Š. Š. | 4. 10. 2022, 18:01

7 nasvetov, kako pri pranju perila prihraniti energijo

Profimedia

V času draginje je vsak privarčevan evro veliko vreden. Če boste spremenili vsakdanje navade, lahko mimogrede in brez večjih odpovedovanj veliko prihranite. 

Tokrat smo pogledali, kako lahko varčujete pri pranju perila. ʺNajcenejša je tista energija, ki je ne porabimo,ʺ so zapisali na ekosklad.si v njihovih Nasvetih za varčno rabo energije in vode. Kako torej ne porabiti preveč energije (in tudi vode) pri pranju perila?

1. Kupite pralni stroj, ki spada v razred varčnih porabnikov vode in energije

Ti podatki so zapisani na nalepki, ki je na vsakem pralnem (in pomivalnem) stroju.

2. Znižajte temperaturo pranja

Vedno ne gre, a kjer lahko in ko oblačila niso preveč zapacana, bo znižanje temperature s 60 na 40 stopinj Celzija po podatkih Eko sklada prihranilo kar 45 % energije! Z nadaljnjim znižanjem s 40 na 30 stopinj Celzija pa še dodatnih od 30 do 40 % energije.

3. Naj bo boben poln

Ne perite samo pol ali na tri četrtine zapolnjenega pralnega stroja. Če že, pa nujno prilagodite program za polovično naložen boben, ki bo prihranil kar 25 % energije.

4. Izberite kakovosten pralni prašek

Premišljeno izberite pralni prašek, ki naj bo primeren za pranje na čim nižji temperaturi. To so morda tudi malo dražji pralni praški, a izbira se bo obrestovala.

Profimedia

5. Varčen program pranja

Če je perilo 'običajno umazano', izberite varčen program pranja, ki lahko prihrani 40 % energije.

6. Izpustite predpranje

Če perilo ni zelo umazano, lahko predpranje izpustite in tako prihranite 10 % energije. 

7. Sončna energija je najcenejša

Ko je perilo oprano, bo daleč najcenejše, če ga bo posušilo sonce. Vedno to ne gre, a izkoristite lepe jesenske dni tudi s tega vidika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.