Antiparazitik ivermektin do 75 % zniža umrljivost pri težjem poteku covida, potrjujejo raziskave

20. 1. 2021, 12:16 | Zdravje | Piše: N.Z.

              Antiparazitik ivermektin do 75 % zniža umrljivost pri težjem poteku covida, potrjujejo raziskave (foto: profimedia) profimedia

Znanstveniki so nad dosedanjimi izsledki navdušeni, a hkrati svarijo, da so potrebne dodatne študije.

Poceni anatiparazitično zdravilo (s poteklim patentom) naj bi se izkazalo za nadvse učinkovitega pri zmanjševanju smrtnosti pri hujših covid bolnikih. O ivermektinu se v strokovnih krogih sicer govori že vse od lanskega aprila, zdaj pa so v javnosti prili izsledki preliminarne meta študije dr. Andrewa Hilla iz univerze v Liverpoolu.

Meta-analitična študija je pod drobnogled vzela kar 18 posamičnih študij, ki so družno nakazovale, da uporaba zdravila ivermektin znatno zmanjšuje vnetje in slabi bohotenje virusa SARS-CoV-2. V kar šestih (od vseh vključenih) študijah se je pokazalo, da uporaba ivermektina zmanjša smrtnost pri težje obolelih za kar 75 %.

Edino zdravilo, ki je do sedaj globalno dobilo dovoljenje za zdravljenje Covida-19, je bilo remdesivir, za katerega pa se je že izkazalo, da morda malo pomaga pri skrajševanju hospitalizacije, vendar nima večjega vpliva na zmanjševanje smrtnosti in kužnosti.

Ivermektin tehnično ni antiviralno zdravilo, čeravno rezultati namigujejo prav na to. Doslej so ga uporabljali predvsem za odstranjevanje ušivosti in pri zdravljenju različnih obolenj, ki jih povzročajo paraziti.

Dr. Hill je še povedal, da so rezultati zares opogumljajoči, da pa so potrebne dodatne študije, ki bodo prepričale globalne regulatorje, da zdravilo odobrijo za uporabo pri zdravljenju covida. "Gre za generično zdravilo, ki je sicer v uporabi po celem svetu. Njega izdelava stane zgolj 12 (ameriških) centov, ko je v prodaji, pa je cena v Indiji 3 dolarje, v ZDA pa 960 dolarjev na enoto."

Po mnenju dr. Hilla zdravilo najbolje učinkuje, če ga uporabimo takoj, ko je test na koronavirus pozitiven. Zdravilo namreč hitro deluje protivirusno, kar okuženega naredi manj kužnega. "Zdravljenje z ivermektinom že velja za 'preventiven' tretma pri HIV, zdaj pa bi ga lahko kot preventivo potrdili tudi v primeru covida."

Namen poročila raziskovalne meta-študije je, da se posamični nacionalni regulatorji pripravijo na morebitno hitro uvedbo novega pristopa k zdravljenju. V nakaterih državah (npr. v Veliki Britaniji) namreč ivermektin ni potrjen kot zdravilo.

Vir: ft.com