lionela Messija? Eni govorijo o veliki časti, drugi o nedopustni sramoti

Profimedia

Svetovno prvenstvo se je zaključilo s slavnostno podelitvijo odličij in legendarnega pokala, ki je končal v rokah velikega argentinskega zvezdnika. Toda medtem ko so njegovi soigralci slavili v dresih, je imel Messi na sebi posebno ogrinjalo.

Športno javnost po vsem svetu je na podelitvi kolajn in pokala zmagovalcem svetovnega prvenstva v nogometu Argentincem vznemirilo prosojno tradicionalno arabsko ogrinjalo. V tega so organizatorji prvenstva na slovesni podelitvi oblekli kapetana argentinske reprezentance Lionela Messija. Toda v kaj so dejansko odeli argentinskega zvezdnika?

Predstavnik organizatorjev turnirja je Messija na podelitvi trofeje oblekel v bišt, tradicionalno arabsko ogrinjalo. Messi je katarskemu emirju dovolil, da mu je nadel prosojno črno haljo okoli ramen, preden je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino argentinskemu zvezdniku izročil pokal in se je lahko začelo proslavljanje.

Več kot očitno mu ni bilo všeč

Toda voditelj britanske radiotelevizije BBC Gary Lineker je menil, da je odločitev, da Messija oblečejo v ogrinjalo, pokvarila tisto, kar bi moralo biti "čarobni trenutek". Nekdanji angleški napadalec je dejal: "To je čaroben trenutek. Škoda, da so Messija, ki je bil oblečen v argentinski reprezentančni dres, prekrili z ogrinjalom."

Tudi nekdanji nemški reprezentant Bastian Schweinsteiger je bil vse prej kot navdušen: "Katarski vladar je Messiju vzel največji trenutek v karieri. Očitno je bilo, da Messiju to ni bilo všeč, všeč pa ni bilo niti meni. Če so mu želeli izkazati čast po lokalnih običajih, bi to lahko storili pozneje."

Le za izbrane ljudi

Predavatelj islamskih študij na Univerzi v Exeterju Mustafa Baig je medtem pojasnil, da je bišt formalno oblačilo, ki ga nosijo le kraljeve osebe, dostojanstveniki, ženini na poročni dan in diplomanti na podelitvi diplom. "Torej lahko le nekaj izbranih ljudi dejansko obleče bišt," je dejal. Po mnenju poznavalca arabske kulture so Messiju v bistvu s tem, da "so mu to ogrinjalo nadeli čez ramena, izkazali izjemno čast". "To ogrinjalo je razumeti kot znamenje časti. Gre za izraz kulture dobrodošlice in sprejemanja."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🇮🇹ortopedica ospedaliera (@ortopedica_ospedaliera)

Baig je dejal, da ogrinjalo nosijo tudi predstavniki Katarja kot del narodne noše, vendar le ob pomembnih priložnostih. "In to je bila vrhunska priložnost. Mislim, verjetno ni večje priložnosti, zato so mu jo dali v znak časti," je dejal. Baig dejanje gostiteljev prvenstva razume kot "Messijev objem lokalne kulture".

Novo na Metroplay: "Janša je s tem potrdil, da ostaja" | N1 podkast s Suzano Lovec