Š. Š. | 19. 7. 2022, 19:42

TO so triki, s katerimi temperatura doma tudi brez klime ostane znosna

Profimedia

Vročinski val za vročinskim valom, vi pa brez klime? Nič hudega, z nekaj ukrepi je lahko stanje doma povsem vzdržno tudi med ekstremno vročino. 

Ko je zunaj zelo vroče, je prihod domov prava sprostitev. Če seveda poskrbite, da so temperature znosne. To vam lahko uspe tudi brez klimatske naprave.

Ventilator in vreča ledu

Ventilatorji so v teh dneh skoraj nepogrešljivi. Če so pravilno nameščeni, lahko zelo pripomorejo k znosnejši notranji temperaturi. Nekateri svetujejo, da pred ventilator postavite vrečko ledu, kar bo zagotovilo svež zrak. Pa še to: ste vedeli, da so ventilatorji tudi odlični odganjalci komarjev in mrčesa? 

Pravočasno zaprite okna in vrata 

To je verjetno najbolj učinkovit nasvet za ohranjanje temperature, ki omogoča normalno funkcioniranje. Ponoči imejte odprta vsa okna in naredite prepih, takoj zjutraj pa hišo do večera dobro zatesnite. 

Profimedia

Zastrite okna

Zagrnite zavese, spustite rolete in žaluzije ter tako preprečite sončni svetlobi, da bi dodatno segrevala prostor. Če na oknih nimate ne enega in ne drugega – improvizirajte. Nekateri 'zastirko' naredijo kar iz časopisnega papirja, rjuh, kartona ...

Sušite mokro perilo v stanovanju 

Tole je verjetno eden bolj nenavadnih nasvetov, toda pravijo, da deluje. Čeprav sušenje mokrega perila v stanovanju ni priporočljivo, izjemoma, med vročinskim valom prav to pomaga ohladiti zrak. 

Ne kuhajte in ne likajte

Dom bo ostal prijetno hladen, če ne boste veliko kuhali, sploh pa se ne priporoča, da pečete kosilo v pečici. Večino hrane pripravite prej ali pa naj kakšen dan – če zdravje in počutje to omogočata – hrano sestavljajo surove sestavine. Prav tako temperaturo močno dvigne sušilni stroj. Tudi likanje naj počaka na osvežitev. 

Uporabljajte naravne materiale

Vročino boste bolje prenašali dobro naspani. H kakovostnemu spancu pa pomaga tudi dobro zračna posteljnina iz naravnih materialov, v kateri se ne boste pretirano potili. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.