Š. Š. | 3. 9. 2022, 12:00

6 nasvetov, kako učinkovito ZMANJŠATI strošek za hrano

Profimedia

V času draginje bo treba vse bolj razmišljati, kje lahko še kaj prihranimo. Pri kupovanju prehrane ima veliko gospodinjstev še nekaj 'rezerve'. Kaj lahko še storite? 

Ko pridemo do kupovanja 'špecerije' obstaja nekaj splošno znanih nasvetov strokovnjakov, ki pa se jih veliko ljudi ne drži. Zakaj? Zaradi pomanjkanja časa, volje, energije in še kaj bi lahko dodali. Vendarle obstaja nekaj nasvetov, ki ne zahtevajo vnaprejšnje priprave in načrtovanja – samo pravo odločitev na mestu, torej v trgovini.

Izberite čim manj predelano hrano

Da preveč predelana in vnaprej pripravljena hrana ni dobra običajno slišimo z vidika zdravja. Toda tudi z vidika denarnice je treba vedeti, da je vsaka (pred)priprava, vsak korak za obdelavo določenega živila, vštet v končno ceno izdelka.

Profimedia

Izberite izdelek v kosu namesto narezanega

Naj gre za sadje, zelenjavo, salamo, meso ali sir – vse, kar boste kupili narezano, vas bo stalo dražje. In – tudi to ni zanemarljivo – hrana, ki jo boste obdelali tik pred zaužitjem, je vsekakor bolj okusna.

Zamrznjena morska hrana namesto sveže

Sliši se zelo narobe in tudi je – če imate na voljo svežo ribo in jo boste spekli še tisti dan, potem tukaj ni nobene dileme. Toda pogosto se zgodi, da vam v trgovini iz ribarnice zadišijo lignji ali morski sadeži. Kupite jih sveže, nato pa zmanjka časa za njihovo pripravo. V tem primeru je mnogo bolje kupiti zamrznjen izdelek, ki lahko v zamrzovalniku počaka na pravi trenutek.

Ne kupujte na zalogo

Se tudi vam zgodi, da vidite izdelek v akciji in ga kupite toliko, da bi lahko nahranili celo vas? Poceni je včasih tudi drago, če odpove razum. Strokovnjaki svetujejo, da ne kupujete preveč na zalogo, pač pa raje poskrbite, da so živila redno v obtoku. Pa tudi bolj svežo hrano boste imeli v tem primeru na mizi.

V trgovino z listkom in nikoli lačni

To sta dve osnovni pravili. Doma si sproti zapisujte, ko česa zmanjka, v trgovini pa se beležke dosledno držite. In še bolj pomembno – če želite prihraniti, v trgovino nikoli ne hodite lačni.

Profimedia

Preglejte, kaj vse se skriva doma

Če bi res radi prihranili pri prehrani in zminimalizirali količino odpadle hrane, potem najprej izpraznite hladilnik. Preglejte datume, do katerih so določena živila uporabna in ta živila postavite na najbolj vidno polico. Potem enako naredite v vaši shrambi, kleti oz. kjerkoli še hranite živila. Nato pokukajte še v zamrzovalnik. Skoraj zagotovo se bo našlo vsaj za dva ali tri kosila 'materiala' in odhod v trgovino lahko preložite.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.