J. Z. | 22. 9. 2022, 09:35

Blizu priljubljene hrvaške plaže se zbira okrog 200 morskih psov: strokovnjak pojasnil, kaj se dogaja

Profimedia/fotomontaža

Čeprav se je glavna turistična sezona že končala, je za kar nekaj začudenja med turisti poskrbela novica, da je blizu njih večje število morskih plenilcev. 

V hrvaškem morju živi več deset različnih vrst morskih psov. Raziskava hrvaško-slovenske ekipe je pokazala, da jih je več kot pol ogroženih. Ogroža jih predvsem ribolov, saj se pogosto zapletejo v ribiške mreže. Čeprav v Jadranskem morju plava na stotine morskih psov, jih le redko vidimo, saj se običajno zadržujejo daleč stran od polnih plaž. 

A blizu največje plaže v Splitu se v zadnjih tednih zadržuje skupina morskih psov. "Tu je skupina morskih psov, ki je prišla na parjenje. Ocenjujemo, da jih je avgusta bilo med 200 in 300," je za Dnevnik.hr pojasnil hrvaški raziskovalec in predavatelj Alen Soldo in dodal, da jih ljudje le redko opazijo, saj plavajo običajno v bolj globokih vodah. 

Beli morski pes le redko zaide v hrvaško morje

Večinoma gre za nenevarne vrste morskih psov, ki so veliki okrog metra in pol. Soldo je pojasnil, da v hrvaško morje občasno zaidejo tudi nevarne vrste morskih psov, a je to po njegovih besedah precej redko. 

Profimedia

Zadnji smrtonosni napad na morskega psa so na Hrvaškem zabeležili v 70. letih prejšnjega stoletja v Lokovi Rogoznici. Soldo meni, da ga je takrat napadel beli morski pes. Ta je pred 14 leti na Hrvaškem napadel tudi Slovenca Damijana Peska, ki je napad preživel. V pogovoru za Metropolitan je dejal, da je profesor Soldo z analizo zob ocenil, da je šlo za morskega psa, ki je tehtal nekje okrog ene tone. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.