So suhe mešanice za torte in palačinke, ki jim je pretekel rok, nevarne zdravju?

Le delno drži

25. 9. 2020, 13:33 | Zdravje | Piše: N.Z.

              So suhe mešanice za torte in palačinke, ki jim je pretekel rok, nevarne zdravju? (foto: profimedia) profimedia

Mešanice za pripravo palačink, brownieje in tortnega biskvita prav zares lahko vsebujejo plesni, ki lahko povzročijo življenjsko ogrožujoče alergijske reakcije, vendar pa taiste mešanice s pretečenim rokom niso nevarne za sicer običajne in zdrave ljudi, prav tako ne drži, da bi v zmeseh primešan kvas sčasoma pričel sam od sebe vzhajati.

Govorice o nevarnosti pretečenih v naprej pripravljenih zmeseh za palačinke so se pričele širiti že leta 2006, ko naj bi si 14-letnik pripravil iz takšne mešanice palačinke, ki pa so ’bile hecnega okusa’.

»Deset minut kasneje je pričel opažati, da vse težje pride do sape, njegove ustnice pa so se obarvale v modro. Dala sem mu tablete proti alergiji, ga posedla in mu naročila, naj se sproti. Kar piskalo je, ko je dihal,« je v pismu za popularno kolumno Dear Abby v enem od časopisov zapisala mama najstnika. Najstniku se je stanje sčasoma umirilo, med ugotavljanjem vzrokov za njegovo počutje pa so kmalu prišli na sled pretečenemu roku mešanice za palačinke. Ker je bila mama fanta po poklicu knjižničarka, je v naslednjih dneh preiskala knjižnične arhive in našla članek, ki je govoril o smrti 19-letnika, ki je naj bi umrl prav zaradi takšne mešanice s pretečenim rokom.

Ker se govorice o nevarnih mešanicah s pretečenim rokom neprestano pojavljajo na spletu, so pri Snopes preverili trditev in ugotovili:

Nekaj resnice je v tej zgodbi, a je pretirana panika vendarle odveč.

Dejstvo je, da predpripravljene palačinke in ostale pekarske mešanice ne predstavljajo nobene nevarnosti za vaše zdravje, če:

 • niste alergični na plesni,
 • pekarska mešanica ni bila shranjena v povoščenem papirnatem ovoju, plastiki ali vrečki iz folije znotraj zunanjega ovoja.

In kako stara je še lahko mešanica, da je ta še povsem varna za uživanje?

Tudi v mešanicah, ki so bile znotraj priporočenega roka uporabe, so že našli plesni, ki lahko škodijo ljudem z alergijami, medtem ko v nekaterih mešanicah, ki so bile celo leta ali dve čez pretečeni rok, teh ni bilo mogoče najti in so bile torej povsem varne za uživanje.