R.S. | 1. 12. 2023, 16:09

Smučarska zvezdnica se bori z odvečnimi kilogrami (izpustila bo uvodno tekmo sezone)

Profimedia

29-letnica je odkrito priznala, da ni v najboljši fizični pripravljenosti. 

Maren Lundby je 29-letna smučarska skakalka, ki se že nekaj let spopada z nihanjem teže. Zaradi prekomerne teže je v preteklosti izpustila tudi olimpijsko sezono. Zdaj pa bo izpustila prvo tekmo sezone, saj se želi boljše fizično pripraviti.

"Prvih skokov na snegu sploh še nisem naredila. Odločila sem se, da bom dala prednost fizični pripravi, teku, da bom dosegla želeno težo. Sem pa v popolnoma drugačnem stanju kot v preteklosti, sem v zdravem in dobrem telesu, vendar obstajajo stvari, ki odločajo, ali se lahko boriš za vrh ali pa boš petnajsti. Želim se samo prepričati, da sem čim bolje pripravljena, preden bom prvič tekmovala," je povedala za nrk.ko. 

Norveška zvezdnica bo izpustila prvo tekmo sezone.

Norveška zvezdnica bo izpustila prvo tekmo sezone.

Profimedia

Veliko odrekanj

Smučarski skakalci morajo biti za vrhunske rezultate ves čas v najboljši formi, imeti morajo tudi čim manj kilogramov. Zaradi tega se lahko pojavi vrsta težav, nekateri skakalci razvijejo tudi prehranske motnje. O tem je letos spregovoril nekdanji slovenski skakalec Bor Pavlovčič, ki je kariero končal zaradi težav s težo. Ob koncu kariere je bil star 24 let. 

"Ni življenje, če stradaš. Dvomi so prišli že lani poleti, ko so bili kilogrami večji. Ob koncu februarja sem si rekel, da je to to. Skakalci moramo imeti ekstremno nizko težo. Sem med višjimi skakalci in morda vse skupaj malce težje nadziram. Te težave so se mi dogajale kar nekaj let, natančneje od leta 2016. S strokovnjaki smo delali že v mladinskih letih. Različni pristopi so bili. Marsikatero stvar sem poskusil. Tudi s psihologi sem se ukvarjal s tem, ali je to normalno ali se preprosto le ne morem upreti," je povedal za Siol. Pavlovčič še vedno pušča odprte možnosti za morebitno vrnitev. Vendar le v primeru, da bo našel zdrav način za ohranjanje teže.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol