Marijana Podhraški | 26. 5. 2022, 20:00

Slovenka, zaradi katere tujci ljubijo slovensko hrano: "Vedno so navdušeni nad štruklji!"

M.P.

Da so družinska zapuščina lahko tudi kuharski recepti, ki se prenašajo iz roda v rod, je pomembno sporočilo kuharske knjige Cook Eat Slovenia (kuhaj jej slovenija). Špela Vodovc jo je izdala v angleškem in nemškem jeziku in je prva tovrstna knjiga, ki širi ljubezen do slovenske hrane po svetu. V intervjuju med drugim razkrije, kdo jo je naučil kuhati in zakaj so domače slovenske jedi med tujci tako cenjene.

Za Špelo sem prvič slišala od ameriške prijateljice, ki je obiskala enega od njenih kuharskih tečajev v Ljubljani, v prvi vrsti namenjenih tujim obiskovalcem naše države.

O njenih kulinaričnih delavnicah mi je pripovedovala s takšnim navdušenjem, da me je zgodba Ljubljančanke, ki se rada smuka med lonci in ponvami nemudoma pritegnila.

Njeni profili Cook Eat Slovenia na družbenih medijih so polni slastnih jedi in mi vedno polepšajo dan. Nato še nekaj časa razmišljam le še o tem, kaj bom tudi sama pripravila v prihodnje. 

Špelina gastronomska strast je nalezljiva

Hrana, ki jo predstavi v svojih kuharskih videih, je videti prav takšna, kot smo je vajeni iz mamine kuhinje in iz otroštva.

Je prava ambasadorka slovenske hrane, pred kratkim so jo celo predstavili v poročilih na eni od ameriških televizijskih postaj.

Vonj in okus domačih slovenskih jedi po njeni zaslugi privabita k nam številne tujce in potomce po svetu razseljenih Slovencev, ki se z nostalgijo ozirajo po domači deželi

Kako je nastala tvoja kuharska knjiga, komu je v prvi vrsti namenjena?

Moje sanje so bile, da bi svetu predstavila tradicionalne slovenske jedi in našo kulinarično tradicijo. Tako je v prvi vrsti kuharska knjiga vsekakor namenjena tujcem. Najprej sem jo izdala v angleškem jeziku, sedaj pa je na voljo tudi v nemščini. S pomočjo moje kuharske knjige lahko tujci tudi prek slovenske hrane odkrivajo našo bogato kulturo.  

osebni arhiv

Kako se tvoja kuharska knjiga razlikuje od drugih slovenskih kuharic oziroma knjig, v katerih so zbrani recepti tradicionalnih slovenskih jedi?  

Razlikuje se predvsem po tem, da so v njej zbrani družinski recepti, ki so prehajali iz generacije v generacijo. Predstavlja dediščino moje družine in obenem kulinarično tradicijo Slovenije. Recepti so razvrščeni po letnih časih, s poudarkom na svežih in lokalnih sestavinah. 

"Vsak recept spremlja tudi zgodba, ki predstavi naše navade in običaje. V tej na nek način tudi zelo osebni kuharski knjigi je zbranih več kot 100 receptov. Od tistih skoraj pozabljenih do najbolj prepoznavnih slovenskih jedi."

Kje in kako si se ti naučila kuhanja? Si kuharica tudi sicer po poklicu?  

Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka, vendar sem imela to srečo, da sem odraščala v družini, v kateri je hrana vedno predstavljala pomembno vlogo. Že kot otrok sem se rada vrtela po kuhinji in tako sem se tudi sama naučila kuhati. Svoji mami in babici, pa tudi moškim članom družine sem neizmerno hvaležna, da so name prenesli strast do kulinarike. In to danes z veseljem delim naprej.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook Eat Slovenia (@cookeatslovenia)

Zakaj misliš, da tujce sploh zanima slovenska kuhinja?  

Izhajala sem iz tega, da tudi sama, ko obiščemo neko deželo, želim poskusiti lokalno hrano. Hrana že od nekdaj združuje ljudi in prek nje lahko spoznamo kulturo in običaje naroda.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook Eat Slovenia (@cookeatslovenia)

Kaj tujci pravijo o slovenski hrani? Katero slovensko jed imajo najraje?  

Ko pridejo tujci v Slovenijo, res ne vedo, kaj naj pričakujejo od naše kulinarike, saj je ne poznajo. Za njih je ta nekaj povsem novega. A ko jo okusijo, so praviloma več kot navdušeni. Predvsem jih navdušuje to, da gre za lokalno, sezonsko in tako zelo raznoliko hrano.

Katero slovensko jed imajo tujci najraje, pa bi težko rekla. Vem, da so vedno navdušeni nad štruklji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook Eat Slovenia (@cookeatslovenia)

Na kulinaričnih delavnicah za tuje obiskovalce Slovenije, ki jih je Špela organizirala, so se tujci poleg priprave slovenskih jedi učili tudi njihove izgovorjave. Če v zgornji objavi kliknete na play, boste lahko slišali, kako jim je šlo (in se verjetno tudi malce nasmejali). 

Na svojih družbenih omrežjih redno objavljaš videoprispevke o jedeh, ki jih pripravljaš. Zakaj meniš, da je tak način predstavitve hrane pomemben? Ali imaš pri snemanjih tudi kakšno pomoč?  

Večino kuharskih videov posnamem sama, kar zahteva veliko priprave in organizacije, predvsem pa časa. Potem je tu še montaža. Velikokrat mi na pomoč priskočijo tudi domači. Vsekakor bi bilo lažje, če bi imela ekipo, vendar to finančno trenutno ni izvedljivo.

"Ljudje prek kuharskega videa dobijo navdih in se lažje odločijo, da se lotijo priprave določene jedi, ki je za njih popolnoma nova. Tak način tudi omogoča, da se spoznavanje in priprava naše tradicionalne kulinarike še lažje globalno razširi."

Kakšni so tvoji načrti za naprej?

V prihodnosti načrtujem izdajo kuharske knjige v slovenskem jeziku, mogoče tudi prevod še v kakšen drug jezik. Čez nekaj let pa morda še nova knjiga.

Na kaj si najbolj ponosna na poti, ki si jo do zdaj prehodila?

Pot do izdaje kuharske knjige v samozaložbi je bila res pestra, zahtevala je veliko časa in denarja. A ko vidiš, da so tujci nad knjigo navdušeni in mi pišejo, da res vsi recepti, ki so jih preizkusili "štimajo", veš, da si naredil nekaj dobrega.

M.P.

Ponosna sem tudi, da s kuharsko knjigo prispevam en delček k večji prepoznavnosti tradicionalne slovenske kulinarike v svetu.

Pa tudi na to, da je knjiga osvojila dve nagradi na enem najprestižnejših svetovnih tekmovanjih za kuharske knjige Gourmand World Cookbook Awards, znanem kot "oskarji" za gastronomsko literaturo.

Knjiga Cook Eat Slovenia se je uvrstila med vrhnje 3 na svetu v kategoriji kulinarični turizem in v kategoriji samozaložba. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.