23. 6. 2020, 15:58 | Vir: STA

Novak Đoković pozitiven na novi koronavirus

profimedia

Številka 1 svetovnega tenisa Novak Đoković je po igranju na jadranski turneji Adria tour sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus, poroča srbski Sportklub. Novica ni presenečenje, saj so pred tem za covidom-19 zboleli še trije igralci na turneji, Bolgar Grigor Dimitrov, Hrvat Borna Čorić in Srb Viktor Troicki, zboleli so še drugi.
 
 

"Takoj po prihodu v Beograd smo šli na testiranje. Moj in Jelenin rezultat je pozitiven. Otroka sta negativna," je javnosti danes sporočil Đoković.

Đoković je bil z družino organizator jadranske turneje, ki je sprva potekala v Beogradu, minuli vikend na drugi postaji v Zadru pa so morali finale zaradi pozitivnega testa Dimitrova odpovedati.

Plaz je sprožil Dimitrov, ki je v Zadru sprva zaradi izčrpanosti in slabega počutja po porazu proti Čoriću odpovedal nadaljnje nastope na Adria touru, pozneje pa razkril, da je bil pozitiven na virus sars-cov-2.

Ob tej novici so organizatorji v Zadru odpovedali finale med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljevom, vse, ki so bili v tesnejšem stiku z Dimitrovom, pa so poslali takoj na testiranje.

Dimitrovu so kmalu sledili še drugi pozitivni testi, med njimi sta bila pozitivna še dva teniška igralca, Čorić in Troicki, medtem ko je Đoković zavrnil testiranje v Zadru in se z družino odpravil v Beograd.

Po vrnitvi v Beograd je tudi prvi igralec sveta z družino opravil teste, ki so danes razkrili pravzaprav pričakovano vest - da je pozitiven.

"Vse, kar smo naredili minuli mesec dni, smo naredili čistega srca in z iskrenimi namerami. Naš turnir je bil dobrodelen z idejo, da pomagamo tenisačem iz regije, da jim omogočimo pogoje za igranje, da nekaj zaslužijo in na ta način lažje prebrodijo to težko obdobje," je v sporočilu za javnost še dejal 33-letni srbski zvezdnik in pojasnil, da so skušali promovirati sporočilo solidarnosti, spoštovanja in fair playa.

"Cilj je bil, da obenem tudi pomagamo humanitarnim organizacijam in tistim, ki pomoč najbolj potrebujejo, in vesel sem, da se je tej iniciativi pridružilo veliko število ljudi. Turnir smo organizirali v trenutku, ko je virus oslabel in verjeli smo, da imamo ustrezne pogoje za organizacijo. Na žalost je virus še vedno prisoten. Zelo mi je žal vsake okužbe. Spremljam izjave zdravnikov in upam, da se število okuženih ne bo povečalo," je še dejal Đoković in pridal, da bo naslednjih 14 dni v samoosamitvi, čez pet dni pa bo opravil nov koronavirusni test.

Đoković je obenem povedal, da sam nima nikakršnih simptomov in da upa, da se katera koli okužba ne bo zapletla in da bodo vsi dobro prenesli virus.

Športni svet je glasno kritiziral brezbrižnost organizatorjev in neupoštevanje higienskih protokolov ter polne tribune na turneji, sproščenost igralcev in navijačev na turnirjih, neupoštevanje osebne razdalje in neuporabo zaščitnih mask.

Igralci so se objemali ob mreži, pozirali na fotografijah in se zabavali po nočnih klubih, piše Reuters. Ker sta Srbija in Hrvaška začeli sproščati protikoronske ukrepe v tednih pred turnirjem, igralcem ni bilo treba omejevati osebnih stikov, piše britanska agencija.

Đoković, Alexander Zverev, Dominic Thiem, ki je razkril, da je bil po Beogradu trikrat negativen na novi koronavirus, ter drugi igralci so se objemali, rokovali ter se skupaj zabavali v nočnem klubu, piše tudi Guardian.

Na družabnih omrežjih Adria toura so pred dnevi objavili fotografije Dimitrova, kako igra košarko na dobrodelnem turnirju z Đokovićem, Zverevom in Marinom Čilićem, pred začetkom dvoboja pa se je objemal s Čorićem.

Po blamaži z organizacijo Adria toura, na katerem so sodelovale nekatere največje svetovne športne zvezde, in se je zaradi malomarnosti, neodgovornega vedenja in neupoštevanja priporočil zdravstvene stroke okužilo vsaj osem ljudi, Sports Illustrated navaja, da igralci zahtevajo odstop Đokovića z mesta predsednika združenja igralcev ATP.

Kot piše SI, je Đokovićeva odstopna izjava na mizi, zahteva jo več članov združenja igralcev ATP, ker se Đoković kot organizator jadranske turneje ni obnašal odgovorno v vlogi, ki zahteva še toliko večjo odgovornost.

Preostali dve postojanki jadranske turneje, od 3. do 4. julija v Banjaluki in Đokovićeva ekshibicija 5. julija v Sarajevu, sta bili malo po objavi njegovega pozitivnega testa prav tako odpovedani.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.