R.S. | 23. 1. 2023, 06:00

Posodice za otroke niso tako nedolžne: poglejte, na kaj morate paziti

Profimedia

Izbira posodic za otroke nikakor ni preprosta. Starši (pre)pogosto izbirajo z očmi, brez razmisleka o njihovi varnosti. Pred nakupom se prepričajte, da material izpolnjuje tri zahteve, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije.

Zveza potrošnikov Slovenije starše opozarja, da mora biti material posodice za otroke kemično in fizično varen ter dolgotrajen. 

Uporaba bambusa in drugih nedovoljenih zmletih rastlinskih materialov v plastičnem izdelku, ki je v stiku z živili, pomeni tveganje za zdravje, saj lahko povzroči pospešeno razgradnjo plastike. Posledica je sproščanje nekaterih snovi iz plastike v hrano.

Na primer: ob uporabi plastične posode, ki vsebuje bambus, se lahko plastika razgradi, melamin in formaldehid pa lahko prehajata v hrano v količinah, ki presegajo varne meje (t. i. specifične migracijske meje), določene v uredbi (EU). Tovrstne izdelke pogosto predstavljajo kot "naravne", "okolju prijazne", "jih je mogoče kompostirati" ali "jih je mogoče reciklirati".

Profimedia

Namen teh zavajajočih trditev je okoljsko ozaveščene potrošnike pretentati, da kupijo nekaj, kar je videti trajnostno.

Dojenčki so bolj dovzetni za onesnaževala

Ali izpostavljenost kemikalijam pomeni tveganje za zdravje potrošnika, je odvisno od strupenosti kemikalije, njene količine, ki je prehajala v živilo, in od količine živila, ki je bilo v stiku z materialom in smo ga zaužili. Na splošno se prehajanje kemikalij iz materialov, ki so v stiku z živili, poveča s temperaturo, časom stika in z večjim razmerjem med površino materiala in prostornino živila. Kemična onesnaževala lahko škodijo zdravju, dojenčki in otroci pa so zanje bolj dovzetni.

Plastični materiali so še posebej občutljivi na temperaturo hrane, saj ima plastika razmeroma majhno toplotno odpornost v primerjavi z nekaterimi neplastičnimi materiali, kot sta kovina in keramika. Po drugi strani pa je glavna skrb pri kovinah in keramiki prehajanje težkih kovin, kot sta svinec in kadmij. Pri kovinskih izdelkih se lahko poveča, ko izdelek pride v stik s kislimi živili.

Bambus - zakaj ja in zakaj ne?

Bambus ima v očeh potrošnikov ugled naravnega in trajnostnega materiala, zato je njegova uporaba v posodi, namenjeni enkratni uporabi ali otrokom, takoj pridobila simpatije. Tudi v tem primeru pa je resnica manj privlačna in ima dve plati, piše Zveza potrošnikov Slovenije. 

Načeloma ni večjih težav, če gre za uporabo pribora ali posode samo iz bambusa (brez plastike), kot so pribor ali posodice za enkratno uporabo, saj v tem primeru bambus ni kombiniran z drugim materialom.

Profimedia

Povsem drugače pa je, ko govorimo o kombinaciji bambusa in polimera (najpogosteje melaminske smole). V tem primeru namreč ne uporabijo bambusovih vlaken, ampak bambusov prah, ki ga zmešajo s polimerno osnovo in ustrezno oblikujejo. Bambusov prah v Evropski uniji ni dovoljen kot aditiv v izdelkih, namenjenih stiku s hrano.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.