A. Ko. | 11. 3. 2023, 19:00

Ste poskusili že tisoč diet in vam nobena ni pomagala? Biokemičarka Jessie Inchauspé ima idealno rešitev

Profimedia/Založba Vida

Morda mislite, da je skrivnost hujšanja v štetju kalorij, zmanjšanju ogljikovih hidratov ali preživljanju ur na tekaški stezi. Mlada znanstvenica Jessie Inchauspé je odkrila, da je še veliko preprosteje: razstavite tisti sendvič s tuno za kosilo, tako da najprej pojeste solato, nato tuno in nazadnje kruh.

Kaj pa vsi, ki se ne morete upreti želji, da bi ob popoldanski kavi pojedli kos čokoladne torte? Ne skrbite. Privoščite si ga brez slabe vesti, vendar kot sladico po obroku, najbolje z žlico polnomastnega grškega jogurta ali kisle smetane.

Bi verjeli, če vam povemo, da lahko že samo sprememba vrstnega reda zaužite hrane spodbudi vaše telo k učinkovitejšemu izgorevanju maščob? Toda natanko to je Jessie Inchauspé ugotovila, potem ko je spremljala, kako močno na njeno duševno in fizično zdravje vplivata dvig in padec ravni sladkorja v krvi čez dan. 

Kaj moramo pojesti najprej?

Založba Vida

Jessie je začela svoja spoznanja, ugotovitve – in predvsem uspehe pri vzdrževanju vitke postave – kmalu deliti na Instagramu. Sledilci so nasvete preskusili v praksi, objave delili in začela se je prava senzacija, gibanje #glucosegoddess s stotisoči pristašev, ki navdušeno odkrivajo povezavo med nihanjem ravni glukoze, splošnim počutjem in vitkim pasom. 

Kaj se zgodi z ravnjo glukoze pred in po zaužitju hrane?

Uredništvo

Svoje izkušnje, trike in tudi hitre recepte je Jessie zdaj končno zbrala tudi v knjigi Glukozna revolucija, ki je v Franciji pri priči postala uspešnica. 

Kaj se zgodi z ravnjo glukoze, ko pojemo krof ali grški jogurt?

Uredništvo

In kako se je sploh začela? Kot mlada strokovna sodelavka pri zagonskem podjetju v Silicijevi dolini je preskušala produkte, ki so jih imeli v ponudbi. Tako je uporabila tudi merilnik glukoze, da bi si izmerila ravni lastne glukoze v krvi. Presenetilo jo je dejstvo, kako je hrana vplivala na njeno raven glukoze, pa tudi kakšno povezavo ima s stresom, utrujenostjo ali aktivnostjo. 

To je v njej prebudilo raziskovalno žilico. Kar hitro je začela opažati čudne vzorce: tortilje v ponedeljek, višek. Tortilje v nedeljo, brez viška. Pivo, višek. Vino, brez viška. Čokolada po kosilu, brez viška. Čokolada pred večerjo, višek. 

Kaj se zgodi z ravnjo glukoze, ko spijemo pomarančni sok ali pojemo pomarančo?

Uredništvo

Vsako popoldne je bila zelo utrujena

Glukoza je ob kosilu dosegla višek. Ko je imela veliko energije ves dan, je bila glukoza zelo stabilna. Zabaven večer s prijatelji: glukozni tobogan vso noč. Stresna predstavitev v službi: višek. Kapučino, ko je bila spočita: brez viška. Kapučino, ko je bila utrujena: višek. Kaj se je dogajalo?

Nenadzorovana želja je vedno povezana z glukoznim toboganom – viški in padci v hitrem zaporedju.

Postalo ji je jasno, da se mora izogibati prevelikim viškom in padcem ravni glukoze, če se želi počutiti bolje v svoji koži. Začela je odkrivati različne trike, kako preprosto izravnati vrhove in padce, ne da bi se odrekla kruhu, testeninam, rižu in sladkim dobrotam. Ugotovila je, da je ključno to, da jih zaužijemo na drugačen način.

Uredništvo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.