5. 2. 2020, 11:18 | Vir: STA

Še letos za številne bolnike z rakom genski testi za določitev zdravljenja

profimedia

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije bo še letos začel kriti stroške genskih testov, ki jih bodo izvedli pri nekaterih bolnikih z rakom in bodo na podlagi tega določili primerno terapijo. Denimo, če bo pri ženskah z zgodnjim rakom dojke genski test pokazal majhno tveganje za ponovitev bolezni, ne bodo potrebovale kemoterapije.

Z razvojem molekularne biologije so odkrili molekularne značilnosti tumorjev, ki še natančneje opišejo biološke značilnosti tumorja. Gre za skupine genov, ki opredelijo sposobnost agresivnejše rasti tumorskih celic, kar pogosto imenujejo tudi genski podpis tumorja.

Nekatere bolnike z rakom tako pred začetkom zdravljenja gensko testirajo, na podlagi ugotovljenih sprememb pa zdravniki izberejo ustrezno zdravljenje s tarčnimi zdravili.

Na oddelku za molekularno diagnostiko Onkološkega inštituta Ljubljana izvajajo testiranje za različne vrste raka. Med njimi so rak debelega črevesa in danke, rak dojk, rak jajčnikov, melanom, limfomi, rak prostate, rak trebušne slinavke, rak ledvic, ščitnice in drugi raki.

Bolnike na molekularno-genetsko testiranje napoti njihov lečeči onkolog. A testiranja ne opravijo pri vseh bolnikih, primernost ugotavljajo na osnovi vnaprej določenih kriterijev za testiranje, ki so za različne vrste raka posebej opredeljeni.

Na inštitutu ocenjujejo, da bodo glede na postavljene kriterije in smernice testirali med 1500 in 1600 bolnikov na leto. "S pravilnim pristopom k molekularno-genetskemu testiranju bo omogočeno bolniku prilagojeno zdravljenje, od katerega lahko pričakujemo boljše rezultate in manj neželenih učinkov," so navedli na inštitutu.

Ob tem pričakujejo, da se bo število testiranih bolnikov povečevalo skladno z novimi dognanji in njihovo vpeljavo v klinično prakso za potrebe tako diagnostike kot zdravljenja bolnikov z rakom.

Kljub dragemu testu ne bo večjih stroškov

Gensko bodo testirali tudi ženske z začetnim rakom dojke, za katere se na podlagi patohistoloških značilnosti tumorja ne more določiti, ali je potrebna dopolnilna kemoterapija. "Rezultat analize teh genov omogoča oceno tveganja za ponovitev bolezni in na podlagi te ocene lahko ustrezneje prilagodijo zdravljenje za vsako posamezno bolnico," je za STA pojasnila Simona Borštnar z inštituta.

Test bodo opravili pri tistih ženskah, ki imajo zgodnji rak dojk, ki še ni zasevan v bezgavke na pazduhah, pri katerih pa s standardnimi preiskavami tumorja ne morejo zanesljivo oceniti, ali potrebujejo kemoterapijo. Na leto imajo med 50 do 80 takih bolnic, kar je približno pet odstotkov vseh bolnic z rakom dojk.

Z molekularno-genetskim testiranjem, ki ga sicer izvajajo v tujini, bodo tako preverili tveganje za ponovitev bolezni. Če bo tveganje zelo majhno, ne bodo potrebovale dopolnilne kemoterapije.

"S tem največ koristimo bolnicam, ki jim odvzamemo težji del sistemskega zdravljenja, kemoterapijo in z njo povezane zgodnje in pozne neželene učinke. Kljub relativno visoki ceni testa pa ob prihranku kemoterapije in z njo povezanih stroškov zdravljenja in odsotnosti z dela to ne bo dodatno obremenilo zdravstvene blagajne," je navedla Borštnarjeva. "Če upoštevamo stroške kemoterapije in povezanega dela, stroške zdravljenja neželenih učinkov in zapletov ter stroške povezane z bolniško odsotnostjo, se ta sredstva povrnejo, bolnicam pa je omogočena tudi boljša kakovost življenja," je dodala.

Bolnice si trenutno test plačujejo same, stane okoli 3000 evrov, nato pa oddajo vlogo za povrnitev stroškov testa ZZZS, ki stroške povrne. Uvedba te storitve v nov model plačevanja bo omogočila neposredno plačilo stroškov testov Onkološkemu inštitutu Ljubljana (predvidoma do 60 na leto) in Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor (predvidoma do 20).

Genetski test ni potreben pri bolnicah, ki imajo zelo ugodne ali zelo neugodne patohistološke značilnosti tumorja, kot tudi ne pri bolnicah, ki imajo negativne hormonske receptorja ali pozitiven HER2 status.

Na leto za genske teste dobre tri milijone

Čeprav splošni dogovor za letos še ni bil sprejet, pa se bo ta novost začela izvajati v drugi polovici leta, saj predlogu ni nihče nasprotoval v okviru pogajanj za splošni dogovor.

Predvideva se, da bodo UKC Ljubljana, Onkološki inštitut Ljubljana, Klinika Golnik in UKC Maribor na leto opravili skupaj 3634 teh genskih testov, njihova vrednost je ocenjena na dobre tri milijone evrov. Večino, okoli 2500 testov, bodo opravili na onkološkem inštitutu in kliniki Golnik skupaj. V UKC Maribor bodo na voljo testi le za opredelitev potrebe po dopolnilni sistemski kemoterapiji pri zgodnjem raku dojk.

Bo pa zdravstvena zavarovalnica plačevala teste po realizaciji, torej količinsko neomejeno. Zavarovalnica bo krila tudi uvajanje novih genskih označevalcev, kot so TMB (Tumor Mutational Burden), ki so odločilni za zdravljenje z imunoterapijo ne glede na vrsto raka. Gre za razmeroma draga zdravila proti raku.

piše Anja Gorenc

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.