3. 12. 2020, 14:58 | Vir: STA

Primož Roglič prejel prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja na svetu leta 2020

Nik Kranjec/STA

Slovenski zvezdnik Primož Roglič je prejel nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja leta 2020 po izboru mednarodne žirije novinarjev. Kot so danes sporočili iz kolesarske revije Velo Magazine, ki je izbrala 15 nominirancev, med katerimi je bil tudi zmagovalec Toura Tadej Pogačar, je zmagovalec letošnjega izbora Roglič.

Roglič je bil letos drugi na Tour de Franceu, dobil pa je tako špansko Vuelto, na kateri je ubranil lansko zmago, kot prestižno dirko Liege - Bastogne - Liege. Skupno je to sezono dosegel 12 zmag.

"Pregledal sem seznam prejšnjih zmagovalcev, to je resnično zelo velika nagrada!" se je ob novici odzval Roglič, tudi najboljši kolesar na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

"Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem, ki so glasovali zame. Kot razumem, gre za žirijo novinarjev z vsega sveta, zato se me še toliko bolj dotakne," je še dejal Roglič, ki je poleg rdeče majice na Vuelti drugič zapovrstjo osvojil tudi zeleno majico najboljšega sprinterja, s čimer je postal sploh prvi kolesar, ki mu je v 85-letni zgodovini dirke uspelo ubraniti obe majici v zaporednih letih.

Enaintridesetletni slovenski kolesar, ki sicer pedala vrti za nizozemsko ekipo Jumbo Visma, je prvič v karieri osvojil prestižno nagrado zlato kolo; na lanskem izboru je bil tretji.

Letos je zabeležil pet etapnih zmag na tritedenskih dirkah, s čimer je svoj konto povišal na 11 zmag. Samo na Vuelti je v zadnjih treh tednih dobil štiri etape, s čimer je postal eden od osmih kolesarjev, ki ne slovijo kot sprinterji, ki jim je to uspelo na eni od velikih pentelj.

Kar se tiče uspehov na največjih dirkah, se je Roglič z zlatimi črkami zapisal v sezono, ki je bila sprva prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, v nadaljevanju pa je imela zelo natrpan spored. Sezono je končal tudi na prvem mestu na svetovni lestvici.

Presežkov to sezono res ni manjkalo, a izzivi za prihodnost ostajajo

Tour de France je prvi v vrsti, ki si ga Roglič želi osvojiti, saj ta ostaja največja preizkušnja v sezoni profesionalnega kolesarstva.

Na mestu zmagovalca v izboru za zlato kolo je Roglič tako nasledil svetovnega prvaka Francoza Juliana Alaphilippa. Tudi Alaphilippe je po razglasitvi dejal, da si je Kisovčan zaslužil prvo nagrado.

"Primož Roglič si popolnoma zasluži to trofejo," je dejal francoski zvezdnik, ki je konec septembra v Italiji osvojil naslov svetovnega prvaka.

"Lani sem imel veliko, veliko sezono, da sem osvojil to nagrado. Letos je glede na uspehe logično, da ta pripade Rogliču," je še dejal Alaphilippe.

Med 15 nominiranci za zlato kolo, na seznamu je bilo 13 kolesarjev in dve kolesarki, je bil seveda še en Slovenec: zmagovalec letošnje francoske pentlje Pogačar.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel