11. 1. 2021, 13:49

Metka Adamič: "Prav predel, ki ga prekriva zaščitna maska, je zelo delikatna, nežna, občutljiva!"

Adrema Press

Zaradi stalne uporabe obraznih mask dermatologi opažajo novo kožno težavo, ki so jo poimenovali MASKNE. Izraz je skovanka med besedama maske in akne, sicer pa ponazarja vse težave, ki so povezane s kožo zaradi uporabe mask. Kako si pomagati in kdaj k dermatologu, pojasnjuje dermatologinja prim. mag. Metka Adamič.

Maske so naša obramba pred virusom

Zadnje leto, ko se je narava poigrala z nami, živimo v okolju, ko je lahko zrak, ki smo ga tako radi dihali na vsa usta, postal za nas potencialno nevaren. V njem lahko mrgoli smrtonosnih virusov. Morda jih izločamo mi sami, morda nekdo v naši družini, nekdo na delu, mimoidoči, prijatelj, neznanec …

Naenkrat, povsem nepripravljeni, smo se znašli v primežu zaščitnih ukrepov, ki nam omejujejo našo tako pomembno osebno svobodo. Svobodo do druženja, objemanja, izražanja svojih čustev, ne le z očmi, temveč in predvsem na ves glas.

Nenadoma je v našem vsakdanjiku postala dosledna uporaba zaščitne obrazne maske nujna. Nujna, če želimo ostati odgovorni do vseh okoli nas, in predvsem do sebe. Le tako lahko po svojih močeh pripomoremo k zmanjšanju širjenja okužbe s tem smrtonosnim koronavirusom, ki povzroča bolezen COVID-19. Veliko upanja prinaša cepljenje, ki se je končno začelo.

Težave s kožo, povezane z nošnjo mask MASKNE

Nekaterim izmed nas lahko povzroča redna nošnja zaščitnih mask nastanek kožnih težav, ki jih pred tem niso imeli. Tistim, ki pa imajo tudi sicer probleme s kožo na predelu obraza, lahko redna uporaba mask povzroči poslabšanje stanja. Podobne težave, ki jih opažamo zdaj, so imeli pred izbruhom pandemije tisti posamezniki, ki so zaradi športnih aktivnosti ali službenih obveznosti redno nosili čelado.

Pojavila se je nova težava s kožo, ki so jo po vsem svetu poimenovali s preprostim imenom MASKNE. Izraz »maskne« (maska + akne) pomeni vse težave na koži, ki jih povzroča redna nošnja zaščitne obrazne maske. Izraz ni namenjen le težavam z mozolji, aknami. Pomeni vse kožne težave, ki nam jih lahko povzroči uporaba obrazne maske. In takšnih ni malo.
Kako maska in zdrava koža preideta ​​v maskne?

 
Vlaga

Ko dihamo pod tkanino maske, se ustvari vlažno okolje, ki postane ugodno okolje za nastanek aken. Maščobe, ki jih izločajo lojnice na kožno površje, se zadržujejo v porah, vlažno okolje predstavlja odlično okolje za razmnoževanje kvasovk in bakterij ter omogoča nastanek težav, ki so podobne aknam in rozaceji. Prav zato se lahko pojavi tudi perioralni dermatitis.

 
Bakterije

Znoj, maščobe in ličila se zadržujejo v toplem okolju pod masko in zamašijo pore. Vsakič, ko z rokami prilagodite masko, v svoje pore dodatno vnašate maščobe in umazanijo s površine kože. Pore se zamašijo. Ustvarijo se ugodni pogoji za razvoj bakterij v izvodilih lojnic, v dlačnih mešičkih … vnetje je tu.

 
Trenje

Podnevi se zaščitna maska nenehno ​​premika po obrazu in ob tem neznatnem drgnjenju poškoduje zaščitno plast kože, ki jo imenujemo »kožna pregrada«. Ob njeni poškodbi lahko različne snovi iz okolja lažje prodirajo v globlje plasti kože in jo dražijo; bakterije in umazanija pa se lažje vnesejo v pore in povzročijo vnetje.

 
Toplo vlažno okolje

Vročina in vlaga lahko s povečanjem proizvodnje in izločanja znoja še dodatno poslabšata zlasti akne in že obstoječi perioralni dermatitis.

 
Hladno vreme

Hladno zimsko vreme in suho okolje bivalnih prostorov pa lahko kožo izsušita, še zlasti takšno, ki je občutljiva, suha. Nenehno neznatno drgnjenje kožne površine ob rednem vsakodnevnem večurnem nošenju maske kožno površino dodatno okvari, pojavijo se težave z rdečino, srbežem, luščenjem …

Kateri posamezniki so nagnjeni k nastanku kožnih težav, povezanih z uporabo zaščitne maske?

