Vesna Hauschild | 28. 11. 2019, 05:00

Se prekomerno potite? Brez skrbi, obstaja trajna rešitev

Unsplash
Se prekomerno potite? Brez skrbi, obstaja trajna rešitev (foto: Unsplash)

Se spomnite Harryja Goldenblatta, Charlottinega moža iz serije Seks v mestu, ki mu je curljalo s čela? Težava s prekomernim potenjem še zdaleč ni redka! V sklopu meseca ozaveščanja o hiperhidrozi vam predstavljamo osebno zgodbo Janje, ki se je s težavo borila pod pazduhami, vse dokler ni našla rešitve v preprostem posegu odstranjevanja znojnic ... Več o učinkih in o postopku nam je povedala dr. Urša Fratnik Florijančič, dermatologinja z Estetike Medart.

Hiperhidroza se manifestira na določenem delu telesa, na dlaneh, stopalih, na čelu ali na lasišču …  V določenih primerih gre tudi za prekomerno potenje celotnega telesa. Največkrat se pojavlja v predelu pazduh, nekoliko pogosteje pri moških kot pri ženskah, večina ljudi pa se s težavo sooči pred 30. letom starosti.

Mnoge raziskave, ki so bile narejene v tujih državah in so merile prevalenco hiperhidroze v populaciji, jasno kažejo na to, da mnogi trpijo za to težavo, vendar je ne prepoznajo kot nenormalno ali celo bolezensko stanje in zato ne iščejo medicinske pomoči.

Podobno je tudi v Sloveniji, pravi dermatologinja dr. Urša Florijančič. "Ljudje pogosto ne vedo, kako si pomagati oziroma niso seznanjeni z možnostjo različnih posegov, ki težavo za vedno odpravijo."

Stres potenje še poveča!

Najbolj pogost vzrok za hiperhidrozo je stres. Težave se odražajo na telesu, prekomerno potenje pa psihološke aspekte problema še povečuje, saj so ljudje zaradi nenadzorovanega potenja manj samozavestni.

"Velika večina posameznikov, ki imajo težave s prekomernim potenjem, nima izraženih psiholoških motenj. Nekateri sicer opisujejo simptome tesnobe, blažje depresije in socialne izoliranosti, vendar se ti simptomi večinoma pojavijo kot posledica organske bolezni, torej hiperhidroze, in ne kot njen vzrok, lahko pa jo poslabšujejo," je povedala dermatologinja dr. Urša Florijančič.

Potenje otežuje vsakodnevno življenje 

Janji je prekomerno potenje pod pazduhami že v srednji šoli povzročalo nemalo preglavic. "Ne glede na to ali mi je bilo vroče ali me je zeblo, so se na majici vedno pojavili potni madeži. Kar naprej sem se spraševala: Ali se vidi, da se potim. Ali smrdim? Le kaj si bodo ljudje mislili!

Začela sem nositi majice, na katerih se potenje ni opazilo. Najtežje mi je bilo, kadar sem imela veliko dela; stres je še dodatno pripomogel k potenju, kar teklo je od mene …  Včasih sem se v takih primerih za kakih 15 minut odmaknila, potem pa nekoliko bolj umirjeno nadaljevala delo.

Kadar sem morala zaradi narave dela nositi bele bluzo ali srajco, sem vedno oblekla še nekaj prek nje, da se teh zoprnih madežev ne bi opazilo."

Ukrepi proti potenju

Janja se je poskušala rešiti težave na vse mogoče načine: "Preskusila sem tisoč različnih deodorantov, tudi antiperspirante, pa ni nič pomagalo." Treba je ločevati med metodami, ki so trajne, in začasnimi, ki težav na dolgi rok ne odpravijo.

"Če govorimo le o zmanjševanju simptomov, imamo na voljo antiperspirante, kreme z aluminijevim kloridom ali z glikopirolatom. Določeni antidepresivi v obliki tablet lahko zmanjšujejo potenje, vsekakor pa pomagajo pri zmanjševanju tesnobe, ki se ob tem lahko pojavi in ga poslabšuje.

Zavedati se moramo, da ta sredstva še zdaleč niso tako učinkovita pri zmanjševanju prekomernega potenja, kot je terapija z botulinum toksinom, ki je sicer le začasna …  Najbolj učinkovite so metode, pri katerih gre za trajno uničenje znojnic. Med te spadajo kirurški posegi in uničenje znojnic s pomočjo laserske, ultrazvočne ali mikrovalovne energije," je razložila naša sogovornica.

Kako najti najboljšo metodo za rešitev tegobe

"Med pomembnejšimi so laboratorijski testi, ki nam pomagajo ločiti med primarno in sekundarno hiperhidrozo, test z jodom in škrobom, test prevodnosti kože in termoregulatorni test potenja," je povedala dr. Florijančič. Posameznikom, ki jim potenje greni življenje, ni treba trpeti, saj je težava danes že zelo dobro rešljiva.

Janja se je po posvetu z dr. Florijančič odločila za poseg MiryDry, ki je za vedno rešil težavo. "Ta metoda je zelo učinkovita in trajna, z najmanjšim številom neželenih učinkov. Dandanes je nedvomno na prvem mestu posegov, ki se izvajajo s pomočjo mikrovalovne energije," je razložila Florijančičeva.

Rok Mlinar

Poseg traja približno eno uro. V prvi fazi se identificira področje prekomernega znojenja, v Janjinem primeru torej pazduhe, nato se z lokalnim anestetikom predel omrtvi, da je poseg neboleč. S pregrevanjem plasti podkožja, kjer se nahajajo znojnice, se večino teh žlez odstrani. Priležno tkivo ob tem ostaja nepoškodovano.

"Gre za neinvazivno metodo, ki ne poškoduje kože, temveč le del podkožja, kjer se nahajajo znojnice in dlačni folikli. Po posegu svetujemo vsaj dan ali dva počitka," je povedala Florijančičeva.

"Poseg je bil hiter in neboleč, predvsem pa profesionalno opravljen. Potni madeži so postali preteklost!" je navdušeno dejala Janja, ki vsem, ki trpijo za prekomernim potenjem svetuje, naj obiščejo dermatologa in se posvetujejo o možnoih rešitvah, ki so za njihovo težavo najbolj primerne.

"Preden sem se odpravila na ta poseg, je bila to zame tabu tema, sedaj pa vidim, da je vse več ljudi, ki so imeli podobne težave in lahko se odkrito pogovarjamo o tem.  Opažam, da je veliko žensk, ki se prekomerno potijo, a misel na to odženejo v slogu ah, samo vroče mi je."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.