N. V. | 2. 4. 2024, 06:00

Najboljši domači dodatki, zaradi katerih rastline hitreje rastejo

Profimedia

Zaradi teh ostankov hrane in pijače bodo vaše rože začele hitreje cveteti.

Posadili ste rastline na vrtu, terasi ali pa jih gojite v hiši in komaj čakate, da začnejo cveteti. Nestrpno čakate dan, ko se bodo spremenile v prekrasne lepotce, kakršne vidite v revijah in katalogih.

Da bi to dosegli, jih morate seveda pravilno negovati, kar vključuje zalivanje, izbiro primerne lege, zaščito pred škodljivci in – redno hranjenje. Zemlja – pa naj bo tista v loncu ali na vrtu – se sčasoma izčrpa in ji je treba dodajati elemente, ki so potrebni za rast in razvoj rastline. Brez tega bodo rastline le stežka preživele in bodo postopoma propadle. Zemljo je zelo pomembno pognojiti, in če ne boste kupovali umetnih gnojil, lahko uporabite tudi doma narejena gnojila.

Domače gnojilo lahko pripravite iz ostankov hrane pa tudi nekaj pijač. Namesto da hrano zavržemo, jo lahko porabimo za boljšo rast rastline. Postavite naslednjih deset živil v zemljo z rastlinami in tako bodo dobile vse, kar potrebujejo, vi pa zato ne boste porabili niti centa:

1. Voda, v kateri ste kuhali zelenjavo

Nikoli ne zavrzite vode, v kateri ste kuhali zelenjavo, saj je pravi rudnik koristnih snovi. Pustite, da se ohladi in z njo zalijte rastline v hiši, na vrtu ali na terasi – zemljo, v kateri so posajene vaše rože, boste obogatili z minerali, ki spodbujajo njihovo rast in razvoj.

2. Pivo

Zaradi obilo sladkorja, vitaminov B in fermentiranih snovi (kvasa) je pivo odličen dodatek za rastline. Če ostanke piva – kar ostane na dnu kozarca, steklenice ali pločevinke – zlijete v vodo za zalivanje, bodo vaše rože dobile odličen zagon za razvoj in cvetenje. S pivom zalivajte rastline enkrat na teden.

Ko smo že pri kvasu, je uporaben tudi pekovski kvas, ki se uporablja za pripravo testa in kruha: četrtino kvasa zmešajte z vodo za zalivanje in dobili boste močno gnojilo za vsako rastlino ali zelenjavo na vrtu ali v hiši.

3. Lupine arašidov

Preden jih zakopljete ob dno rastline, jih nekaj dni imejte v vodi, da se zmehčajo. Lupine arašidov se razgrajujejo počasi, a so zelo koristne, saj vsebujejo veliko hranilnih snovi, hkrati pa izboljšujejo teksturo tal.

4. Lupine citrusov

Pomaranče, limone, grenivke, mandarine in limete so bogate z vitamini in dragocenimi minerali, ki so večinoma skoncentrirani v lupini. Res je škoda zavreči najbolj hranljiv del sadeža, ki je prava zakladnica kalija, kalcija, fosforja, železa in natrija.

Lupino namočite v hladno vodo in pustite stati 24 ur, da izgubi večino svoje naravne kislosti in jo talni mikroorganizmi lažje razgradijo. Narežite jo na večje kose, nato pa jo potresite okoli rastline in prekrijte z zemljo.

5. Lupine korenčka

Če lupite korenček, vedite, da zavržete njegov najboljši in najbolj zdrav del, saj je tam skoncentrirana največja količina hranilnih snovi. Če ga že nimate namena zaužiti, ga narežite na večje kose in razporedite v korita na terasi, na dno cvetličnih lončkov sobnih rastlin ali na vrt. Lupine korenčka so bogate z vlakninami, ki mehčajo zemljo, ter dragocenimi minerali, kot so kalij, baker in mangan, ki so zelo koristni za zdravje rastlin.

6. Čebulna lupina

Pri čiščenju čebule vedno zavržemo lupino, kar je velika škoda, saj vsebuje veliko kalija, natrija, fosforja, kalcija, magnezija in cinka. Da bi čebulno lupino kar najbolje izkoristili, jo pustite 24 ur potopljeno v vodo, da sprosti kislino, potem pa z njo pognojite rastline.

7. Voda iz akvarija

Če imate ribe, veste, da morate občasno zamenjati vodo, da jim zagotovite svežo dozo kisika. Vseeno pa stara voda iz akvarija vsebuje veliko koristnih snovi – predvsem alg in mikroorganizmov, ki ugajajo tudi rastlinam. Vode ne zlijte stran, lahko jo uporabite za neposredno zalivanje sobnih rastlin ali jo poškropite po gredicah.

8. Čaj

Ni pomembno, ali gre za črni, zeleni ali beli čaj, listi te rastline vsebujejo veliko mineralov, ki bodo vaše rože preprosto oživili. Zato ne zavrzite tistega, kar ostane, ko čaj precedite – niti ne zavrzite filter vrečk. Odprite jih in vsebino potresite po rastlini. Seveda, ko se čaj ohladi. A pozor: ti nasveti ne veljajo za industrijske čaje, ker vsebujejo umetna barvila in sladila.

9. Bananin olupek

Bananin olupek ima visoko vsebnost kalija, enega od treh bistvenih elementov, ki so sestavni del vsakega gnojila. Spodbuja in pospešuje namreč cvetenje. Banani odrežite pecelj, olupek narežite na majhne koščke in ga zmešajte z zemljo. Ko se razgrajuje, postopoma sprošča hranila v zemljo.

10. Kavna usedlina

Kavna usedlina je bogata s kalijem, fosforjem, bakrom in magnezijem, sprošča dušik in spodbuja rast listov. Če jo damo ob vznožje vrtnih rastlin, bo odlična obramba pred polži in mravljami. Je odlično gnojilo za acidofilne rastline – to so vrtnice, kamelije, azaleje, rododendroni in hortenzije – saj imajo rade bolj kisla tla. Kavna usedlina povečuje kislost tal in nevtralizira vodni kamen v vodi za zalivanje, poroča Krstarica.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel