Srečko Blas | 29. 9. 2022, 19:00

Jesen je tu in z njo pisane barve: kako lahko z rastlinami pričarate mavrično vzdušje v vašem domu?

Srečko Blas/fotomontaža

V pravo veselje in izziv mi je, da vsako leto dekoriram kotičke po vrtu, na balkonu, terasi in v stanovanju. Jesenske barve so tople barve. Odtenki rdeče, rumene, oranžne in rjave barve. Beseda bo tokrat tekla o jesenskih okrasnih rastlinah in kaj vse še lahko uporabimo za dekoracijo.

'Jesen je druga pomlad, ko je vsak list cvetlica', je rekel Albert Camus. Jesen je letni čas toplih barv in plodov. Je veselje in plodna dobrota narave pred zimskim počitkom. In to veselje nam podarijo naše rastline na vrtu. Mi pa se z jesenskimi barvami in motivi lahko še dodatno poigramo in izživimo svojo ustvarjalno umetniško žilico. Tako se skupaj z naravo poveselimo konca rastne sezone. 

Jesenske barve so tople barve. Odtenki rdeče, rumene, oranžne in rjave barve. To so barve, ki nas še zadnjič pogrejejo pred mrzlim zimskim časom. In ljudje za vsak letni čas radi ustvarjamo sezonske dekoracije ne samo s sezonskim cvetjem in rastlinami, ampak tudi z raznimi dodatki.

Srečko Blas

Za to lahko uporabimo okrasne posode, kovinske, steklene ali lesene dodatke jesenskih motivov, okraske iz tekstila in naravnih materialov itd. A glavno nit dekoracije imajo jeseni cvetoče lončnice in razni plodovi. Jaz uporabljam razne bučke, koruzo, divji in pravi kostanj, hrastov žir, storže iglavcev, makluro itd. Meni zelo priljubljen plod pri jesenski dekoraciji je pa kutina. Zakaj? Ker potem prostor še lepo diši in ne samo z očmi, še prek vonja začutimo jesen v zraku. 

Srečko Blas

Uporabite lepo obarvane večje liste različnih dreves

Rumeni listi figovca, skoraj zlate barve liste ginkota, rdečkasto oranžni listi javorjev in kraškega ruja so lepa in naravna podloga za plodove.

Srečko Blas

Tudi razne suhe trave in večja socvetja trstik, rdečkasta in zelenkasta socvetja hortenzij, ostanki cvetov ameriškega slamnika in rudbekij so lahko lepa jesenska dekoracija. Te rastline imamo mnogi posajene v vrtu, zato je najbolje, da jih ne porežemo in pustimo kar tam. Tudi ko se posušijo, jih kar pustimo čez zimo in jih porežemo šele spomladi. Pa še zasejejo se lahko nekatere. 

Srečko Blas

Katere so najbolj značilne jeseni cvetoče okrasne rastline?

Uporabljamo jih lahko kot sezonske lončnice in jesenske zasaditve v koritih ali gredah. Najprej naj omenim ciklame. Živobarvne cvetoče velikocvetne in mini ciklame se na Primorskem lahko sadijo za zunanje jesenske zasaditve. V notranjosti Slovenije pa se jo v glavnem ima kot notranjo rastlino, a ne prenaša dobro centralno ogrevanih stanovanj. Zdaj, na začetku jeseni, jo lahko imamo še tudi zunaj, a le dokler ni prehudega mraza.

Srečko Blas

Jesenska resa je zelo hvaležen jesenski grmiček. Rada ima kisla tla in zemlja mora biti vedno vlažna, a hvaležna je zato, ker tudi če se posuši, je še dolgo časa dekorativna.

Srečko Blas

Krizanteme so dolgo časa veljale kot rastline za na grobove. A v zadnjih letih se je to spremenilo in se uporablja za jesenske zasaditve ter dekoracije na domačih vrtovih in terasah. Za to so zaslužne bogato cvetoče krizanteme raznih barv, s katerimi lahko naredimo v vrtu harmonijo ali 'eksplozijo' jesenskih barv.

Srečko Blas

Mačehe so v zadnjih letih tudi pravi 'bum' na trgu jesenskih cvetlic. Drobnocvetne, velikocvetne, kodraste, vseh mogočih barv in kombinacij, da se je včasih kar težko odločiti, katere izbrati. A naj vas to ne skrbi. Eno leto posadite rumene in oranžne barve v svoj jesenski nasad, drugo leto pa modro in vijoličasto kombinacijo. Jaz sem letos izbral črne in rožnato-bele mačehe za kombinacijo. Na gredicah ali v cvetličnih posodah vas bodo razveseljevale vse do spomladi. Le v hudem mrazu priporočam, da jih zaščitite.

Srečko Blas

Okrasni koralni solanum je grmiček, ki ima jeseni dekorativne oranžne bunkice. Na Primorskem ob milih zimah celo prezimi in jo lahko gojimo kot trajnico. Meni se je tudi kar sam zasejal v vrtu spomladi, ko so padle bunkice na tla.

Srečko Blas

Hebe so pred nekaj leti postale priljubljene za jesenske zasaditve. To so mali ali srednje veliki zimzeleni grmički, ki izvirajo z Nove Zelandije. Cveti jeseni modro vijoličasto in vzgojili so mnogo hibridov, ki so pritlikavi grmički ali pisanolistni. Ker ni najbolj enostavna za vzgojo, rada čez zimo propade. A glavno je, da je v jesenskem času lepa.

Srečko Blas

Skimija je tudi novejša manjša grmovnica, ki je dekorativna predvsem jeseni. Ima lepe voščene liste, belo krem socvetja in plodovi so zelo dekorativne živo rdeče bunkice. Tudi ta čez zime rada propade ali izgubi svojo lepo vzgojeno obliko. Zato se jih goji kot jesensko-zimsko sezonsko rastlino. 

Katere so popularne dekorativne jesenske trave in pisanolistne trajnice za jesenske zasaditve?

Poleg jeseni cvetočih rastlin se v jesenskih sezonskih zasaditvah uparablja tudi nekaj okrasnih trav in trajnic. Hojhera (Heuchera) je trajnica, ki pri nas uspeva v polsenčnih legah. A ker je danes na voljo veliko hibridov, ki imajo prekrasne pisane liste, in je zimzelena, se jo v zadnjih letih pogosto sadi v jesenske zasaditve zgolj za jesensko-zimski čas.

Srečko Blas

Manjše šopaste trave, katerih hibridne sorte so rumenkaste, rdečkaste, rjavkaste ali sivkaste barve, so v zadnjih letih tudi popularne v jesenskih kombinaciji rastlin. To so razni šaši (Carex), kolmež (Acorus), bodalice (Stipa), bilnica (Festuca) in manjše sorte perjank (Pennisetum).

Srečko Blas

Poleg zgoraj naštetih rastlin pa so jeseni v naših vrtovih pogosto trajno zasajene številne večje okrasne trave, kot so pampaška trava, šašulice (Calamagrostis), japonska krvava trava (Imperata), trstikovci (Miscanthus), okrasni proso (Panicum) in perjanke (Pennisetum).

Srečko Blas

Od trajnic gotovo poznate humolice (Sedum), jesenske astre in jesenske vetrnice, ki bogato cvetijo ravno jeseni. Od jeseni cvetočih čebulnic imam v svojem vrtu okrasne sorte jesenskega podleska (Colchicum), nerine, ki jih v cvetličarnah prodajajo kot rezano cvetje, in rumenocvetna šternbergija (Sternbergia lutea), ki je videti kot rumeni krokus, a ni niti približno v sorodu z njim. 

Srečko Blas

Kaj nam svetuje luna za prvi teden oktobra?

Deževni in nestanovitni vremenski zadnji teden septembra je bil prava loterija glede tega, kdaj smo in kaj smo lahko delali na svojem vrtu. Zato v slabem vremenu lahko načrtujemo, kakšno jesensko dekoracijo si bomo ustvarili. Ta konec tedna po luni ni ugoden za delo z rastlinami, samo presaja se lahko. A luna zdaj spet raste, zato od ponedeljka naprej za presajanje ni ugoden čas.

Uredništvo

Ponedeljek je ugoden dan za plodovke, torek spet ni ugoden dan za delo z rastlinami. Sreda in četrtek zjutraj je dober za korenovke. Četrtek popoldan in petek sta primerna za cvetnice. Sobota in nedelja pa za listovke. Pa še polna luna bo v nedeljo, 9. oktobra ob 23.00 uri.

Pester začetek oktobra se nam obeta. V dnevih, ko ni ugoden za delo z rastlinami, pojdite na kak sprehod v naravo, naberite kaj kostanja in gob, za katere ste prepričani, da so užitne. Hkrati pa še naberite naravne materiale za jesensko dekoracijo pri sebi doma. 'Oktober bo dober', pravijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.