Koža okoli nosu, ustnic in brade – to je predel, ki ga prekriva zaščitna maska, je zelo delikatna, nežna, občutljiva.

»Opažamo, da imajo zaradi redne nošnje mask največ dodatnih težav s kožo obraza tisti posamezniki, ki imajo naslednje kožne bolezni ali težave: rozacea, perioralni dermatitis, akne, atopijski dermatitis, občutljivost na spremembo vlage v okolju, alergije. Najbolj pogosto srečujemo trdovratno vnetno obolenje, imenovano »perioralni dermatitis«. Na predelu pod zaščitno masko, okoli nosu, okoli ustnic in po bradi, se nahajajo pordele bunčiče, ki dajejo neugoden občutek in ščemijo. Podobne spremembe se lahko pojavijo tudi na očesnih vekah, zlasti spodnjih. Največkrat so prizadete ženske med 20. in 60. letom, natančnega vzroka za to obolenje pa dermatologi še ne znajo povsem pojasniti,« pojasnjuje dermatologinja prim. mag. Metka Adamič, dr. med. V nekaterih primerih je razlog za to pretirana uporaba hormonskih (kortikosteroidnih) sredstev. Uporaba maske težave pri večini poslabša.

Kaj še lahko povzroča dodatne težave s kožo?

Material, iz katerega je maska

Prav gotovo pripomore k nastanku težav pri posamezniku material, iz katerega so izdelane maske, ki jih nosi. Nekatere izmed »neprofesionalnih« mask so koži obraza bolj prijazne kot druge, profesionalne. Študije so pokazale, da so maske iz blaga za večkratno uporabo, ki so namenjene zgolj obiskom trgovin ob sočasnem upoštevanju varnostne razdalje, v glavnem narejene iz mešanic bombaža ali poliestra (kot so tkanine za majice ali prevleke za blazine …) in so za kožo obraza ob primernem vzdrževanju dokaj prijazne, nežne. Trenje materiala s kožo je manjše kot v primeru nošnje kirurških in drugih profesionalnih mask.

Alergija na masko

Pogosta težava ob nošenju zaščitne maske je suha koža. Stanje še dodatno slabša hladno okolje na prostem ter izsušeni notranji prostori. Nekatere komercialne maske za obraz, ki so nam na voljo, in jih je treba pogosto menjati (načeloma na 2–3 ure), so predhodno obdelane s formaldehidom, kar je sicer potrebno za razkuženje. Tistim, ki so alergični na to kemično snov, lahko nošnja maske sproži pojav alergijskega ekcema ali poslabšanje že obstoječega ekcema.

Sintetične tkanine, kot so najlon, poliester in rajon, pri nekaterih preobčutljivih posameznikih že same po sebi lahko predstavljajo težavo, saj dražijo kožo. Tem posameznikom svetujemo, naj uporabljajo maske, ki imajo notranjo plast iz koži prijaznih naravnih materialov (bombaž, svila).

Težave nam lahko povzroči tudi neprimerno ravnanje s pralnimi maskami. Uporaba agresivnih, dišečih detergentov in mehčalcev pri pralnih maskah povzroča težave tistim občutljivim posameznikom, ki so tudi sicer nagnjeni k alergijam (atopikom). Na koži pod masko se pojavi rdečina, izpuščaj, srbež, luščenje …

Izbira obrazne maske iz naravnih tkanin in brez vonja, ki naj bo oprana z nežnim detergentom in brez dodatnega mehčalca, ter večkrat sprana, lahko pomaga preprečiti draženje kože pod masko.

Katere kožne bolezni se lahko poslabšajo ob nošnji mask?

Akne se pojavijo ali poslabšajo, ker se pore zamašijo z izločenimi maščobami, odmrlimi kožnimi celicami in umazanijo s kožne površine. To lahko povzroči nastanek gnojnih vnetih mozoljev, belih ali temnih ogrcev.

Če imate rozaceo, lahko nošenje maske povzroči poslabšanje že obstoječega vnetja. To lahko privede do nastanka pordelih in gnojnih bunčic in dodatne rdečine ter otekanja prizadetih predelov.

Kontaktni dermatitis se pojavi, če ste alergični ali občutljivi na material zaščitne maske, ki jo uporabljate. Nastane lahko pordel izpuščaj, lahko tudi srbeči mehurčki, pojavi se občutek neprijetnega draženja.

Folikulitis ali okužba dlačnih mešičkov povzroča nastanek gnojnih ali pordelih bunčic ob dlačnih mešičkih, ki so videti kot izbruh aken. Spremlja jih lahko tudi srbež ali celo občutljivost na dotik, bolečina. To opažamo zlasti pri moških, na poraščenih predelih.

