A. Ko. | 20. 4. 2022, 17:30

Ali ZELIŠČA v notranjih prostorih sploh lahko dobro uspevajo? Vprašali smo STROKOVNJAKA

Profimedia

Bazilika je na kuhinjskem pultu na fotografijah videti prečudovito, ko pa poskušate to izvesti v praksi, v nekaj dneh oveni. Zveni znano? Preberite, kaj delate narobe.

O tem smo povprašali strokovnjaka Davorja Špeharja, vodjo spletnega portala Zeleni svet. ''Zelišča v kuhinji lahko odlično uspevajo, če imamo pravo osvetlitev. Za to je treba imeti posebne led luči, ki imajo svetlobo, ki je podobna sončni. Brez sonca ni življenja in rastline to najhitreje pokažejo. Treba je imeti tudi dovolj veliko posodo. V lončkih in brez dodatne svetlobe, kot to prikazujejo v revijah, pa je vzgoja zelišč v notranjih prostorih samo iluzija,'' pove sogovornik.

Posebna led svetila

Če si zares želite imeti bujna zelišča v kuhinji čisto na dosegu, bo treba investirati v led svetila. ''V Sloveniji te že uporabljajo v boljših restavracijah za gojenje mikrozelenjave. Tudi sam sem preizkusil in deluje. Te luči imajo podoben svetlobni spekter kot sončna svetloba,'' pravi Davor Špehar in doda, da zelišča in začimbe zelo hitro pokažejo, ko se ne počutijo dobro. Običajno so sadike pretegnjene, visoko rastejo in se raztegujejo, kar je posledica tega, da je v notranjih prostorih toplo, ni pa dovolj svetlobe.

Kako gojiti zelišča, da bodo uspevala?

Zelišča bodo dobro uspevala na sončni terasi ali zunanji okenski polici. Če imate balkon, strokovnjak svetuje, da jih obesite na zunanjo stran ograje. Najbolj jim paše celodnevno direktno sonce. Lonci naj bodo dovolj veliki, poleti jih je treba zalivati vsak dan, najbolje zgodaj zjutraj (zvečer so še preveč razgrete). Sogovornik priporoča, da zalivate zelišča s postano vodo in v obdobju, ko se zaliva veliko, na 14 dni svetuje tudi dognojevanje.

Kdaj pa je pravi čas, da jih posadimo?

''To bomo naredili na sredini maja, ko mine nevarnost mraza, ledenih mož in pozebe. Najbolj občutljiva je bazilika, posadite jo po sredini maja, ostale stvari pa konec aprila. Če boste prehitevali, bodo zelišča stagnirala v rasti,'' še svetuje vodja spletnega portala Zeleni svet.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord