J. B. | 1. 3. 2023, 10:43

Razbijamo mite o tem, kako preveriti kakovost medu: pozabite na obračanja kozarca in teste z vodo in ognjem (rešitev je precej lažja)

Medex

Ste vedeli, da je na trgu vse več nekakovostnega medu? Toda kako kupiti takšnega, ki je zares kakovosten?

Da so se prehranske navade ljudi v zadnjih desetletjih močno spremenile, ni nikakršnega dvoma. Po eni strani je gastronomija postala prava umetnost in kvalitetni presežek, po drugi pa se je človeštvo začelo nažirati s predelano, nezdravo hrano. Na prodajnih policah je ogromno lično in mamljivo zapakiranih izdelkov, ki na prvi pogled delujejo kot prava poslastica, ko jih zaužijemo, pa ... No, recimo takole: telesu ne naredimo usluge

Celo ponaredki medu

Žal ni vedno preprosto izbrati. Življenjski ritem je postal hiter, za številne je obisk trgovine nekaj nebodigatreba, s katerim želijo kar najhitreje opraviti. In ko hitimo, nismo previdni.

Medex

V košarico vržemo stvari, ki so nam všeč na prvi pogled. Kar je lepo na prvi pogled, pa ni nujno tudi dobro, kakovostno, zdravo.

Kar zadeva med, je zgodba podobna. V trgovinah je na voljo široka izbira, toda izdelki se med sabo razlikujejo. Nekateri so kakovostni, žal potrošniki posegajo tudi po manj kakovostnih.

"V Medexu že vrsto let opozarjajo, da je na trgu vse več nekakovostnega ter nepreverjenega medu z nedovoljenimi ostanki pesticidov, insekticidov, antibiotikov in težkih kovin, oziroma celo ponaredki medu," so opozorili v podjetju Medex, ki letos beleži častitljivih 69 let delovanja.

Medex

"Lastna raziskovalna dejavnost je v podjetju, kot je Medex, zelo pomembna, saj lahko le tako uporabnikom ponujamo varne in učinkovite izdelke, pri katerih lahko ob pravilnem odmerjanju računajo na učinke, dokazane s kliničnimi študijami. Eden od stebrov Medexove razvojne dejavnosti je zanesljivo standardizacija ključnih aktivnih sestavin. Pomembna dejavnika sta tudi stabilnost aktivnih sestavin in biorazpoložljivost – da izdelek vse do konca roka uporabnosti vsebuje vse snovi, navedene na embalaži, in to v obliki, da je krvnemu obtoku razpoložljiv kar največji delež učinkovine," je poudaril Rok Kopinč, direktor razvoja in vodja Medexove registrirane raziskovalne skupine. 

Šteje tudi okus

Kopinč je dodal: "Navsezadnje šteje tudi okus, ki je pri potrošnikih pomemben kriterij. Raziskave učinkovitosti čebeljih pridelkov, ki so temeljna aktivna učinkovina večine Medexovih izdelkov, so v polnem zamahu, odkrivajo se mehanizmi delovanja in vedno nove funkcionalnosti na številnih področjih človekovega zdravja."

Vesna Virant, direktorica Medexa: "Rada rečem, da ljubimo čebele in jih tudi zelo spoštujemo. Dokazi znanosti predstavljajo temelj našega delovanja in se zrcalijo v vsakem Medexovem izdelku. Tradicionalno rabo čebeljih pridelkov želimo podpreti s klinično dokazanimi učinki, zato veliko časa in truda namenjamo kliničnim raziskavam. Imamo registrirano raziskovalno-razvojno skupino z več doktorji znanosti, ki aktivno sodeluje pri raziskavah čebeljih pridelkov ter razvija nove izdelke. Moč naravnih čebeljih pridelkov tako povezujemo s sodobno znanostjo in ustvarjamo inovativna, varna in učinkovita prehranska dopolnila s standardiziranimi, patentiranimi in klinično preverjenimi sestavinami v pravih odmerkih in kombinacijah, ki potrošnikom zagotavljajo učinkovitost. Naše temeljno poslanstvo je: uporabnikom pomagamo izboljšati kakovost življenja v vseh življenjskih obdobjih. Z močjo čebel in dokazi znanosti."

Ker v Medexu želijo, da bi ljudje uporabljali predvsem kakovosten med, so že pred sedmimi leti potrošnikom ponudili storitev Preveri med. Na www.medex.si/preveri-med vpišete petmestno številko LOT s pokrovčka Medexovega medu in pridobite analize kakovosti in varnosti, ki so bile narejene v akreditiranih laboratorijih doma in v tujini, prav za vsak kozarec napolnjenega medu.

Medex

"Med je lahko izpostavljen fizikalnim, kemijskim ali mikrobiološkim dejavnikom tveganja, zato je zelo pomembno, da se pri pridelavi upošteva dobra čebelarska praksa. Zahteve glede kakovosti in varnosti medu so opredeljene v nacionalnem Pravilniku o medu in Uredbah komisije EU. O tem, kako preveriti kakovost medu, kroži veliko mitov: od obračanja kozarca na glavo in preverjanja, ali se pojavi mehurček, do različnih testov z vodo in ognjem. V resnici pa o kakovosti medu ne moremo soditi zgolj s prostim očesom niti se ne moremo zanesti samo na senzorične lastnosti," je pojasnila Nataša Lilek, čebelarka, licencirana preizkuševalka medu, članica Mednarodne komisije za med (IHC) in Medexove razvojno-raziskovalne skupine.