Nega kože ob pojavu MASKNE

Za redno vsakodnevno čiščenje kože obraza priporočamo nežna mila brez dišav. »Obraz skrbno očistite in umijte zjutraj in zvečer, po intenzivnem znojenju ter vsakokrat, ko snamete masko, če je to mogoče. Po miljenju kožo dobro sperite z mlačno tekočo vodo in osušite z nežno bombažno brisačko, brez drgnjenja.

Za čiščenje kože uporabite blago čistilo, ki lahko dodatno pomaga s površine kože odstraniti odvečne maščobe, znoj in bakterije. Izogibajte se odišavljenim čistilom ter zlasti tistim, ki vsebujejo alkohol. Te sestavine lahko povzročijo draženje in otežijo zdravljenje morebitnih kožnih težav,« svetuje dermatologinja prim. dr. Metka Adamič, dr. med.

Če je vaša koža zelo občutljiva, se o primernem čiščenju kože obraza raje posvetujte z zdravnikom ali dermatologom. Tudi v primeru, da že imate težave s kožo, predvsem z aknami ali folikulitisom, svetujemo posvet z zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo najverjetneje za čiščenje kože svetoval primerno zdravilno čistilo, ki vsebuje benzoil peroksid ali salicilno kislino.

Po čiščenju kože jo namažite z nevtralno, neodišavljeno negovalno vlažilno kremo. Pri posameznikih z aknami svetujemo, da je negovalno sredstvo v obliki gela in da je nekomedogeno, to pomeni, da ne povzroča nastajanja ogrcev. Pri tistih z občutljivo kožo pa priporočamo vlažilna negovalna sredstva s ceramidi, hialuronsko kislino ali dimetikonom. Izogibajo naj se gelom in čistim oljem.

Katera sredstva uporabimo ob razdraženosti kože zaradi uporabe maske:

Če občutite, da je koža pod masko razdražena, pod masko ne uporabljajte nobenih ličil. Pred uporabo maske uporabite sredstvo, ki bo kožno površino dobro zaščitilo, na primer vazelin ali sredstvo, ki vsebuje cinkov oksid. Za to so dobrodošla otroška hladilna mazila, kreme s cinkovim oksidom, ki ščitijo nežno otroško kožo pod plenicami …, ki so namenjena zaščiti občutljive kože v vlažnem toplem okolju. Preparati, ki jih dermatologi pogosto dodatno svetujemo za odpravljanje določenih težav, povezanih z nošnjo zaščitnih mask, so predvsem: salicilna kislina, žveplo, cinkov oksid 2,5 % benzoil peroksid. Nikar se zanje ne odločajte sami, pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom, farmacevtom ali dermatologom.

V zimskem obdobju na splošno, še posebej pa zdaj, ob nošnji mask, se pogosto srečujemo s težavami z ustnicami. Nikar jih ne zanemarite, redno jih ščitite z vazelinom ali še boljše petrolatom.

Nasveti glede uporabe maske in nege kože v treh točkah

1. če že imate akne ali mastno kožo, uporabljajte vlažilno negovalno sredstvo v obliki gela

2. če je vaša koža normalna ali mešana, uporabljajte negovalni losjon

3. če pa imate težave s suho, občutljivo kožo, uporabite za nego vlažilno negovalno kremo, ki je obenem tudi mastna.

Kdaj je treba k zdravniku

Vsaka sprememba na koži oziroma na novo nastala težava, ki se kljub doslednemu upoštevanju navodil ne pozdravi, zahteva zdravniško obravnavo, posvet z dermatologom. Enako velja za izpuščaje, ki se širijo ali slabšajo in tudi za kakršne koli znake okužbe. Pridobivanje strokovnega mnenja je še posebej pomembno za ljudi, katerih delovna mesta ali navade zahtevajo dolgotrajno nošenje zaščitne maske.

Nekatera stanja kože je mogoče diagnosticirati in obvladovati s pomočjo telemedicine, posvetov po elektronski pošti … V zadnjem letu se je zelo povečalo število posvetov, opravljenih na ta način, brez nepotrebnih obiskov v ambulantah.

O prim. mag. Metki Adamič, dr. med.
Dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med., je v več kot dveh desetletjih delovanja na področju dermatologije in laserske kirurgije pridobila številne certifikate in priznanja s področja splošne dermatologije, estetske dermatologije in predvsem laserske dermatokirurgije. S svojim bogatim strokovnim znanjem in dolgoletnimi izkušnjami s teh področij sodi med vodilne specialiste dermatologe za obravnavo širokega spektra težav, od različnih kožnih bolezni, nepravilnosti do starostnih težav s kožo. Poleg izjemnega znanja na področju uporabe laserjev in drugih visokoenergetskih naprav na področju dermatologije je mag. Adamičeva strokovnjakinja tudi za estetsko dermatologijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord