A. Ko. | 17. 3. 2023, 16:37

Žalostno: legendarni volk Slavc očitno ni preživel zime (poglejte, kaj se je zgodilo)

Profimedia

Po tem, ko je lani poginila njegova družica Julija, je za mavrico odšel tudi Slavc. Star je bil okoli 13 let. Ni povsem jasno, kaj se je zgodilo. Je pa jasno, da ga od avgusta lani ni videl nihče. 

Slavc in Julija sta (bila) verjetno eden najbolj znanih volčjih parov, ki ima izjemno velike zasluge za vrnitev volkov v Vzhodne Alpe. Imela sta vsaj 42 potomcev in danes ocenjujejo, da je na tem območju okoli 50 volčjih parov. Slavc je bil skoten v Sloveniji leta 2009. Štiri leta kasneje so ga v okviru evropskega projekta LIFE+ projekta SloWolf opremili s telemetrično ovratnico in opazovali njegovo gibanje.

To je bilo pravo popotovanje, ki ga je vodilo do Parca Naturale Regionale della Lessinia. Ta se nahaja blizu Verone in ker je tam srečal svojo družico Julijo, so italijanski mediji pisali o zgodbi Romea in Julije. Njuna ljubezenska zgodba je trajala deset let, Julija je poginila januarja 2022, predvidevajo da v spopadu volkov. ʺSlavnega lesinskega para ni več,ʺ so takrat pisali mediji.

 

Profimedia

Malo kasneje so Slavca opazili v družbi nove volkulje, opazili so tudi, da imata pet mladičkov. Nazadnje so Slavca videli avgusta 2022, na začetku letošnjega leta pa so njegovo novo srčno izbranko opazili v družbi drugega volka. To je jasen dokaz, da se je s Slavcem nekaj zgodilo. Kaj točno, pa še ni znano.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.