"Edini zanesljivi in preverljivi test kakovosti je tisti, ki ga opravimo v laboratorijih. S storitvijo Preveri med lahko potrošniki s pomočjo LOT številke s pokrovčka Medexovega medu pridobijo analizni list in se sami prepričajo o sestavi medu in njegovi ustreznosti glede na strokovno uveljavljene parametre," je dodala Nataša Lilek.

Že 60 let vlagajo v razvoj

"Ponosna sem, da v Medexu že 60 let vlagamo v razvoj v sklopu našega razvojnega laboratorija, ki ima sodobno tehnično opremo, kjer razvijamo inovativne izdelke na osnovi čebeljih pridelkov. Pri raziskavah učinkov čebeljih pridelkov naša registrirana razvojno-raziskovalna skupina aktivno sodeluje tudi z javnimi raziskovalnimi ustanovami," je izpostavila Vesna Virant, direktorica Medex Trade, zadolžena za marketing in prodajo. V laboratoriju imajo več kot deset zaposlenih, od tega štiri doktorje znanosti, dve sta doktorici s področja čebeljih pridelkov.

Medex

V zadnjem času so zabeležili največje premike zlasti na področju raziskav učinkovitosti matičnega mlečka in propolisa. V sodelovanju s Fakulteto za vede o zdravju Univerze na Primorskem so izvedli raziskavo o učinkih matičnega mlečka in prvi potrdili njegovo učinkovitost na sistemsko vnetje.

"Matični mleček se že stoletja uporablja kot tonik vitalnosti in podpora imunskemu sistemu, novejše raziskave pa odkrivajo vedno nove učinke matičnega mlečka na številne vidike človekovega zdravja, kot so vpliv na hormonsko ravnovesje, upočasnitev staranja, spodbujanje možganskih funkcij. Medex v svojih izdelkih uporablja izključno matični mleček s standardizirano vsebnostjo ključne učinkovine 10-HDA, ki jo v naravi najdemo izključno v matičnem mlečku (gre za najpomembnejšo kratkoverižno maščobno molekulo – 10-hidroksidecenojska kislina). Matični mleček, obogaten z vitamini, je uporabnikom že vrsto let na voljo pod blagovno znamko Gelée Royale, kot aktivna sestavina pa je vključen tudi v vrsto drugih izdelkov. V formuli Royal Balance ga denimo v kombinaciji z žafranom najdemo v novem izdelku Beeharmony za lajšanje simptomov menopavze," pravijo pri Medexu.

Medex

Med najbolj priljubljenimi izdelki Medexa so tudi tisti, ki vsebujejo propolis. Propolis ima tudi protimikrobne in protivnetne učinke, vendar le v pravih odmerkih z zagotovljeno konstantno vsebnostjo flavonoidov.

Pravilen dnevni odmerek

"Najnovejše klinične študije dokazujejo, da imajo flavonoidi iz propolisa poleg lajšanja bolečega grla in žrela, za kar se je najpogosteje uporabljal propolis, pozitivne učinke tudi na imunski sistem, prebavni trakt (razjede, vnetja), ustno sluznico (afte, vnetja dlesni) in zobe (preventiva pred kariesom). Edino zagotovilo, do bo propolis res imel protimikrobne in protivnetne učinke, dokazane s kliničnimi študijami, pa je, da je treba zagotoviti pravilen dnevni odmerek in konstantno vsebnost flavonoidov, ki so najbolj poznani po antioksidativnem  delovanju, ne glede na sezono in vir propolisa."

"Zato v Medexu uporabljamo le propolis s standardizirano vsebnostjo flavonoidov, izraženo s faktorjem APF (Active Propolis Flavonoids). APF 50 tako pomeni, da izdelek vsebuje 50 mg flavonoidov na ml, vsebnosti flavonoidov in izsledkom kliničnih študij pa je prilagojeno tudi odmerjanje. Izdelki z oznako APF so združeni v liniji Propolis defense, del katere je tudi edinstveni Bio Propolis defense pršilo na vodni osnovi, ki je najmočnejši te vrste na svetu in prihaja iz ekološke pridelave," poudarjajo pri Medexu.

Medex

"Izdelki Propolis defense so linija najmočnejših standardiziranih propolisov na trgu, ki so lahko na alkoholni ali vodni. V obliki pršila in pastil je učinkovit pri lajšanju bolečin grla in žrela ter za zdravje ustne sluznice, propolis tinktura pa je primerna za vzdrževanje zdrave sluznice prebavnega trakta ter spodbujanje imunskega sistema. Za vse, ki jim okus propolisa ne ustreza, pa so odslej na voljo nove Propolis defense kapsule, obogatene s cinkom in vitaminom A," so dodali v podjetju Medex.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.