Uredništvo | 23. 11. 2023, 14:56

Priznana umetnica o tem, kako pri 76 letih ohranja napeto kožo ... in zakaj je spolnost v menopavzi še boljša

Profimedia

Poleg tega, da navdihuje in dviguje prah s svojim umetniškim delovanjem, je od nekdaj zbujala pozornost tudi s svojim videzom.

76-letna Marina Abramović ima v umetniškem svetu status legende. V Beogradu rojena konceptualna umetnica, ki je zaslovela po vsem svetu, se je v zgodovino zapisala s performansi, kot je radikalni Ritem 0, med katerim je stala pred občinstvom, na mizi pred njo pa je bilo 72 predmetov, ki so jih ljudje lahko uporabili na njej, od parfuma in vrtnice do žebljev ter pištole.

Pri performansu Imponderabilia pa sta z umetnikom Ulayem, ki je bil nekaj časa tudi njen intimni partner, gola stala na vhodu v muzejski prostor in tako tvorila nekakšna živa vrata. Obiskovalci niso imeli druge izbire, kot da vstopijo "skoznju", ob tem pa so se morali odločiti, ali se bodo obrnili proti moškemu ali ženskemu telesu.

Pred štirimi leti je precej odmevala tudi velika razstava Čistač (Čistilec) v Beogradu, njena prva evropska retrospektiva, katere proračun naj bi bil približno tak kot celoletni proračun beograjskega Muzeja sodobne umetnosti, ki je razstavo gostil. Umetničino premoženje je sicer ocenjeno na približno 10 milijonov dolarjev.

Čudežna kopel

Poleg tega, da navdihuje in dviguje prah s svojim umetniškim delovanjem, je Abramovićeva od nekdaj vzbujala pozornost tudi s svojim videzom: njen zaščitni znak so dolgi črni lasje in pompozna črna oblačila, rada pa ima tudi rdečo šminko.

V nedavnem pogovoru za britanski Vogue je, poroča Zadovoljna.rs., delila nekaj stilskih nasvetov, pa tudi razlog za to, da ima pri 76 letih še vedno tako gladko in napeto kožo.

"Prisegam na kopel, v katero dodam košer sol in sodo bikarbono ali jabolčni kis. Nato nanesem korejsko masko za nego kože in pustim, da se vse vpije," je povedala Abramovićeva. Dejala je tudi, da bi si, če bi imela le pet minut časa, da se pripravi na odhod iz hiše, nadela rdečo šminko, kar ni nobeno presenečenje.

Morda je bolj presenetila z informacijo, da se že nekaj let trudi, da bi ustvarila svojo lastno dišavo. "Imenovala bi se Nespečnost, ker ko bi si jo enkrat nadeli, vam ne bi več uspelo zaspati.

Njena največja razvada, je še povedala, je belgijska čokolada, če bi si garderobo lahko izposodila od ene osebe, pa bi bila to igralka Tilda Swinton.

Abramovićeva leta 2010.

Abramovićeva leta 2010.

Profimedia

"To, da sem spolno aktivna, me osrečuje"

Umetnica, ki od leta 2012 živi in dela v New Yorku, je imela tudi precej razgibano ljubezensko življenje. Najprej je bila že zelo mlada poročena z umetnikom Nešo Paripovićem, konec sedemdesetih pa je spoznala nemškega umetnika Franka Uweja Leisippena, bolj znanega kot Ulay, s katerim sta bila v turbulentnem razmerju 12 let, ves ta čas sta tudi ustvarjala skupaj. Ulaya je večkrat označila za ljubezen svojega življenja.

Zatem se je poročila s sedemnajst let mlajšim italijanskim umetnikom Paolom Cannevarijem, s katerim sta se ločila leta 2009, trenutno pa je v razmerju s Toddom Eckertom, producentom, ki je od nje mlajši kar dve desetletji, a je to, piše Zadovoljna.rs, po njenih besedah "fantastično", saj ji prinaša bolj kakovostno spolnost, ki je zanjo še vedno zelo pomembna.

"Seks je zame zelo pomemben, vedno je bil," je pred časom povedala. "Mnogi mislijo, da ženske po menopavzi niso več razpoložene zanj, zame pa je postal še boljši, ker mi ni treba skrbeti za neželeno nosečnost. Nimam nobenih težav s tem, da sem zelo spolno aktivna, to me osrečuje. Seks vidim kot nujen za ravnotežje v življenju, skupaj z dobro hrano, radostjo in humorjem."