N. V. | 11. 5. 2023, 11:33

Koš za smeti nikoli ne sme biti na tem mestu

Profimedia

Veliko Slovencev ga ima na tem mestu v kuhinji. A to lahko precej škoduje zdravju.

V kuhinji se zlahka nabere velika količina odpadkov, te smeti pa lahko zelo hitro povzročijo neprijeten vonj. Stanje se lahko, vsaj po mnenju strokovnjakov, še poslabša, če imate smetnjake zaprte v kuhinjskih omaricah. Strokovnjaki so pojasnili razloge, zakaj je kuhinjske smetnjake bolje hraniti zunaj omar, na prostem. 

Smetnjakov nikar ne imejte v omarah

Shranjevanje smetnjaka v omari vsekakor reši problem njegovega neuglednega videza v prostoru. A poznavalci pravijo, da je to edina pozitivna stvar in da tovrstno shranjevanje povzroča več težav, kot jih rešuje, poroča portal Zadovoljna.hr.

Profimedia

Situacije, v katerih se nekaj razlije po smetnjaku, so neizogibne. Ko je v omari, čiščenje postane večja nadloga. Poleg tega morate med kuhanjem, sekljanjem, pripravo hrane ... večkrat odpreti vrata omare, pogosto pa to storite, ko imate umazane roke, kar pomeni, da je umazanija še večja. Prav tako je na smeti lažje pozabiti, ko so v omarici, zato je večja verjetnost, da jih ne boste odnašali redno.

Škodi zdravju

Kroženje zraka v omari je slabše, kar lahko povzroči nabiranje vlage. V kombinaciji z organskimi odpadki se ustvari odlično okolje za rast plesni. Plesen se lahko nato po mnenju strokovnjakov začne širiti v bližnjo okolico in "vdira" v druge omare, stene in tla.

Smeti, zaprte v omari, zlahka postanejo gojišče bakterij in mikrobov. Poleg tega, da ni dobro za vaše zdravje, lahko kuhinjo prežema tudi neprijeten vonj.

Profimedia

Čeprav lahko vse te težave preprečimo z rednim praznjenjem in čiščenjem košev za smeti, je nasvet strokovnjakov, da jih vseeno umaknemo iz omare. Ne glede na velikost ali vrsto prostora ne priporočajo hranjenja smetnjakov v omarah, temveč zunaj njih, na odprtem prostoru z ustreznim prezračevanjem.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.