A. Ko. | 3. 11. 2022, 15:52

Ptičje petje na zdravniški recept?

Profimedia/fotomontaža

Nedavna raziskava je pokazala, kako blagodejno ptičje petje vpliva na mentalno zdravje. Še posebej priporočljivo je vsakodnevno poslušanje. 

Z zanimivo temo se je ukvarjala raziskava, ki so jo pred kratkim objavili v Scientific Reports. Dokazala je, da so ljudje, ki so vsak dan izpostavljeni ptičjemu petju, mnogo srečnejši od tistih, ki ptic ne slišijo. Raziskovalci so bili nad rezultati navdušeni, komentirali so, da so učinki poslušanja ptičjega petja še mnogo močnejši, kot pa že znani učinki preživljanja časa v naravi.

Celo več, njihovo poročilo navaja, da bi ptičje petje lahko zdravniki pisali na recept svojim pacientom, ki se soočajo z duševnimi težavami.

Raziskava, ki je trajala dva tedna, je vključevala 1292 sodelujočih iz Evrope, Avstralije, Združenih držav Amerike in Avstralije. Njihova 'srečanja' s pticami je beležila aplikacija Urban Mind. Izkazalo se je, da poslušanje in tudi samo opazovanje ptic močno izboljša splošno počutje posameznika, tako pri tistih brez predhodnih mentalnih težav kot pri tistih z depresijo.

Andrea Mechelli iz King's College v Londonu je ob tem povedala: ʺUstvariti in podpirati moramo okolja – zlasti urbana – kjer je ptičje življenje nekaj stalnega. Zdrava populacija ptic potrebuje rastline in tudi drevesa. Zato moramo negovati ekosistem v mestih.ʺ Mechellijeva celo meni, da je poslušanje ptičjega petja še bolj blagodejno za psihično počutje kot pa rekreacija. Predvsem zato, ker je človeka z depresijo težko motivirati za rekreacijo, medtem ko mu poslušanje ptičjega petja ne predstavlja dodatnega napora. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.