Š. T. | 1. 4. 2023, 16:05

Primož Roglič bo (začasno) kolesarski dres obesil na klin: razkril je, v kateri šport se seli

Aleksandra Saša Prelesnik

Slovenski kolesarski šampion je že večkrat dokazal, da je sila vsestranski športnik. Novih nalog mu nikoli ne zmanjka in zdaj je pred njim nov izziv. Kisovčan odpira novo (staro) poglavje v svoji dosedanji uspešni športni karieri.   

Primož Roglič spada na sam vrh najboljših kolesarjev na svetu, to iz sezone v sezono dokazuje že dobro desetletje. Letos je odlično začel nastope, nazadnje je slavil na dirki po Kataloniji. Zdaj Kisovčana čakajo priprave na enega vrhuncev sezone, Giro (dirka po Italiji), ki se bo začel 6. maja, nato pa bo kolo zamenjal za smučke.

Odločil se je, da se vrne na skakalnice.

Ni skrivnost, da je Kisovčan športno kariero pred mnogimi leti začel kot smučarski skakalec. Od takrat je preteklo že mnogo vode, toda nekaterih stvari nikoli ne pozabiš. Da mu skoki še vedno veliko pomenijo, je zgovoren tudi uvodni zapis na njegovi spletni strani: "Rojen 29. oktobra 1989 v Trbovljah, vse življenje bolj kot ne zapisan smučarskim skokom."  

Žiga Živulović jr. /Bobo

Roglič je začel tekmovati v smučarskih skokih leta 2003 in je veljal za zelo nadarjenega. Pri 16 letih je prvič pritegnil pozornost, ko je v Planici zmagal na tekmi Celinskega pokala. Njegov osebni rekord je 185 metrov dolg skok v Planici. Leta 2011 je Roglič zadnjič nastopil na mednarodni tekmi v Szczyrku in poleti 2012 uradno končal svojo skakalno kariero. S kolesarstvom se je začel ukvarjati leta 2012. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Primoz Roglic (@primozroglic)

Osnove so ostale, ne glede na to, kako dolgo je minilo od njegovega zadnjega skoka, a za vrnitev bo vseeno potreboval kar nekaj treninga in privajanja. Še posebej, ker nima lepih spominov na enega svojih skokov v Planici. Leta 2007 je Roglič kot testni skakalec med uradnim treningom pred domačim občinstvom na letalnici bratov Gorišek doživel nesrečo. Takrat je grdo padel, a se je na srečo vse skupaj končalo brez hujših posledic.

Od takrat je danes 33-letni Kisovčan zamenjal šport in v zadnjih letih osvojil veliko zmag na prestižnih kolesarskih dirkah, toda ambiciozen kot je, vedno išče nove izzive. Zato ni presenečenje, da se želi vrniti tja, kjer je začel športno kariero ... v skakalni šport.

Profimedia

Konkretne odločitve, kje bo prvič znova stopil na smuči, še ni. Dobro se zaveda, da mora biti maksimalno pripravljen, ker pri skokih napak ne sme biti. Seveda je z mislimi trenutno še povsem pri kolesarjenju in enem od vrhuncev sezone, Giru, ki ga čaka maja.

Morda ni nepomemben podatek tudi dejstvo, da Roglič zelo dobro pozna sedanjega glavnega trenerja moške reprezentance. Robert Hrgota je namreč bil član moštva, ko so skakalci na mladinskem SP leta 2006 v Kranju osvojili ekipno srebrno medaljo. V ekipi sta bila takrat še dva skakalca, Jurij Tepeš in Jernej Košnjek. Še uspešnejši so slovenski orli leto kasneje v Trbižu, ko so osvojili ekipno zlato medaljo (skupaj s Tepešem, Hrgoto in Mitjo Mežnarjem).