A. Ko. | 20. 11. 2022, 18:00

ʺTo je trenutek, o katerem kot naravovarstvenik sanjaš celo življenjeʺ (VIDEO)

Profimedia

Od leta 1882 je ta vrsta goloba veljala za izumrlo, o njej ni bilo več nobene sledi. Potem pa so pred nekaj dnevi raziskovalci na Papui Novi Gvineji opazili nekaj sumljivo podobnega … 

 V ornitološkem svetu odmeva novica, da so na Papui Novi Gvineji ponovno odkrili vrsto črnovratega goloba (lat. Otidiphaps insularis), za katero so bili zadnjih 40 let prepričani, da je izumrla. Ekspedicijska ekipa je en mesec preživela na odročnem otoku Fergusson, na arhipelagu, vzhodno od Papue Nove Gvineje.  

Gre za izjemno zahteven, razgiban, gorski teren, zaradi katerega je bila odprava zelo zahtevna.

Prisotni so bili tako domači, lokalni znanstveniki, kot tudi mednarodni strokovnjaki. Tudi po izjavah tamkajšnjih domačinov, te vrste goloba že desetletja niso videli. Toda le dva dni, preden je ekipa nameravala otok zapustiti, se jim je nasmehnila sreča. Ena izmed kamer je ujela tega izjemno redkega ptiča, ki je že veljal za izumrlega.

ʺPo mesecu iskanja je videti to redko ptico tako, kot bi srečali samoroga Tako je občutke slikovito opisal ameriški ornitolog in eden izmed vodij tega projekta, John C. Mittermeier. In dodal:

ʺTo je trenutek, o katerem kot naravovarstvenik in opazovalec ptic sanjaš celo življenje.ʺ

Gre za velikega goloba s širokim repom, našli pa so ga zahvaljujoč prebivalcem na vzhodnem delu otoka. Tamkajšnji lovci so namreč trdili, da so tega ptiča opazili. Eden izmed njih, Augustin Gregory, je povedal, da ga je videl na območju s strmimi grebeni in dolinami, slišal pa tudi njihove prepoznavne zvoke.

Ekipa je na enega izmed grebenov postavila kamero, ki je tik pred zaključkom ekspedicije ujela tako iskanega ptiča, kako se sprehaja po gozdnih tleh.

Kot piše CNN, je bilo odkritje šokantno tako za raziskovalce, kot tudi za domačine. Oboji bodo v prihodnosti združili moči, da to vrsto zavarujejo, kakor bo le mogoče. Hkrati pa je odkritje tudi znak, da morda v resnici na tem svetu živi še kakšna vrsta ptice, ki velja za že izumrlo.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.