Japonci se kljub koronavirusu niso povsem odpovedali prazniku češenj

23. 3. 2020, 13:25 | Zdravje | Vir: STA

              Japonci se kljub koronavirusu niso povsem odpovedali prazniku češenj (foto: profimedia) profimedia

Japonci kljub pandemiji novega koronavirusa in s tem povezanimi opozorili oblasti tudi letos obeležujejo praznik češenj. Minuli konec tedna, ki ga je zaznamovalo tudi toplo vreme, se je na tradicionalnih krajih pod cvetočimi češnjami v Tokiu zbralo veliko ljudi, mnogi celo brez zaščitnih mask, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Guvernerka Tokia Yuriko Koike je priznala, da bi bilo Japoncem vzeti zabave ob prazniku češenj tako, "kot če bi Italijanom vzeli objeme". A kljub temu je pozvala ljudi, naj se izognejo velikim skupinam, ki imajo piknike pod cvetočimi češnjami.

V številnih parkih, kot sta tokijski park Ueno z 800 češnjevimi drevesi ter park Chidorigafuchi, so ob poteh speljani trakovi, ki naj bi odvrnili od posedanja po travi in prehranjevanja pod drevesi. Temu služijo tudi številni napisi, kot so Brez piknikov, a številni kljub temu jedo pod cvetočimi drevesi. V parku Ueno zbiranje odsvetujejo tudi prek zvočnikov.

V parku Ueno po navedbah AFP sicer ni večjih zabav podjetij, značilnih za ta čas, se je pa na piknikih zbralo veliko manjših skupin prijateljev.

S svojimi prijatelji je bil v parku tudi prodajalec zelenjave Yuichiro Tanaka, ki je dejal, da delno upošteva navodila oblasti. "Običajno imamo v času cvetenja češenj zabavo ob opazovanju cvetov vsak konec tedna, letos bomo imeli samo eno, samo danes," je pojasnil.

Praznik češenj je eden najpriljubljenejših na Japonskem. Pomemben je tudi za turizem. Letos je sicer zaradi pandemije novega koronavirusa, s katerim se je na Japonskem okužilo več kot tisoč ljudi, 41 pa jih je umrlo, naval turistov manjši. Na Japonskem so sicer zaradi pandemije zaprte šole, številni ljudje delajo od doma.